Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα - Ερωτηματικά για τη στάση της ΔΙΑΣ

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα - Ερωτηματικά για τη στάση της ΔΙΑΣ 


Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση. Τα νέα ντοκουμέντα έχουν κατατεθεί στη δικογραφία και τώρα δίνονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.


Η οικογένεια Φύσσα ανέθεσε στην ομάδα του FA να ερευνήσει τις ενέργειες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που, σύμφωνα με μάρτυρες ήταν παρόντες στο σημείο της δολοφονίας αλλά δεν παρενέβησαν. Η παρούσα μελέτη που παρουσιάζουμε παρακάτω ανατέθηκε στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έχει ως σκοπό την εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έτσι ώστε να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο δικαστήριο Κορυδαλλού. Οι δικηγόροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προβολή με την ένστασή τους. Βίντεο από κάμερα της οδού Τσαλδάρη 68 αποτυπώνει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος Φύσσας περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.



Αυτή τη στιγμή η μελέτη μας σχετικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα παρουσιάζεται στο δικαστήριο Κορυδαλλού. Οι δικηγόροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προβολή με την ένστασή τους. #GDtrial

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την ολιγωρία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς, όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό. Στο διάστημα αυτό το αυτοκίνητο του Ρουπακιά εισήλθε αντίθετα στην Τσαλδάρη και πάρκαρε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας.

Θυμίζουμε πως ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, στην Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στην σκηνή του εγκλήματος καθ’ υπόδειξη του θύματος, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία φέρεται να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Πυρήνα Νίκαιας. Στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’). Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτόπτων μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.
Δείτε τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurokinissi. Καταγράφεται η πορεία του οχήματος Ρουπακιά, οι κινήσεις των μελών της Χ.Α. και η θέση της αστυνομίας:Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSIΝέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα EUROKINISSI
Ποιο είναι το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Η έρευνα του Forensic Architecture έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, έρευνα της ομάδας που αφορούσε σε επιθέσεις από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο 2013 και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, το 2014 (μέσω του UNSRCT).

Η έρευνα του Forensic Architecture για το τείχος στο χωριό του Battir στην Παλαιστίνη παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ (Israeli High Court) στα πλαίσια της υπόθεσης Battir vs. the Ministry of Defence, μέσω του δικηγόρου Michael Sfard, ο οποίος κέρδισε την δίκη στις 4 Ιανουαρίου 2015. Η έκθεση της ομάδας Use of White Phosphorous in Urban Environments παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, τον Νοέμβριο 2012 και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ (για τον Yesh Gvul μέσω του Michael Sfard) τον Μάρτιο του 2011. Η ομάδα Forensic Oceanography (Charles Heller και Lorenzo Pezzani) του Forensic Architecture παρουσίασε την υπόθεση Left-to-Die Boat στην Γαλλική Tribunal de Grand Instance τον Απρίλιο 2012, στην Brussels Tribunal de premi?re instance τον Νοέμβριο 2013, και στα δικαστήρια της Ισπανίας και της Ιταλίας τον Ιούνιο 2013.

Τέλος, η έρευνα Gaza Platform, καθώς και η έκθεση Rafah: Black Friday, που αφορούσε τον πόλεμο στην Γάζα το 2014 και διεξήχθη σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία υπεβλήθη στο UN Independent Commission of Inquiry τον Μάρτιο 2015 και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) τον Σεπτέμβριο 2015.Το βίντεο προβλήθηκε σήμερα κατόπιν εισήγησης της εισαγγελέως, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018.


Βόμβα από τον συνήγορο Κώστα Παπαδάκη στη δίκη της ΧΑ: Συνεργοί οι αστυνομικοί της «ΔΙΑΣ» στη δολοφονία Φύσσα

Την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο εδώλιο μαζί με τους κατηγορούμενους ως μέλη της ΧΑ, ζήτησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, Κώστας Παπαδάκης, με αφορμή το νέο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στη δίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο υλικό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, ότι δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τη δολοφονία του μουσικού.

«Όχι μόνο δεν απέτρεψαν το έγκλημα, αλλά με την παρουσία τους συνήργησαν στη δράση των χρυσαυγιτών που κυνήγησαν τον Παύλο Φύσσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του New 24/7.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2019.

Τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ακροαματική διαδικασία απέδωσε ο κ. Παπαδάκης στο γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται κάποιες μέρες στο Εφετείο και κάποιες στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς διατηρεί νόμο της εποχής Σημίτη, αποτρέποντας έτσι τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης.

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα αποκαλύπτει: Οι αστυνομικοί έφτασαν εγκαίρως το βράδυ της δολοφονίας

«Οι αστυνομικοί είχαν φτάσει εγκαίρως το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στο ραδιόφωνο του στον News 24/7 η δικηγόρος της οικογένειας τονίζοντας παράλληλα πως με βάση το υλικό από τις κάμερες που έχει συγκεντρωθεί, την ώρα του φόνου υπήρχαν στο σημείο δύο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την κ. Τομπαζόγλου, οι κάμερες δείχνουν ότι οι Χρυσαυγίτες έφτασαν στο σημείο με ένα κομβόι οκτώ μηχανών, συνοδευόμενες από τρία αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν και τέσσερις μηχανές της Ομάδας Δίας στις οποίες επέβαιναν οκτώ αστυνομικοί συνολικά οι οποίοι κατέθεσαν αναληθώς κατά την ίδια ότι έφτασαν τέσσερα λεπτά αργότερα μετά την άφιξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου