Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ημερίδα του ΣΑΔΑΣ για Biennale, μέχρι αύριο η προθεσμία




Μέχρι αύριο τρίτη 19-1, καταθέτουμε τις αιτήσεις μας για συμμετοχή στις επιτροπές Διαχείρισης του Συλλογικού εγχειρήματος εκπροσώπησης στη 15η Biennale Αρχιτεκτονικής 2016 στη Βενετία. Αιτήσεις στέλνουμε στα info@sadas-pea.gr ή sadas-pea@tee.gr όπως αναλυτικά περιγράφεται στο λινκ:


Τονίζουμε πως ΔΕΝ απαιτείται να είμαστε μέλη ΤΕΕ, ούτε να είμαστε ταμειακά ενήμεροι με ΤΣΜΕΔΕ.

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι επιστημονικός σύλλογος, και το μόνο που απαιτείται για την εγγραφή μας είναι απλή φωτοτυπία αντιγράφου πτυχίου και 10,00 € εγγραφή.

Το παραπάνω λίνκ είναι το live streaming από την πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργανώσαμε, τη συζήτηση που κάναμε όσο και τις συμμετοχικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν, από την οποία πέρασαν συνολικά πάνω από 200 συνάδελφοι και μίλησαν περίπου 50.

και μια πρόταση από αυτές που κατατίθενται...

Τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυμεταφρασμένα βιβλία με μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στο χωριό Κιρκιτζέ, κάπου μεταξύ Σμύρνης κι Εφέσσου (σημερινή τουρκική ονομασία Şirince). Πενήντα χρόνια μετα από την πρώτη έκδοση, ο Σεβάν Νισανιάν (Sevan Nişanyan), τούρκος πολίτης, αρμενικής καταγωγής, πολυγραφότατος διανοούμενος, εμπνευσμένος από την τουρκική μετάφραση αποπειράται να επικαιροποιήσει έμπρακτα και να πάει ένα βήμα πιο πέρα το φιλειρηνικό μήνυμα του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου. Ο Σεβάν Νισανιάν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι αρχιτέκτονας, εμπνέει τους τούρκους της περιοχής να δουλέψουν μαζί για την αποκατάσταση και την απόδοση νέας ζωής στο Κιρκιντζέ, επισκευάζοντας και κτίζοντας περισσότερα από σαράντα σπίτια στο χωριό και δημιουργόντας το περίφημο «Μαθηματικό Χωριό».
Για αυτή του την πράξη αλλά και για τα γραπτά του, βρίσκεται εδώ και 2 χρόνια στη φυλακή, εκτός των άλλων, με την κατηγορία για αυθαίρετη δόμηση (προσοχή, για 40τ.μ.), ενώ δεν υπάρχει καμιά δική του ιδιοκτησία στο Κιρκιντζέ (η περιοχή που επισκευάστηκε ανήκει στο μορφωτικό ίδρυμα Αλί Νεσίν) και ενώ ως γνωστόν η Τουρκία ξεχειλίζει από οικοδομές με τεράστιες αυθαιρεσίες. Η πράξη του Νισανιάν, από πολιτική άποψη αποτελεί πρόταση για δημιουργία νέων κοινών εμπειρίων, ως προυπόθεση για την συνύπαρξη των πολλών διαφορετικών πολιτισμών που υπάρχουν στην περιοχή και παράλληλα, αναδεικνύει άλλη μια φορά το γεγονός ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει νόημα όταν προβάλει την κοινή μνήμη των λαών που έζησαν για αιώνες πλάι- πλάι. Τέτοιου είδους πράξεις είναι η πραγματική απάντηση για μια αλληλοκατανόηση και ειρηνική συμβίωση των λαών. Τα νέα από το μέτωπο είναι απλά: Μια -με διάμεσο και την αρχιτεκτονική- χειρονομία φιλίας και συναδέλφωσης, ενώ στέκεται απέναντι στα προτάγματα του μίσους και του πολέμου, που υποδαυλίζονται ποικιλοτρόπως στην περιοχή της νοτιοανατολικης Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται ένας άνθρωπος στην φυλακή. Ας υπερασπιστούμε έμπρακτα τον Σεβάν Νισανιάν συνεχίζοντας το έργο του σε πολλαπλά επίπεδα σαν αρχιτέκτονες. Σε συντονισμό με τούρκους συναδέλφους μας να αναδείξουμε αυτήν την αδικία και να καταρρίψουμε τη κατηγορία της αυθαίρετης δόμησης, που άπτεται και δικών μας προβληματισμών σε σχέση με τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε αυτή η από κοινού αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος της προστασίας των παραδοσιακών οικισμών, να είναι άλλο ένα βήμα στο πνεύμα της δημιουργικής συνεργασίας των λαών.

ΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου