Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4387/2016 για διπλοασφαλισμένους Διπλ. Μηχανικούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 12-12-2016
Αρ. Πρωτ.: 7037
Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4387/2016
για διπλοασφαλισμένους Διπλ. Μηχανικούς
Συνάδελφοι
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με διαδοχικά έγγραφα και αιτήματα προς το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσπάθησε εδώ και μήνες να ξεκαθαρίσει την τεράστια σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 ειδικά στην περίπτωση των διπλοασφαλισμένων Διπλ. Μηχανικών. Δυστυχώς αν και έχουμε φτάσει στο «παρά πέντε» της εφαρμογής του οι σχετικές εγκύκλιοι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, ως όφειλαν, με αποτέλεσμα να εντείνεται η σύγχυση και η αβεβαιότητα στους συναδέλφους. Σε αυτά τα πλαίσια παίρνουμε την πρωτοβουλία να μεταφέρουμε την προφορική ενημέρωση που μας έκαναν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση επιφυλάξεις για την ακρίβεια όσων ακολουθούν.
α. Εκτός της περίπτωσης εθελοντικής επιλογής, με αίτηση του ενδιαφερομένου, συνέχισης της διπλής ασφάλισης (επωμιζόμενος όμως το σύνολο της εισφοράς 20% στην μια από τις δύο ασφαλίσεις), τίποτα άλλο δεν προβλέπεται από τον νόμο σχετικά με επιλογή του ασφαλισμένου ή με προσδιορισμό των Υπηρεσιών μισθοδοσίας για τα ποια ασφάλιση διακόπτεται ή ποια παραμένει. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή εμπεριέχεται σε έγγραφα που αποστέλλουν οι υπηρεσίες πλην της παραπάνω δεν προκύπτουν από το νόμο.
β. Όπως ακριβώς διεκδικούσαμε η αυτονόητη, λογική και δίκαιη, προσμέτρηση του ενιαίου χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 1-1-2017, σε εκείνον από τους δύο διανυθέντες χρόνους ασφάλισης (Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ) που ο ασφαλισμένος οδηγείται γρηγορότερα σε θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, διατηρείται. Με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται η εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου για τη δεύτερη σύνταξη, όποια και να είναι αυτή.
γ. Η προβλεπόμενη προσαύξηση, της μιας σύνταξης που θα δικαιωθεί ο ασφαλισμένος από τον ΕΦΚΑ (αναλογικό σκέλος + Εθνική σύνταξη), από τον χρόνο που έχει διανύσει στον άλλον Φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης μέχρι τις 31-12-2016, θα ενσωματώνεται στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (ανταποδοτικό σκέλος) απονεμηθεί από τον ΕΦΚΑ.
Δηλαδή ο υπολογισμός από 13/5/2017 της νέας κοινής σύνταξης θα γίνεται με πρόσθεση των ποσοστών αναπλήρωσης του πίνακα του άρθρου 8, με 1,5% (0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα πρόσθετης εισφοράς) για κάθε έτος που έχουν καταβληθεί εισφορές σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης. Θα ακολουθήσουν με νεότερη ανακοίνωση συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η προσωπική διαφορά του άρθρου 94, υπολογίζεται επί των καθαρών προ φόρων συντάξεων (κατ’ εκτίμηση αυτό προσδιορίζει ότι θα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα προκύπτει διαφορά που θα υπερβαίνει το 20%, ώστε να προκύπτει προσωπική διαφορά).

δ. Η προθεσμία εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου μέχρι 32/12/2016, με τις παλαιές (φθηνότερες) τιμές ισχύει μόνο για την ασφάλιση Δημοσίου και όχι για το ΤΣΜΕΔΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου