Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Άνιση μεταχείριση στην κινητικότητα των Υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 24-10-2019

Αρ. Πρωτ.: 7954 Προς : Υπουργό Εσωτερικών
κ. Θεοδωρικάκο
Κοιν.: 1. Κοινοβουλευτικά Κόμματα
2. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
3. ΠΟΕ ΟΤΑ

Θέμα : Άνιση μεταχείριση στην κινητικότητα των Υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων.
Όπως πληροφορηθήκαμε, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» τροποποιούνται οι διατάξεις της κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Πολεοδομιών των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μέλη μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί. Συγκεκριμένα και σε αντίθεση με ότι ισχύει για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων για τους εν λόγω Υπαλλήλους θα ζητείται πλέον η σύμφωνη γνώμη από το αρμόδιο για το διορισμό τους όργανο.
H καθιερούμενη με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της ισότητας αποτελεί νομικό κανόνα, ο οποίος επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση,... (3396/2014 ΣΤΕ). Συμπληρωματικά στην εθνική νομοθεσία λειτουργεί και η ευρωπαϊκή και ειδικότερα το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ [Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου] που καθιερώνει την αρχή της ισότητας και απαγορεύει τις διακρίσεις ορίζοντας ότι «η χρήσις των αναγνωριζομένων εν τη παρούση Συμβάσει δικαιωμάτων και ελευθεριών δέον να εξασφαλισθή ασχέτως διακρίσεως φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσης, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προελεύσεως, συμμετοχής εις εθνικήν μειονότητα, περιουσίας,  γεννήσεως ή άλλης καταστάσεως». (Αρχή της ισότητας).
Κατά τη γνώμη μας η εισαχθείσα τροπολογία (παράγραφος 7) καθιερώνει άνιση μεταχείριση μόνο για τους Υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών μόνο των ΟΤΑ Α’ βαθμού για τους οποίους και ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για μετάταξη σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Υπαλλήλους όπου ζητείται απλώς η γνώμη χωρίς την προϋπόθεση της συμφωνίας.
Η επίκληση των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων των εν λόγω Υπηρεσιών στην Αιτιολογική Έκθεση δεν είναι ικανή, κατά τη γνώμη μας, γιατί αντίστοιχες αρμοδιότητες έχουν το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β Βαθμού). Εναλλακτικά θα αποτελέσει πρόκριμα για την εξαίρεση του συνόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών του συνόλου των Φορέων «με αναπτυξιακές αρμοδιότητες», από τις ισχύουσες διατάξεις και θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη για μετάταξη τους από το αρμόδιο για το διορισμό τους όργανο?
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την απόσυρση της παραγράφου 7 του πρώτου άρθρου της εν λόγω Τροπολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου