Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Με μόλις 280 εκατομμύρια στα χέρια των Κινέζων ο ΟΛΠ

Λιμάνι  του Πειραιά, ΟΛΠ

Σοβαρά ερωτήματα και αντιδράσεις για την πώληση του ΟΛΠ
 από εδώ
Με το ελληνικό δημόσιο να βάζει στα ταμεία του μόλις 368,5 εκατ. ευρώ, η Cosco φαίνεται ότι αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο 67% του μετοχικού κεφαλαίου (σε δύο φάσεις 51% αρχικά και 16% σε βάθος πενταετίας) του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή χθες βράδυ τη βελτιωτική προσφορά των Κινέζων.
Και μάλιστα αρχικά θα εισπράξει μόνο 280,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 51%και άλλα 88 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για το υπόλοιπο 16%.
Και ενώ το προσφερόμενο τίμημα των Κινέζων για ένα τέτοιο λιμάνι αντικειμενικά είναι πολύ μικρό, ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις -το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για μια «εξαιρετικής σημασίας» εξέλιξη για το ελληνικό δημόσιο με την οποία «επιτυγχάνεται με απόλυτη επιτυχία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ανεβάζει μάλιστα τη συνολική αξία της συμφωνίας σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.
Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.
Η πρώτη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έλεγε: «Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την από 20 Ιανουαρίου 2016 βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών εκδόσεως της ''Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.''. Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%».

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει γνωστό επίσης ότι ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.
Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ καθώς πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. του ΟΛΠ αποφάσισε τη σύσταση εκ νέου επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση, καθώς έκριναν ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης.
Όταν αυτή ολοκληρωθεί -άγνωστο πότε- η Σύμβαση θα πρέπει να πάει προς ψήφισηστη βουλή.

Επιστολή Δρίτσα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας -το βράδυ της Τετάρτης- με επιστολή του στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναλυτική ενημέρωση σχετική με την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου και όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία αυτή βασίστηκε.
Στο μεταξύ μετά τηχθεσινή εξέλιξη προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη κάποια από αυτά διατυπώνουν με δηλώσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Σφοδρές αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση σημειώθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις: Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε: «Όπως το περιμέναμε, η αδιαφανής πώληση του πρώτου λιμανιού της χώρας παίρνει πλέον προκλητικές διαστάσεις. Οι διάφορες ακροβασίες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα «αξιοπρεπές» τίμημα, δεν ξεγελούν κανέναν. Η αλήθεια, που κρύβει επιμελώς το ΤΑΙΠΕΔ, είναι συντριπτική: Το «σίγουρο» τίμημα της μοναδικής προσφοράς, που έγινε και θα εισπράξει, άμεσα, το Δημόσιο είναι μόλις 280,5 εκατομ. € καθώς η Cosco αγοράζει σε πρώτη φάση το 51% των μετοχών και «κλείδωσε» την τιμή πώλησης για μετά από 5 (!) χρόνια για το υπόλοιπο 16%. Ακόμα και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη πενταετία θα ανέλθουν μόλις σε 162,9 εκατομ. € καθώς τα υπόλοιπα μέχρι τα 296 εκατ. προβλέπεται να εισπραχθούν από κοινοτικά προγράμματα! Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε λέξη για τα ενοίκια, που θα πληρώνει η Cosco στον… εαυτό της για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε: «Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο του Χρηματιστηρίου, την στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του είναι πράξη θλιβερή από θλιβερούς ανθρώπους. Όταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όριζε την καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ σε 530 εκατομ. και εν συνέχεια με την επέκταση της προβλήτα ΙΙΙ σε ένα δισ. Το λιμάνι του Πειραιά ενσωματώνει ανεκτίμητες αξίες που δεν αποτιμώνται σε ένα κατακρεμνησμένο Χρηματιστήριο. Όσα φτιασιδώματα και εάν επιχειρήσουν η αλήθεια δεν πρόκειται να σκεπαστεί. Η κυβέρνηση επιτελούς πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιο ξεπούλημα δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική κοινωνία».
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα».
Οι δικηγόροι Πειραιά Γ. Καρδαράς και Γ. Βρέλλος, μέλη της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ρωτήθηκαν πώς σχολιάζουν την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη της COSCO ως πλειοδότη δήλωσαν ότι «αποτελεί ενέργεια βλαπτική των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου δεδομένου ότι υπήρξε ένας μόνο διαγωνιζόμενος ο οποίος αποκτά την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΠ ΑΕ γεγονός το οποίο πρακτικά μπορεί να τον καταστήσει παράρτημα του Κινεζικού Δημοσίου και μάλιστα με πολύ μικρό τίμημα και αδιαφανείς διαδικασίες. Τα μέλη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αναγκαστούν να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας».

1 σχόλιο:

  1. Έτσι μπράβο κοπρόσκυλα!
    «Με μόλις 280 εκατομμύρια στα χέρια των Κινέζων ο ΟΛΠ»
    Έτσι σας θέλω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή