Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Να το πάρουνε πίσω ή να φύγουνε



ανακοίνωση Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών - Συνεργασίας Αριστερών Τεχνικών για το ασφαλιστικό

H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βαθαίνοντας τις μνημονιακές πολιτικές, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμο για το ασφαλιστικό που μεταλλάσσει την δημόσια ασφάλιση, και ωθεί τους εργαζόμενους μαζικά στη μετανάστευση και την μαύρη εργασία. Στήνοντας ένα επικοινωνιακό πόλεμο πάνω στο ύψος των υφιστάμενων συντάξεων, επιχειρεί να αποκρύψει τις χειρότερες πλευρές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο:
• Αυξάνει τρομακτικά τις εισφορές για όσους εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μπλοκάκια, voucher κλπ). Οι εισφορές ορίζονται στο 38,45% (Κύρια Σύνταξη 20%, Υγεία 6.95%, Εφάπαξ 4%, Επικουρική 7.1%) του εισοδήματος. Θεσπίζει μάλιστα κατώτατο όριο υπολογισμού το βασικό μικτό μισθό (586 ευρώ) φτάνοντας τις κατώτατες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ (για παράδειγμα) στα 2823 ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την εισφορά των 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, για ένα επίδομα ανεργίας που πρακτικά δεν παίρνει κανείς.
• Υποτίθεται ότι θα κατανείμει το βάρος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι» όταν όλοι οι μπλοκάκηδες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως ο βασικός λόγος που δεν εργαζόμαστε με σύμβαση εργασίας, είναι για να μην καταβάλλουν τα αφεντικά μας τις εργοδοτικές εισφορές. Ενώ ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει αναφέρει πολλές φορές το ζήτημα, δεν εξηγεί ποτέ πώς αυτό θα εφαρμοστεί, ενώ πάντα αναφέρεται μόνο στο 20% της εισφοράς για την Κύρια Σύνταξη και όχι στα υπόλοιπα. Αν θέλουν να καταργήσουν το «μπλοκάκι» μπορούν να το κάνουν με μια απλή διασταύρωση των στοιχείων της εφορίας. Αντίστοιχες διατάξεις προβλέπονται και για τον ΟΑΕΕ.
• Καταργεί τις εκπτώσεις για τους κάτω της 5ετίας νέους επιστήμονες. 
Από τα παραπάνω, προκύπτει, για να το πούμε με απλά παραδείγματα: 
- ένας νέος μηχανικός κάτω 5ετίας που έπαιρνε 1000 μικτά το μήνα, από 2070 ευρώ το χρόνο (χωρίς ειδική προσαύξηση), θα βρεθεί να πληρώνει 4734, έχοντας στην πραγματικότητα μείωση 222 το μήνα στο μισθό του. 
- Μια μηχανικός με μικτό εισόδημα 22 χιλιάδες το χρόνο (+ΦΠΑ), που πλήρωνε στο ΤΣΜΕΔΕ με την επιλογή κατηγορίας (διάταξη Στρατούλη) 4150 ευρώ το χρόνο, θα πληρώνει 8579, έχοντας μείωση 369 ευρώ το μήνα. 
• Ενοποιεί τους εισπρακτικούς μηχανισμούς ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας. Είδαμε φέτος τι σημαίνει αυτό, που πολλοί και πολλές από εμάς δεν πήραν την επιστροφή της εφορίας λόγω οφειλών στο ταμείο.
• Ενοποιεί τα ταμεία με τρόπο που θα οδηγήσει στην περεταίρω εξανέμιση των αποθεματικών τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργούνται και δύο εταιρίες αξιοποίησης των αποθεματικών. 
• Κλειδώνει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 40 χρόνια εργασίας ή 67 χρόνια ζωής, και μειώνει τις συντάξεις όσων θα βγούνε στη σύνταξη από εδώ και στο εξής (αναλυτικά παραδείγματα μείωσης συντάξεων: εδώ)
• Εισάγει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανταποδοτικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, τη λογική του «ό,τι πληρώσεις παίρνεις», χωρίζοντας τη σύνταξη σε «εθνικό μέρος» (384 ευρώ το χρόνο) και «αναλογικό μέρος». Δεν προβλέπεται καμιά αναδιανεμητική πολιτική (για παράδειγμα με υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στα χαμηλότερα εισοδήματα χαμηλότερες συντάξεις.)

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση 1% στις εργοδοτικές εισφορές – αν το επιτρέψει το ΔΝΤ- , ενώ έχουν προηγηθεί 3 μειώσεις συνολικού ύψους 5% από το 2012. Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο πως οι «μεγάλοι» του κλάδου μας θα τη γλυτώσουν και πάλι, εμφανίζοντας για παράδειγμα τα εισοδήματά τους ως μερίσματα στις εταιρίες τους, τα οποία δεν συνυπολογίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές. 
Είναι σαφές ότι η κατάληξη του σχεδίου νόμου θα είναι χειρότερη, αφού αυτή ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές, οι οποίοι ήδη φέρονται να ζητάνε πιο άμεσες και πιο βίαιες περικοπές. Η γενικευμένη κατακραυγή έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μερικές αναδιπλώσεις και εμφανίζεται «διατεθειμένη να μπει σε διάλογο για βελτιωτικές προτάσεις», αδυνατούμε όμως να καταλάβουμε πώς θα συμβεί αυτό όταν έχει στείλει ήδη το προσχέδιο στους δανειστές. Το νομοσχέδιο πλήττει μια σειρά κοινωνικών και επαγγελματικών κατηγοριών με άμεσο και βάναυσο τρόπο, από τους μπλοκάκηδες και τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μέχρι τους αγρότες και όσους περίμεναν να βγουν στη σύνταξη σε λίγο καιρό. Δεν διορθώνεται, πρέπει να αποσυρθεί. Και πρέπει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με όλη την κοινωνία και όχι ως «ελίτ» μορφωμένων που πρέπει να διασωθεί μόνη της μέσα στον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, όπως μάλλον σκέφτονται ορισμένοι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων. 
Όλοι και όλες: 
Στην Απεργία, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. 
Στο συλλαλητήριο που έχει καλέσει το συντονιστικό των φορέων του τεχνικού κλάδου, την Πέμπτη 21/1, στις 11.30, στα Προπύλαια. Στην συνέλευση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ που θα ακολουθήσει την πορεία την ίδια μέρα στις 14.00 στο ΤΕΕ , και στην Παντεχνική Συνέλευση στις 19.00 στο ΤΕΕ 
Στη συνέλευση του Σωματείου, την Πέμπτη 28/1, στις 18.30 στο ΤΕΕ 
Σε όλες τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος 

Δεν θα μας αναγκάσουν να διαλέξουμε μεταξύ της μετανάστευσης και της δουλειάς χωρίς καμιά προοπτική. Θα νικήσουμε!

Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών – Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου