Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για κινητικότητα: Ούτε μία αίτηση στο 57% των θέσεων Μηχανικών

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για κινητικότητα: Ούτε μία αίτηση στο 57% των θέσεων Μηχανικών


Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου μας στις 8/12/2020 σχετικά με την κινητικό￾τητα αλλά και του από 12/1/2021 εγγράφου μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται το ίδιο το Υπ.Εσωτ. να μας επιβεβαιώσει με την ανάρτηση των πρώτων στα￾τιστικών για το πρόσφατο πρόγραμμα κινητικότητας.

Όπως είχαμε αναφέρει το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων ήταν 12.221 και αναζητούνται συνολικά από τους φορείς 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικού (12,3 % περί￾που των θέσεων), ενώ υπάρχουν και 320 αιτήματα για ΠΕ Πληροφορικής τις οποίες μπορούν να καλύψουν και ειδικότητες Μηχανικών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και 422 αιτήματα για ΤΕ Μηχανικούς.

Από τα στατιστικά που ανάρτησε το Υπουργείο (http://apografi.gov.gr/images/esk/Stats/Aitiseis_ana_Thesi_2020.xlsx) προκύπτει ότι:

Σε 854 από τις 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικών (το 56,74% του συνόλου) δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση!

Στις υπόλοιπες 651 θέσεις ΠΕ Μηχανικών (43.26%) έχουν υποβληθεί συνολι￾κά 1528 αιτήσεις (επειδή ο καθένας μπορεί να υποβάλλει έως και 10 αιτήσεις σε 3 φορείς δε γνωρίζουμε το πλήθος των αιτούντων συναδέλφων)

Σε 120 από τις 320 θέσεις ΠΕ Πληροφορικής (το 36,92% του συνόλου) δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση!

Σε 227 από τις 422 θέσεις ΤΕ Μηχανικών (το 53,79% του συνόλου) δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση!

Προφανώς οι θέσεις που θα καλυφθούν θα είναι ακόμη λιγότερες για￾τί ο συνδυασμός της ανάγκης σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, και ο περιορισμός της ελάχιστης στελέχωσης κατά 65% δεν επιτρέπει σχεδόν σε κανένα Μηχανικό να μετακινηθεί.

Τι δείχνουν τα παραπάνω;

Ότι η κινητικότητα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράσ￾τια κενά που υπάρχουν ειδικά σε Μηχανικούς, απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Οι μισθολογικές διαφορές που διαρκώς αναπαράγονται και συντηρούν￾ται οδηγεί σε συσσώρευση αιτήσεων σε φορείς και γιγάντωση ελλείψε￾ων σε άλλους.

Η γήρανση του διαθέσιμου προσωπικού ειδικά Τεχνικών αντικειμένων έχει ήδη τραγικές συνέπειες.

Ο μόνος τρόπος λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών την επόμενη πε￾ρίοδο είναι οι προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί είχαμε ζητήσει από το ΥΠΕΣ τα κάτωθι στα￾τιστικά στοιχεία και θα επιμείνουμε:

α. το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν ειδικά Διπλωματούχων Μηχανι￾κών

β. το πλήθος των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και την αιτιολογία της απόρ￾ριψης

γ. το πλήθος των θέσεων που καλύφθηκαν από προηγούμενους κύκλους κι￾νητικότητας και αυτών που παρέμειναν κενές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου