Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, οι Δήμοι και τα απορρίμματα


Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, οι Δήμοι και τα απορρίμματα

Ιδιωτικοποίηση δημοσίων έργων για τα απορρίμματα και υποθήκευση για δεκαετίες των συμφερόντων των πολιτών, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση με αφορμή την ένταξη του έργου της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) Δυτικού τομέα στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Το παράδοξο είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγων-Πράσινων διατήρησε την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, με τον ίδιο προ του 2015 επικεφαλής και το ίδιο πλαίσιο χρηματοδότησης έργων διαχείρισης απορριμμάτων (επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, δανειοδότηση από ΕΤΕΠ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και μόλις 20% περίπου συμμετοχή του ιδιώτη) και την ίδια χρονική διάρκεια 25 χρόνια, για να κατασκευασθούν και να λειτουργήσουν η ΜΕΑ Δυτ. Μακεδονίας και δρομολόγησε τις ΜΕΑ Πελοποννήσου και Ηλείας. Το ότι η ΜΕΑ Ανατ. Τομέα προωθείται σαν δημόσιο έργο δεν εξηγείται παρά μόνο γιατί έπρεπε να υπάρχει και ένα «άλλοθι» στην εκλογική περιφέρεια του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος.
Πιο σημαντικό όμως είναι να υπενθυμιστεί ότι η Ε.Ε. με το πιο επίσημο τρόπο εδώ και καιρό προειδοποιεί την χώρα μας ότι δεν θα ξαναχρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Και αυτό διότι αυτές αντιστρατεύονται τις προσπάθειες για διαλογή στην πηγή ώστε να επιτευχθούν οι υψηλότεροι στόχοι ανακύκλωσης που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα, από το 2016 οι Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούσαν για αιρεσιμότητα την ελληνική κυβέρνηση: «…όταν οι πόροι της ΕΕ στηρίζουν έργα διαχείρισης αποβλήτων , θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στα έργα στην κορυφή της ιεράρχησης των αποβλήτων και όχι σε μη βέλτιστες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων (εργοστάσια μηχανικής –βιολογικής επεξεργασίας και μονάδες αποτέφρωσης )που αναμένεται να λειτουργούν τα επόμενα 20-30 χρόνια» Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι πρέπει να κατασκευαστούν οι ΜΕΑ και μάλιστα αποκλειστικά με δημόσια χρηματοδότηση γιατί έτσι θα παράγεται φθηνό δευτερογενές καύσιμο (RDF, SRF) για τις τσιμεντοβιομηχανίες οι οποίες μαζί με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα είναι και οι μόνοι ωφελημένοι.
Τέλος, στα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ξεκίνησε η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων και η διαλογή στην πηγή στους Δήμους, θα έπρεπε να απαντήσουν οι Υπουργοί Εσωτερικών & Περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ως πολιτικά υπεύθυνοι για την εφαρμογή της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, άφησαν τους Δήμους ανεξέλεγκτους στην αδράνεια τους, για να έρθουν σε ελεύθερο πεδίο οι ιδιώτες να αναλάβουν και την αποκομιδή, διότι είχαν προτεραιότητα τα μεγάλα έργα των ΜΕΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης που με αποθεματικό πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, δεν προώθησε την ανακύκλωση ως όφειλε και σύμφωνα με το Τοπικό του Σχέδιο, αλλά ένα αχρείαστο και ακριβό έργο της υπογειοποίησης των κάδων.
Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων δεν διαφυλάχθηκε όπως θα έπρεπε και δεν προωθήθηκαν οι δομές και εκείνες οι λειτουργίες που δεν θα επέτρεπαν τη σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει απροκάλυπτα πολιτικές που αφενός θα επιβαρύνουν το περιβάλλον αφετέρου θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες. Οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας αυτοδιοικητικές, επιστημονικές, πολιτικές θα πρέπει να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς που τίθενται τώρα σε εφαρμογή και θα δημιουργήσουν ανεπίστρεπτα τετελεσμένα και να προτάξουν την εναλλακτική πρόταση της δημόσιας, αποκεντρωμένης, οικολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρωτοβουλία για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου