Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Πως “μπλοκάρεται” η Ανάπτυξη ενός Νομού (Χανίων) από μία Υπηρεσία (ΥΔΟΜ) που δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά

Πως “μπλοκάρεται” η Ανάπτυξη ενός Νομού (Χανίων) από μία Υπηρεσία (ΥΔΟΜ) που δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά


Η οικοδομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μια περιοχή χαρακτηρίζει σημαντικά την ανάπτυξη της και την ευημερία των πολιτών της. Γιατί Ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας, εισόδημα, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οποιαδήποτε επένδυση σε μια περιοχή, που περιλαμβάνει τεχνικό έργο (Ξενοδοχεία, Γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες κλπ.), για να ξεκινήσει να υλοποιείται, χρειάζεται την τελική έγκριση-άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ).

Στη φάση κατασκευής ενός οικοδομικού έργου, απασχολείται πλήθος ατόμων τεχνικών επαγγελμάτων, γίνεται προμήθεια οικοδομικών υλικών και εξοπλισμού από εμπορικά καταστήματα (συνήθως της συγκεκριμένης περιοχής) και στη φάση λειτουργίας του έργου προσφέρονται πολλές θέσεις εργασίας.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Νομού Χανίων.

Να σας γνωρίσω πως για το 2019 (από στοιχεία που δημοσίευσε το ΤΕΕ) η ΥΔΟΜ Χανίων (Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών) καταγράφηκε ως 3η ΥΔΟΜ σε όλη την Ελλάδα (μετά την Αττική & Θεσσαλονίκη) από πλευράς έκδοσης όλων των διοικητικών πράξεων έκδοσης οικοδομικών αδειών. Για το 2020 (χωρίς ακόμα να έχουν δημοσιευθεί τα επίσημα στοιχεία), από έλεγχο και καταγραφή που πραγματοποίησα, προκύπτει για την ΥΔΟΜ Χανίων συνολική αύξηση όλων των διοικητικών πράξεων έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά 14,50%.

Η ΥΔΟΜ Χανίων καλύπτει διοικητικά όλο το νομό Χανίων, μιας και κανένας άλλος Δήμος δεν προχώρησε στη σύσταση της αντίστοιχης ΥΔΟΜ, παρά τις προβλέψεις του «Καλλικράτη». Από το μακρινό 2010 θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι να είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, αλλά με διάφορα προσχήματα (πιέσεις) φτάσαμε στο 2021 κι ακόμα τίποτα.

Για τη σύσταση των ΥΔΟΜ θα έπρεπε οι Δήμοι να προχωρήσουν στην τροποποίηση του Οργανισμού τους, με τις προβλέψεις για τις απαιτούμενες θέσεις στην αντίστοιχη Διεύθυνση & Τμήματα, και να ζητήσουν την προκήρυξη και την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Αυτό δεν έγινε για πολλούς λόγους, που δεν χρειάζεται να αναφέρω.

O υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς μίλησε το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουλίου 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, την εκτός σχεδίου δόμηση, τους κοινόχρηστους δρόμους στην εκτός σχεδίου δόμηση, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και το σχεδιασμό για το Μάτι.

Για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) ανέφερε:

«Άκουσα για τις Υπηρεσίες Δόμησης. Πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Και θέλω να σας πω, δεν θα προχωρήσω σήμερα σε λεπτομέρειες, ότι μελετάμε αλλαγές για αυτό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, πολύ περισσότερο που οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά. Από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια 6 μόνον έχουν προστεθεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Και γι΄αυτό σας είπα ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διότι αυτό δεν είναι ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Αυτά που δεν μας είπε ο κ. Υφυπουργός είναι, πόσες υποβολές ηλεκτρονικών πράξεων γίνονται σε κάθε ΥΔΟΜ, πόσο είναι το προσωπικό που τις διεκπεραιώνει, ποιά θα πρέπει να είναι η ελάχιστη αναγκαία στελέχωση που θα πρέπει να έχουν με βάση:

α) την εδαφική έκταση που καλύπτουν

β) τους Δήμους που εξυπηρετούν

γ) το πλήθος των ηλεκτρονικών πράξεων που δέχονται και εκδίδουν

δ) την μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιοχής

Από εκεί θα προκύψει και το αν μια ΥΔΟΜ χρειάζεται επιπλέον προσωπικό ή όχι.

Θα μπορούσε αν ήθελε, να δημοσιοποιήσει τα στατιστικά στοιχεία όλων των ηλεκτρονικών πράξεων των ΥΔΟΜ όλης της χώρας, μιας και τηρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, για να φανεί του λόγου το αληθές.





Γενικά η ΥΔΟΜ είναι μία δύσκολη υπηρεσία, στην οποία κάθε νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος χρειάζεται χρόνο εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέχρι να αρχίσει να παράγει έργο.

Η οποιαδήποτε δυσλειτουργία – καθυστέρηση από πλευράς ΥΔΟΜ, έχει άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική του νομού.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ΥΔΟΜ Χανίων αποψιλώνεται από προσωπικό (εσωτερικές μετακινήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις), χωρίς να προσλαμβάνεται νέο.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις υποθέσεις των πολιτών, και κύρια την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Από τον Οκτώβριο του 2018, εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών

(e-adeies), με σκοπό τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τη διευκόλυνση όλων στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, την ύπαρξη του αναγκαίου στελεχιακού δυναμικού.

Όταν όμως λείπουν οι άνθρωποι, κανένα σύστημα δεν μπορεί να τους αναπληρώσει.



Η σημερινή κατάσταση στο Τμήμα Οικοδομικών Αδειών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.




Στοιχεία ελέγχου - μεταβολών πράξεων μέχρι 07/09/2021



















Α/Α

Είδος Πράξης

Σε έλεγχο

Σε μεταβολή

Σύνολο


1

Βεβαίωση Όρων Δόμησης

22

30

52


2

Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας

217

112

329


3

Οικοδομικές Άδειες (όλοι οι τύποι Ο.Α.)

52

96

148


4

Αναθεώρηση Προέγκρισης

1

0

1


5

Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας

3

2

5


6

Μεταγενέστερος Έλεγχος

10

32

42













7

Σύνολο

305

273

578








Καθημερινά γίνονται από 4 έως 12 υποβολές διαφόρων πράξεων.

Υπάρχουν δύο (2) ζευγάρια ελεγκτών πράξεων οικοδομικών αδειών που είναι φύσει αδύνατον να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση (578 υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν, συν όποια υποβολή γίνεται κάθε ημέρα).

Ενας υπάλληλος μόνος του (χωρίς αναπλήρωση), είναι υπεύθυνος για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών για τη διαχείριση των αποβλήτων οικοδομών (ΑΕΚΚ), για τον ορισμό των ελεγκτών δόμησης, για την ηλεκτροδότηση των οικοδομών.

Ενας υπάλληλος (χωρίς αναπλήρωση), είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο Ηλεκτρομηχανολογικών και τις χρήσεις γης μηχανολογικού περιεχομένου, που είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να εξετάσει κάποιος επενδυτής αν μπορεί στο συγκεκριμένο γήπεδο να πραγματοποιήσει την επένδυση του ή όχι καθώς και για την άδεια λειτουργίας μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ενας μόνιμος υπάλληλος πλέον, είναι υπεύθυνος για το αρχείο των φακέλων των οικοδομικών αδειών και των εγγράφων που περιέχουν, όταν υποβάλλονται καθημερινά σαράντα (40) τουλάχιστον αιτήματα πολιτών και μηχανικών για αντίγραφα σχεδίων και εγγράφων.

Και ενώ την κατάσταση αυτή στο τμήμα οικοδομικών αδειών την γνωρίζουν πολλοί (εντός και εκτός υπηρεσίας), ακούμε με θλίψη στο Δημοτικό Συμβούλιο φράσεις που υπονοούν «να πιεστούν περισσότερο οι υπάλληλοι», ενώ υπερβάλλουν εαυτόν, ενώ δουλεύουν απογεύματα και βράδια από το σπίτι τους, ενώ η πλειοψηφία των υπαλλήλων έχει υπόλοιπο κανονικής άδειας από 30 έως 40 ημέρες και δεν κάνει χρήση της άδειας γιατί καταλαβαίνει το επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.



Ως Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της ΥΔΟΜ Χανίων έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάνει περισσότερο.



Όλα τα ζητήματα οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών, βρίσκουν εμπόδια λόγω της έλλειψης στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό.

Το ίδιο το ΥΠΕΝ προέβλεψε νομοθετικά την επάρκεια στελέχωσης των ΥΔΟΜ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε στα κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν και δεν ξεκαθαρίζει τι τελικά θα γίνει με τις ΥΔΟΜ.



Αυτοί που αποφασίζουν, ας ενεργήσουν καταλλήλως.



Καλώ όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες του τόπου (Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους), να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι κρίμα να υπάρχει μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα στο Νομό Χανίων (άρα επενδύσεις, ανάπτυξη, εισόδημα, ποιότητα ζωής για τους πολίτες) και η Υπηρεσία να αδυνατεί να αντεπεξέλθει χρονικά στην πίεση, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι προτάσεις που καταθέτω, βλέποντας στο μέλλον και όχι μόνο στο τώρα, είναι:

α) Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού

β) Προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακούς φορείς του Δημοσίου για στελέχωση της ΥΔΟΜ με μηχανικούς αποδεδειγμένης εμπειρίας

γ) Προγραμματικές συμβάσεις με άλλους Δήμους (του ιδίου Νομού) για την διάθεση (μεταφορά-απόσπαση) μηχανικών, μιας και η ΥΔΟΜ Χανίων εξυπηρετεί και τους Δήμους αυτούς.

Μέχρι να γίνει όμως κάτι από τα παραπάνω, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες και μηχανικοί) ας γνωρίζουν την κατάσταση και ας οπλιστούν με υπομονή για αυτά που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Οι αντεγκλήσεις, οι διενέξεις και οι προστριβές, μόνο να δυσχεράνουν την κατάσταση μπορούν, όχι να επιλύσουν τα προβλήματα.

Είμαστε μαζί στην ίδια πλευρά, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αλλά χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, αδυνατούμε να παρέχουμε αυτή την εξυπηρέτηση, στο χρόνο που πρέπει και με σωστό τρόπο.



Γιάννης Στρογγυλός

Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Οικοδομικών Αδειών ΥΔΟΜ Χανίων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου