Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Επικίνδυνες οι διακυμάνσεις της μετοχής της Attica Bank για την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ


Ένα έγκλημα σε βάρος της ασφάλισης μας, το οποίο τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ηγεσίες ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, θέλουν να ξεχάσουμε. του Χρήστου Ιωάννου από εδώ

Τα ασφαλιστικά ταμεία αποστρέφονται τον κίνδυνο και με βάση αυτό το κριτήριο επενδύουν παγκοσμίως. Με άλλα λόγια αποφεύγουν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι τιμές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Όμως, στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε 383 εκατ. ευρώ μόνο στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η περιουσία του ταμείου έγινε ήδη "ακορντεόν"!
Πτώση 30% σημείωσε η τιμή της μετοχής της Attica Bank χθες, δηλαδή την ημέρα που τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 0,175 ευρώ που σημαίνει ότι όσοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου βλέπουν την περιουσία τους μειωμένη κατά 41,66% αφού αγόρασαν τις μετοχές τους στα 0,30 ευρώ.
Αυτή η εικόνα με τη μετοχή υποτιμημένη κατά 42% σε σχέση με την τιμή αγοράς σίγουρα δεν είναι καλή. Όμως δεν συνεπάγεται ζημιές. Ζημιές θα υπάρξουν μόνο εάν κάποιος από τους μετόχους πουλήσει μετοχές στα 0,175 ευρώ ή γενικότερα σε τιμές χαμηλότερα από την τιμή των 0,30 ευρώ που αγόρασε. 
Επίσης, η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει. Οπως υποχώρησε χθες 30%, έτσι μπορεί σήμερα ή αύριο (ή κάποια άλλη ημέρα) να αυξηθεί με το ίδιο ποσοστό. Και μπορεί να πιάσει πάλι την τιμή των 0,30 ευρώ. Άλλωστε, η τοποθέτηση σε μετοχές από ένα ασφαλιστικό ταμείο θεωρείται μακροχρόνια επένδυση.
Όμως αυτό που κάποιοι στην αγορά χαρακτηρίζουν "'έγκλημα" είναι ότι τέτοια ημερήσια διακύμανση της τάξης του 30% δεν μπορεί να παρουσιάζει μεγάλο μέρος της περιουσίας ενός ασφαλιστικού ταμείου. Είναι ανεπίτρεπτο τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους σε χρεόγραφα με τέτοιες διακυμάνσεις, λένε οι γνώστες της διαχείρισης κεφαλαίων. Και γι΄αυτό υπάρχουν όρια, υποστηρίζουν.
Συνεπώς, οι αρμόδιοι φορείς που εποπτεύουν τα ταμεία οφείλουν να το ελέγξουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γνωστό μας ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, τοποθέτησε στην Attica Bank μόνο στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου 383 εκατ. ευρώ (έχει βάλει και παλαιότερα πολλά εκατομμύρια, τα οποία χάθηκαν). Χθες, το ποσό αυτό είχε μειωθεί στα 222 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η περιουσία του ταμείου σε μετοχές της Attica Bank (το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 56% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας) υπέστη μείωση 161 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η μετοχή μπορεί να ανέβει και να αυξηθεί ανάλογα η περιουσία του ταμείου ή μπορεί πάλι να πέσει. Ομως, δεν είναι δυνατό η περιουσία του ταμείου να αυξομειώνεται με αυτό το ρυθμό, γιατί η διακύμανση είναι ο κίνδυνος τον οποίο τα ταμεία οφείλουν να αποφεύγουν.

1 σχόλιο:

  1. Και ιδού ποιοι αγόρασαν τις μετοχές με 0.30!
    http://www.ered.gr/el/content/Kratisan_tin_Attica_oi_michanikoi/#.Vp538Y5SRT5

    ΑπάντησηΔιαγραφή