Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Εδώλιο για τους έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει ο Εισαγγελέας Εφετών

Παρουσιάζουμε την εξέλιξη της υπόθεσης παράνομης καταχρηστικής και ασύμφορης πώλησης των 28 δημοσίων ακινήτων (όπως υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικού, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, κτίρια ΔΟΥ, αστυνομίας κ.λπ.) από το ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2013-2014. Οι 6 εμπειρογνώμονες που ομόφωνα συνηγόρησαν στην εκποίηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να γλιτώσουν από τη δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια υπόθεση με την οποία ασχοληθήκαμε τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ Μαριλένα Ιατρίδου και Ελένη Πορτάλιου. Επισυνάπτω σχετικό άρθρο μου της εποχής εκείνης για να δείτε το μέγεθος του οικονομικού και όχι μόνο εγκλήματος. 

Ελένη Πορτάλιου
Αυγή 13 Δεκεμβρίου 2017
Ο Εισαγγελέας Εφετών κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για κακουργηματική απιστία για την υπόθεση των 28 ακινήτων

Εδώλιο για τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, της περιόδου 2013-2014, ζητά και πάλι ο αρμόδιος εισαγγελέας που προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών να παραπέμψει σε δίκη τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «μη επωφελούς αξιοποίησης» 28 ακινήτων του Δημοσίου.
Ο εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός, που παρέλαβε για δεύτερη φορά προς γνωμοδότηση τη δικογραφία για την υπόθεση, κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για κακουργηματική απιστία έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ.
Για την υπόθεση των 28 ακινήτων εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μετά από παραπεμπτική πρόταση του κ. Καραφλού, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι έξι κατηγορούμενοι του Ταμείου πρέπει να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Κατά του βουλεύματος όμως ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Έτσι η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Εφετών η οποία όρισε τον κ. Καραφλό να υποβάλει εκ νέου πρόταση ώστε να κριθεί ξανά η υπόθεση.
Μεταξύ των προσώπων που είναι αντιμέτωπα με την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας. Η δίωξη σε βάρος τους αλλά και η παραπομπή τους σε δίκη με το αναιρεθέν βούλευμα, έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες αλλά και στις χώρες καταγωγής τους Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία. Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, ο Ιταλός και ο Ισπανός, έχουν διατελέσει επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο Σλοβάκος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.
Στην αναίρεση κατά του βουλεύματος που έκανε δεκτή ο Άρειος Πάγος, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επικαλούνταν κυρίως διάταξη του 2016 η οποία ορίζει ότι: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.
Η συναλλαγή, που ελέγχθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς μετά από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που άσκησαν τη δίωξη για την υπόθεση, η επίμαχη διαδικασία αποδείχθηκε ασύμφορη με απειλή οικονομικής ζημιάς του Δημοσίου. Οι εισαγγελείς έκριναν πως οι έξι εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν «λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους» να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση των ακινήτων να καταστεί συμφέρουσα, πλην όμως δεν το έπραξαν «και γνωμοδότησαν ομόφωνα ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΩΝ 28 ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Η υπόθεση της εκποίησης των 28 κτιρίων του δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Αγγελική Τριαντάφυλλου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τους δικηγόρος Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τα 28 κτίρια, μεγάλης οικονομικής αξίας, ομαδοποιούνται σε δύο χαρτοφυλάκια και αφορούν σημαντικές κυβερνητικές/δημόσιες υπηρεσίες και βασικά υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης).
Η υπογράφουσα το άρθρο και η Μαριλένα Ιατρίδου, πολιτικός μηχανικός, μέλη και οι δύο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, καταθέσαμε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς σχετικό φάκελο - προσωπικά έδωσα και ένορκη κατάθεση. Θέσαμε υπ’ όψιν της τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία που, κατά την κρίση μας, θεμελιώνουν εύλογες αιτιάσεις για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα η πώληση να είναι εξαιρετικά επαχθής για το δημόσιο.

Α. Το θέμα είχε τεθεί με εξώδικη πρόσκληση στο ΤΑΙΠΕΔ, την οποία είχα συνυπογράψει, στις 22/12/2013 και είχε τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
Τα βασικά σημεία του εξώδικου είναι τα παρακάτω :
1. Τα προς πώληση ακίνητα είναι εκτός συναλλαγής βάσει του Συντάγματος.
Τα κτίρια αυτά είναι ιδιόχρηστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και ως εκ τούτου είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα και εκτός συναλλαγής, όπως προκύπτει ερμηνευτικά από τον συνδυασμό των ακολούθων συνταγματικών ρυθμίσεων και αρχών (από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας κατά τη διάταξη του αρθ.5 παρ.1 Συντ., από την πρόσφατα εισαχθείσα ρητώς αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το αρθ.25 παρ.1 εδ. α΄ Συντ., εν τέλει και από την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αρθ.1 παρ. 2 Συντ.).
Επομένως η σκοπούμενη πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική.
2. Θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγόρασαν άλλες θυγατρικές τους.
Το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013 ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων. Παρ’ όλ’ αυτά στις 11 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι μόνο τρείς εταιρίες : η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Dolphin Capital Reit Ltd κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και στις 19 Οκτωβρίου ανακήρυξε τις δύο πρώτες πλειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια.
Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, ταυτόχρονα δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα.
3. Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€, ποσό που δίδεται κατ’ ευθείαν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000€ τον χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά 600.000.000€ συν τις προσαυξήσεις και επιπλέον θα καταβάλει το κόστος της τακτικής συντήρησής τους.
4. Η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων γιατί παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτιρίων.


Β. Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας που αφορούν στην «παράνομη και χαριστική πώληση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ σε εταιρία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα».
H Εθνική Τράπεζα στις 25 Νοεμβρίου 2013 ανακοίνωσε την πώληση - μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ» στην εταιρία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.». Το τίμημα που ορίστηκε είναι 650 εκατ. €. Από τα 650 εκατ. η Invel θα καταβάλει μόνο 160 εκατ. και θα εισφέρει σε είδος 70 εκατ. (ακίνητά της στην Ιταλία). Για τα υπόλοιπα 420 εκατ. εγκρίθηκε δάνειο από την Εθνική με επιτόκιο euribor τριμήνου συν 2,5 μονάδες, δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα 2,72%, τη στιγμή που μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 7-9% (Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ.). Η χρηματοδότηση από την ίδια την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσει η Invel την Πανγαία είναι μια περίεργη τραπεζική πρακτική, όπως επίσης και η αποπληρωμή του δανείου που θα πραγματοποιηθεί από τα εξασφαλισμένα μισθώματα 70 εκ. που θα καταβάλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της.
Σε κάθε περίπτωση, εταιρία με την ονομασία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.» δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το Bloomberg την αγορά έκανε η εταιρία «Invel Real Estate Partners», η οποία στην ιστοσελίδα της όντως ανακοινώνει την αγορά της Πανγαίας. Η εταιρία όμως αυτή ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοραπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της Πανγαίας. Καμία άλλη !
Η διεύθυνση της «Invel Real Estate Partners» στο Λονδίνο είναι ίδια με τη διεύθυνση της εταιρίας «Onyx Financial Advisors UK Ltd», εκπροσώπου της BSGR στο Λονδίνο. Η BSGR είναι μητρική της εταιρίας «BSG Real Estate (Netherlands) II B.V.» η οποία ελέγχεται για πλήθος σκανδάλων διαφθοράς στην Αφρικανική Γουινέα σε συνεργασία με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς της χώρας.
Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται η Εθνική Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσαν τη συναίνεσή τους για την πώληση - μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ» με τόσο προκλητικά χαριστικούς οικονομικούς όρους και χωρίς να ερευνήσουν το παρελθόν της Invel αλλά κυρίως της BSGR.

Με την ανάληψη της νέα κυβέρνησης τα υπουργεία που τα ίδια ή υπηρεσίες τους εντάσσονται στα 28 κτίρια βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο της απώλειας της ιδιοκτησίας τους αλλά και της υποχρέωσης να μισθώνουν «βρέξει, χιονίσει» τα εκποιηθέντα ακίνητα, καταβάλλοντας 30 εκατ. € ετησίως.
Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση δεν θεωρείται λήξασα. Υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες που αφορούν τόσο στο τίμημα όσο και στη νομιμότητα της πώλησης, η οποία θα μπορούσε να ανακληθεί. Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επιμείνουμε !


3/6/2015

Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου