Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι ανάγκες στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλες


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝστην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.
Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299
6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr
Αθήνα 10/9/2018
Αρ. πρωτ. 1244

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι ανάγκες στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στο φορέα. Αυτές δεν αφορούν μόνο την κατασκευή νέων δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων. Όπως έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη, πάνω από το 50 % των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια με τον παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό. Συνεπώς είναι καθοριστικό ζήτημα το κράτος να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς -παράλληλα με την οικοδόμηση νέων σχολικών κτιρίων- στους αναγκαίους προσει
σμικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα, καθώς και σε πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης παλιών σχολικών κτιρίων. Δυστυχώς οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων τα προηγούμενα χρόνια ενέτειναν τα προβλήματα στις συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Αντί όμως να ενισχυθούν πολύπλευρα οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν.ΚΕΔ) ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους για τα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια, ζήσαμε τη χρονιά που πέρασε την πλήρη αποδυνάμωσή του φορέα σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα. Στις αρχές του χρόνου και υπό την απειλή ένταξης στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών πάνω από 150 εργαζόμενοι οι περισσότεροι εκ των οποίων μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχει η ΚΤΥΠ. Ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σταμάτησε τελείως λόγω των σημαντικών ελλείψεων πλέον σε τεχνικό προσωπικό, ενώ πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρούν πλέον με μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι το σημαντικό έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. Όμως αυτή η κατάσταση προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι ΚΤΥΠ έχουν πλέον μείνει με 65 μηχανικούς (από 185) με κάποιες ειδικότητες να έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» (έμειναν 3 Τοπογράφοι, 6 μηχανολόγοι, 6 ηλεκτρολόγοι) ενώ άλλες έχουν αποδυναμωθεί σε οριακό σημείο (έμειναν 25 πολιτικοί μηχανικοί και 22 αρχιτέκτονες). Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο λόγω της πολυδιάσπασης και διάχυσης αρμοδιοτήτων και ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού απέναντι στην ΚΤ.ΥΠ. στον οποίο εμπλέκονται Περιφέρειες, Δήμοι, τα συναρμόδια υπουργεία, ακόμα και η διεύθυνση κτιριακών υποδομών του εποπτεύοντος υπουργείου !
Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη και υποχρέωση για την παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών και άλλων δημοσίων κτιρίων. Αυτή ακριβώς την υποχρέωση επιτελούν οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ο δημόσιος αυτός φορέας να οδηγείται στην πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση και τα έργα και οι υπηρεσίες του στα επιχειρηματικά κατασκευαστικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ, αναθέσεις μελετο-κατασκευών σε ιδιωτικά γραφεία, κ.ά) είτε μέσω της αποδυναμωμένης ΚΤ.ΥΠ., του υπουργείου Υποδομών και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων, είτε μέσω Περιφερειών & Δήμων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και τη νέα διοίκηση του φορέα, την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα, καθώς και την θεσμική κατοχύρωσή του ως κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού φορέα του κράτους για τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές υγείας και δικαιοσύνης.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας
Μ. Δανδουλάκης Σ. Παπαδόπουλος
(6977-674562) (6971-900537)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου