Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Κλιματική αλλαγή: η απειλή και η απάντηση των πολιτών

Κλιματική αλλαγή: η απειλή και η απάντηση των πολιτών


Το Σάββατο η «Εφ.Συν.», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που έχει οριστεί στις 5 Ιουνίου από τον ΟΗΕ, κυκλοφορεί με μία σημαντική προσφορά. Ενα ένθετο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή. Η σύγχρονη μέγιστη απειλή για την επιβίωση του πλανήτη». Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά που φέρει τη σφραγίδα της Ελένης Πορτάλιου (ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή), η οποία συντόνισε τη συλλογική αυτή προσπάθεια, και του Ευτύχη Μπιτσάκη (πανεπιστημιακός, φυσικός, χημικός, συγγραφέας και φιλόσοφος) που την προλογίζει.

Στον τόμο περιλαμβάνονται 23 κείμενα ειδικών επιστημόνων, πολιτικών στελεχών, ακτιβιστών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων, πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και επεξηγηματικούς πίνακες. Οπως σημειώνει στο εισαγωγικό κείμενό της η Ελένη Πορτάλιου, «παρά την ύπαρξη αντιστάσεων και κινημάτων που θέτουν το πρόβλημα, η χώρα μας παραμένει αδιάφορη, ενώ οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές για τις επενδύσεις οδηγούν σε περαιτέρω κλιματική καταστροφή».

Στο πρώτο μέρος του τόμου αναπτύσσονται τα γενικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

● O διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστος Γιαννακόπουλος, γράφει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

● Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης για το πώς θα χαράξουμε μια κοινή πορεία ανθρωπισμού και επιβίωσης.

● Η επικεφαλής πολιτικής στη WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου για την κλιματική κρίση και την αλλαγή παραδείγματος.

● Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για την κλιματική κρίση και τη δίκαιη πράσινη μετάβαση.

● Η Δέσποινα Σπανούδη (χημικός μηχανικός-περιβαλλοντολόγος, μέλος του Περιβαλλοντικού Δικτύου) για την πανδημία και την περιβαλλοντική κρίση.

● Η Ελένη Πορτάλιου για το πώς απειλεί η κλιματική κρίση την ύπαρξη του πλανήτη και την ανάγκη για πράσινες εναλλακτικές πολιτικές τώρα!

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

● Ο Γιάννης Παπαδημητρίου (πρώην μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και μέλος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος) γράφει για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

● Ο Γιώργος Λιάλιος (δημοσιογράφος στην «Καθημερινή») για τις περιοχές Natura και το δημόσιο συμφέρον.

● Ο Τάσος Κεφαλάς (ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος του Δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» και του Περιβαλλοντικού Δικτύου) ασχολείται με τον Αχελώο, ως εξακολουθητικό «στόχο» των αναπτυξιολάγνων για σαράντα, σχεδόν, χρόνια.

● Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου (μηχανολόγος μηχανικός, μέλος του Περιβαλλοντικού Δικτύου) εξετάζει τις δύο πλευρές της καύσης και της «ενεργειακής αξιοποίησης» των απορριμμάτων, με το ερώτημα αν αποτελούν λύση ή πρόβλημα.

● Ο Μάριος Διονέλλης (δημοσιογράφος) εξηγεί ότι τα αιολικά είναι αντιπεριβαλλοντικά και με τη βούλα της επιστήμης.

● Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων εξετάζει τις περιπτώσεις του Μαίναλου και του Λύκαιου Ορους που κινδυνεύουν από την επέλαση δεκάδων αιολικών βιομηχανικών μονάδων.

● Ο Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) αναφέρεται στην Ανδρο, τονίζοντας την ανάγκη να μην επιτρέψουμε τετελεσμένες καταστάσεις.

● Ο Θωμάς Κώτσιας (πρώην βουλευτής Ευρυτανίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) αναλύει το πρόβλημα στην Ευρυτανία.

● Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας αναλύει το πρόβλημα των αιολικών εγκαταστάσεων στα Αγραφα.

● Η ομάδα Save Tinos περιγράφει την επαπειλούμενη καταστροφή των βουνών και των νησιών, με επίκεντρο την Τήνο.

● Ο Θανάσης Μπινιάρης (γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) αναφέρεται στα αιολικά πάρκα στην Νότια Καρυστία.

● Ο Στέφανος Σταμέλλος (μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης) αναλύει τον αγώνα για τη ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Οίτη.

● Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου αναφέρεται στην εγκατάσταση αιολικών στην περιοχή αυτή.

● Ο Ακης Παπασαράντης (ιστιοπλόος) εξηγεί πώς απειλούνται οι νησίδες Κίναρος και Λέβιθα.

● Η Ελένη Πορτάλιου, τέλος, περιγράφει τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαμαρτυρίας για την Κλιματική Αλλαγή στις 20.9.2019 και αναφέρεται σε κινητοποιήσεις για περιβαλλοντικά θέματα στην Αθήνα.

2 σχόλια:

  1. Μπορούν οι παραπάνω να απαντήσουν στα ερωτήματα του Architetto που βάζει σε πρόσφατη ανάρτησή του https://angelmois.blogspot.com/2021/06/5-2021.html

    Περιβάλλον: Αυτή ήταν η κουβέντα μας πριν δέκα χρόνια. Τι έχεις να πεις;

    Αρχιτέκτονας: Τι να πω. Από τότε έχουν περάσει και δέκα χρόνια και τα πράγματα σήμερα έχουν φτάσει στον πάτο. Το «δικό τους Περιβάλλον προστατεύεται» και το «δικό μας Περιβάλλον καταστρέφεται». Τι να πρωτοθυμηθώ, τους νόμους περί αυθαιρέτων, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το γήπεδο της ΑΕΚ, τις Σκουριές, τη Βίλα Αμαλία, τα Εξάρχεια, το «Ξανασκέψου την Αθήνα», το airbnb, το «Ελληνικό», …..

    Ο κατάλογος είναι μακρύς και ζαλίστηκα.

    Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Αλλά για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πρέπει να δούμε την αλήθεια και να μην παρασυρόμαστε από μισές αλήθειες που εξυπηρετούν προσωπικές μας επιδιώξεις.

    Ξέρεις πριν μερικά χρόνια όταν κυκλοφόρησε το video για την «Επένδυση στο Ελληνικό» βρέθηκα σε μια συζήτηση με θέμα την «Επένδυση». Ήταν κάποιοι πολύ ενθουσιασμένοι, κάποιο ικανοποιημένοι γιατί όπως λέγανε θα ανοίγανε δουλειές, κάποιοι συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί όπως λέγανε η τότε Κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και κάποιοι αντίθετοι. Όταν λοιπόν ήρθε και η σειρά μου να πω την άποψή μου, και επειδή είχα ήδη κουραστεί διατύπωσα μια συγκεκριμένη ερώτηση, την παρακάτω: «Στο video μας λένε ότι «θα αποξηλωθούν 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο». Αν υπολογίσουμε ελάχιστο ύψος τσιμέντου 10 εκατοστά, και βάζω το ελάχιστο, σημαίνει ότι θα αποξηλωθούν 300.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου, δηλαδή ένας όγκος μπάζα τσιμέντου, που αντιστοιχεί σε ένα κτίριο με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 100 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Αυτά τα μπάζα που θα πάνε; Ποιες περιοχές θα επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα επιβαρυνθεί, θα ληφθούν; Δεν νομίζεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι σαν Αρχιτέκτονες να υποβάλλουμε το συγκεκριμένο ερώτημα στο Υπουργείο;» Η απάντηση που πήρα σχεδόν από όλους ήταν, τώρα είναι αργά, να το δούμε μια άλλη φορά.

    Αλλά έχουν περάσει χρόνια και αυτή η «άλλη φορά» δεν έχει έρθει ακόμη. Και αναρωτιέμαι γιατί, αφού όλοι ξέρουμε ότι τα μπάζα αυτά περιέχουν και τοξικές ουσίες. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας κάνει πιο σκεφτικούς.

    Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας συζήτησης, θέλω να ζητήσω από αυτούς που πριν λίγες μέρες υπέγραψαν «ΙΔΙΩΤΙΚΟ» συμφωνητικό με τον Λάτση να απαντήσουν που πάνε τα μπάζα; Ποια ή ποιές περιοχές μπαζώνουν; Πόσο επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις του μπαζώματος έχουν πάρει;

    Περιβάλλον: Πιστεύεις ότι θα πάρεις απάντηση; Ποιος θα σου απαντήσει το ΥΠΕΝ;

    Αρχιτέκτονας: Εγώ υποβάλλω το ερώτημα. Η απάντηση δεν εξαρτάται από εμένα. Αν δεν απαντήσουν, αυτοί θα πρέπει να μας πουν γιατί δεν απαντούν. Αλλά μια που αναφέρθηκες στο ΥΠΕΝ που μαζί με τον «πάροχο του» το ΤΕΕ, πανηγυρίζουν καθημερινά για τις επιτυχίες τους, να μας πουν γιατί ακόμη μέχρι σήμερα, ενώ οι δηλώσεις αυθαιρέτων έχουν ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, δεν μας έχουν δώσει ακόμη τα στοιχεία του «ελλείμματος γης» που δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη δόμηση. Δεν μας έχουν πει ακόμη : πόση γη λείπει από κάθε πόλη μας σε οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους. Και μη μου πουν ότι είναι δύσκολο, ένα κλικ, φτάνει. Και τα στοιχεία τα θέλουμε αναλυτικά, τοποθετημένα επάνω σε αναλυτικούς Πολεοδομικούς χάρτες, με συγκεντρωτικούς πίνακες για κάθε Δήμο, κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά, όπου θα αναφέρονται και τα χρήματα που εισπράχθηκαν από το Δημόσιο και πρέπει να αποδοθούν για την αποκατάσταση του «Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των περιοχών που πραγματοποιήθηκε η αυθαίρετη δόμηση.

    Περιβάλλον: Γιατί το ζητάς αυτό;

    Αρχιτέκτονας: Γιατί αυτό το στοιχείο θα μας δώσει την πραγματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, και θα τινάξει στον αέρα Νόμους και «Επενδύσεις» που έχουν στηριχθεί σε «Εικονικά Περιβαλλοντικά Ισοζύγια», όπως είναι η Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο Νόμος για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, η «Επένδυση Ελληνικό». το γήπεδο της ΑΕΚ, κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε "Ανώνυμε". Τα "ερωτήματά" μου απευθύνονται σε συγκεκριμένους αποδέκτες. Αν κάποιος θέλει να τα στηρίξει, και να ζητήσει και από άλλους να τα στηρίξουν μπορεί να το κάνει. Αλλά οι εκφράσεις του τύπου "Μπορούν οι παραπάνω να απαντήσουν στα ερωτήματα του Architetto που βάζει σε πρόσφατη ανάρτησή του" δεν νομίζω ότι κάνουν καλό.
      Να είσαι καλά
      Να είσαι καλά

      Διαγραφή