Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχέδιο ΠΔ Οργανισμού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19/12/2017
Αρ. Πρωτ. : 7244

Προς : Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλή

Κοιν.: 1. Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτ. Σαντορινιό
2. Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κα Όλ. Γεροβασίλη
3. Πρόεδρο και ΔΕ TEE
4. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα : Σχέδιο ΠΔ Οργανισμού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια της με αρ. πρ. 7102/02-06-2017 επιστολής μας που απευθυνόταν σε εσάς, θεωρούμε σκόπιμο όπως επανέλθουμε επί του προωθούμενου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας επιπλέον τα παρακάτω:

Α. Η ψήφιση του Ν.4504/2017 (ΦΕΚ 184 Α΄) «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» δημιουργεί ξεκάθαρα νέα δεδομένα στο χώρο της ναυτιλίας και κατά συνέπεια στο προωθούμενο σχέδιο π.δ. του Οργανισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας Και Νησιωτικής Πολιτικής.

Β. Συγκεκριμένα οι διατάξεις του άρθρου 106 προβλέπουν ότι από 30-09-2018, και μόνο για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες), σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 4113.297/01/2012 (Β΄ 334), καθώς και την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου 4113.311/01/2013 (Β΄ 3049), παύει η έκδοση των προβλεπόμενων από την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία πιστοποιητικών των ελληνικών πλοίων από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.), τις Λιμενικές Αρχές, καθώς και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων, και από 30-09-2018, θα εκδίδονται από τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες) της παρούσας παραγράφου.

Γ. Είναι καταφανές ότι η διάταξη αυτή διαπνέεται από τη λογική εκχώρησης δραστηριοτήτων (ειδικά ελεγκτικών) σε ιδιωτικά σχήματα, με την οποία διαφωνούμε κάθετα, εκτιμώντας ότι ο Δημόσιος έλεγχος από επαρκώς στελεχωμένες Δημόσιες Υπηρεσίες είναι σε όφελος της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και μάλιστα με αισθητά λιγότερο κόστος, επιβάλλεται συνεπώς να ασκείται από το Κράτος και τους φορείς του. Εκφράζουμε επίσης τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τη μορφή που καλείται να έχει ο Κλάδος Επιθεώρησης Πλοίων από 01-10-2018, τη νέα διοικητική του μορφή, τη στελέχωσή του, καθώς και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για τη μετάβαση στη νέα του μορφή.

Δ. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να είναι προϊόν ενδελεχούς μελέτης σε συνεργασία τόσο με την ΕΜΔΥΔΑΣ όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ως επίσημο θεσμοθετημένο σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας.

Ε. Επιπλέον, όπως και στην προηγούμενη προς εσάς επιστολή μας, θεωρούμε σκόπιμο όπως σας επισημάνουμε ότι σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γνωμοδότηση αριθ. 235/2005), Δικαστικές Αποφάσεις (Δ.Εφ.Α 871/2016), αλλά και το άρθρο 97 του Ν.3528/07 πρέπει με σαφήνεια στους Οργανισμούς να αποτυπώνεται το προβάδισμα κατηγοριών, δηλαδή της κατηγορίας ΠΕ έναντι της ΤΕ και της ΤΕ έναντι της ΔΕ. Συγκεκριμένα «σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, είναι μεν, καταρχήν, επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται με τον Υπαλληλικό Κώδικα κατηγορίας, μόνον, όμως εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας». Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ότι σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης πρέπει να προΐστανται αποκλειστικά Υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας, ενώ στα τμήματα να τοποθετούνται Υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας και ελλείψει αυτών ΤΕ.

ΣΤ. Δεδομένης της πρόθεσή σας ώστε στο σύνολο των Διευθύνσεων – Τμημάτων του Οργανογράμματος να προΐστανται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή της κατηγορίας ΤΕ και ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις του σχεδίου ΠΔ, και σε αντίθεση με τον υφιστάμενο Οργανισμό, να υπάρχει αποκλεισμός των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών ή πολλαπλές επιλογές ειδικοτήτων, ενώ δε θα έπρεπε με βάση το αντικείμενο του κάθε τμήματος ή Διεύθυνσης, σας καλούμε συνεπώς, να αποκαταστήσετε στο σχέδιο Π.Δ τα σημεία που περιλαμβάνονται στις παρατηρήσεις μας, παράλληλα δε σας ζητούμε να προγραμματίσετε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας ώστε να συζητήσουμε, όλα τα θέματα που αφορούν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Υπουργείου σας, κοινοποιώντας μας ταυτόχρονα έγκαιρα το προωθούμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προετοιμασία της αιτούμενης συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου