Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κήρυξη της Απεργίας – Αποχής των Μηχανικών των Κυκλάδων ως “παράνομη και καταχρηστική”

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 20-12-2017
Αρ. Πρωτ. : 7243
Προς: 1. Υπ. Εσωτερικών κο Π. Σκουρλέτη
Κοιν.: Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα : Κήρυξη της Απεργίας – Αποχής των Μηχανικών των Κυκλάδων ως “παράνομη και καταχρηστική”

Κε Υπουργέ
Με την από 28/11/2017 εξώδικη μας Γνωστοποίηση, ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 22-11-2017, προκηρύξαμε :
  1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από τις Εκτός Έδρας μετακινήσεις καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Επιτροπές Διαγωνισμού Έργων και Προμηθειών, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Παραλαβής Έργων και Προμηθειών)
  2. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην υλοποίηση της με Αρ. Πρωτ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017) απόφαση του Συντονιστή Α.Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου»
από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση, για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο εξώδικο μας και κυρίως συμπυκνώνονται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματούχου μηχανικοί στις Κυκλάδες καθώς και στην αντίθεση μας με την αρ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 ) απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου».

Κατόπιν αυτού αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά διαδικασία όπου:
  1. Ο Δήμος Μυκόνου, στις 13/12/2017 καταθέτει αγωγή στην Ομοσπονδία μας για κήρυξη της απεργίας – αποχής ως “παράνομης και καταχρηστικής” 
  2. Στις 14/12/2017, ημέρα Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας υπενθυμίζουμε, η αγωγή αυτή κοινοποιείται στην Ομοσπονδία μας 
  3. Την επομένη 15/12/2017 το πρωί, εκδικάζεται ερήμην μας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 
  4. Το Σαββάτο 16/12/2017, καθαρογράφεται η απόφαση κήρυξης της ως “παράνομης και καταχρηστικής” και τη Δευτέρα 18/12/2017 μας κοινοποιείται. 
Οφείλουμε καταρχήν να εξάρουμε την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης από το δικαστικό μας σύστημα.

Η επίκληση λόγων “εθνικής οικονομίας” και η αναφορά “σε τουριστικό προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή και με παγκόσμια φήμη, που έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και υψηλή τουριστική κίνηση κάθε έτος”, που όμως δε μπορεί, αφού είναι τόσο σημαντικός, να στελεχωθεί με λίγους μηχανικούς για την πολεοδομία του, είναι ενδεικτική και δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

Προξενούν όμως εύλογα ερωτηματικά τόσο η στάση του κ. Δημάρχου Μυκόνου, όσο και του νομοθέτη που δείχνουν να αγνοούν παντελώς τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ έχει κρούσει επανειλημμένα προς όλους τους αρμόδιους (;) των εκάστοτε κυβερνήσεων τον κώδωνα του κινδύνου της αποψίλωσης των νησιώτικων υπηρεσιών από καταρτισμένα στελέχη και μάλιστα Διπλωματούχους Μηχανικούς, λόγο του κόστους ζωής στα νησιά αλλά και των άλλων ειδικών συνθηκών (δύσκολες και ακριβές μετακινήσεις, ελλείψεις υποδομών κλπ). Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η κατάργηση στα χρόνια των μνημονίων κάθε κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων. Ειδικά για τους διπλωματούχους μηχανικούς που εργάζονται σε συγκεκριμένα νησιά με την γνωστή άναρχη τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνθήκες εργασίας όσο αφορά στην αντιμετώπιση οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτοί οι υπάλληλοι με τους άγρια πετσοκομμένους μισθούς έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με ισχυρά επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, σε συνθήκες απόλυτης έλλειψης οποιασδήποτε μορφής πραγματικής νομικής προστασίας (όπως πχ ορθά προβλέφθηκε για την ΕΛΣΤΑΤ (!) - ν.4484/17). Έτσι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο οι μικροί ΟΤΑ των νησιών αλλά ακόμη και εύρωστοι οικονομικά δήμοι (πχ Μύκονος ή Θήρα) να αδυνατούν (;) να στελεχώσουν συγκεκριμένες «ευαίσθητες» υπηρεσίες.

Όσον μας αφορά και σε συνεννόηση με τους συναδέλφους της περιοχής, θα επανέλθουμε με άλλες μορφές αγώνα για το ζήτημα, μέχρι την απόσυρση της απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου. Γιατί οι αγώνες των εργαζομένων μηχανικών είναι δίκαιοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  1. Yπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος κο Σταθάκη 
  2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ 
  3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ 
  4. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου 
  5. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων 
  6. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου 
  7. Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης 
  8. Δήμαρχο Μυκόνου 
  9. ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου