Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αγωνία της Attica για 430 εκατ.

Στα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζαςυπολογίστηκαν στα 390 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και στα 434 εκατ. ευρώ στο δυσμενές
ΧΩΡΙΣ καλοκαιρινές διακοπές συνεχίζονται οι πυρετώδεις επαφές της διοίκησης της Attica Bank με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τα μέχρι στιγμής σημάδια είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 15 μεγάλα ξένα funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της τράπεζας να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που «έδειξαν» τα εγχώρια stress tests.
Μείζον ζήτημα αποτελεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από επιχειρηματικές χορηγήσεις και συνδέονται με τη γενικότερη ύφεση στον κλάδο της οικοδομής και των δημοσίων έργων, τομείς που η Attica Bank έχει αυξημένη έκθεση λόγω της ιδιοσυγκρασίας της Μείζον ζήτημα αποτελεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από επιχειρηματικές χορηγήσεις και συνδέονται με τη γενικότερη ύφεση στον κλάδο της οικοδομής και των δημοσίων έργων, τομείς που η Attica Bank έχει αυξημένη έκθεση λόγω της ιδιοσυγκρασίας της Στην παρούσα φάση, μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης (due diligence) και οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν στα γραφεία της Attica Bank μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το συντομότερο δυνατόν και να συγκεντρώσει όσο περισσότερα κεφάλαια μπορεί, εκμεταλλευόμενη το ενδιαφέρον που δείχνουν μεγάλοι επενδυτές. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν πως το ελάχιστο ποσό της αύξησης δεν θα είναι μικρότερο των 320 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθεί οριστικά ανάλογα με την ποιότητα των κεφαλαίων που θα δεσμευθούν. Στόχος είναι η τράπεζα να μη χρειαστεί ξανά κεφαλαιακή ενίσχυση και να κερδίσει το μερίδιο που της αναλογεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οπως τονίζεται αρμοδίως, τουλάχιστον πέντε από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θεωρούνται «πολύ σοβαροί» και το ενδιαφέρον τους είναι σημαντικό και προχωρημένο. Μάλιστα, στην Attica Bank εκτιμούν ότι στο σύνολό τους οι επενδυτές που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» και να πλαισιώσουν το ΤΣΜΕΔΕ, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Στο θετικό επενδυτικό κλίμα συνέβαλε και η συμμετοχή στο επενδυτικό φόρουμ της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, όπου κλιμάκιο της τράπεζας είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «διαφημίσει» τις προοπτικές της.
Το ύψος της αύξησης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 320 και 434 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίστηκαν στα 390 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και στα 434 εκατ. ευρώ στο δυσμενές. Βέβαια, στελέχη της τράπεζας έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει υπερβολικό, για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, το ποσό που απαιτείται να συγκεντρωθεί, επισημαίνοντας την πολύ μικρή διαφορά μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου. Οπως και να έχει, στην Attica Bank επιθυμούν να τελειώνουν άμεσα, ωστόσο η είσοδος του νέου επενδυτή δεν εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσει ο βασικός μέτοχος, για να αποφασιστεί το τελικό ποσό με το οποίο θα στηρίξει τη θέση του στην τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, ήδη την 11η/8/2014 ελήφθη ξανά απόφαση για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της τράπεζας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην Attica Bank, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι σύμφωνα με τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία, έχουμε επενδύσει μέχρι σήμερα ποσά της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ».
Η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ να καλύψει ακόμη και το σύνολο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank βελτιώνει άρδην την εικόνα της τράπεζας, καθώς έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο στην τράπεζα να επιταχύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι οποίες είχαν «φρενάρει». Το νέο business plan της τράπεζας και το οργανόγραμμα υποβλήθηκαν πριν από μήνες στην Τράπεζα της Ελλάδος και τελούν υπό την έγκρισή της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο αναδιάρθρωσης και επαναπροσδιορισμού του business model, με το οποίο η τράπεζα ανατρέπει την έως τώρα οργανωτική της δομή. Στο ίδιο business plan συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα προς την ΤτΕ αποδοχής του στρατηγικού επενδυτή.
Παράλληλα, μείζον ζήτημα αποτελεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από επιχειρηματικές χορηγήσεις και συνδέονται με τη γενικότερη ύφεση στον κλάδο της οικοδομής και των δημοσίων έργων, τομείς που η Attica Bank έχει αυξημένη έκθεση λόγω της ιδιοσυγκρασίας της. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την Attica Bank προτυποποίηση διαδικασιών, διαχωρισμό και ανεξαρτητοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων, καθώς και σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της πίστης και των εμπλοκών.
Η ταυτότητα
Η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του 2013, οδήγησε στη σημερινή πραγματικότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των δύο μικρότερων μη συστημικών. Στο τοπίο που διαμορφώθηκε εξακολουθεί και συγκαταλέγεται και η Attica Bank, μια ξεχωριστή περίπτωση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς αποτελεί τη μοναδική εισηγμένη τράπεζα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της οποίας δεν συμμετείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το ΤΣΜΕΔΕ. Εχοντας συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το 2013, σήμερα κατέχει το 51% των κοινών μετοχών της και για το οποίο η τράπεζα αποτελεί επένδυση στρατηγικής φύσεως. Κεφαλαιακά, η τράπεζα καλύπτει σήμερα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ όπως αποδείχθηκε και από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου 2014, η τράπεζα, έχοντας μείνει όρθια με τις δικές της δυνάμεις μέσα στην κρίση, επέστρεψε σε κερδοφόρο έδαφος.
Τα αποτελέσματα της Attica Bank κατά το α' τρίμηνο 2014 παρουσιάζουν σαφέστατα σημάδια ανάκαμψης και βελτίωσης, αλλά και αναβάθμιση των προοπτικών της. Ενδεικτικά, πρέπει να αναφερθούν τα εξής: Η τράπεζα επανήλθε σε τροχιά κερδοφορίας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η βελτίωση των εσόδων από όλες τις πηγές (τόκοι, προμήθειες, κ.λπ.). Η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πιέσεις ρευστότητας.
Αισθητή βελτίωση κατέγραψαν ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση όπως και ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση, οι οποίοι παραμένουν στο μέσον όρο του συστήματος, και συγκριτικά είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους της χρήσης 2013.
Ωστόσο, η Attica Bank καλείται άλλη μία φορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τα κεφάλαιά της. Αιτία, η ανακοίνωση τον Μάρτιο 2014 από την Τράπεζα της Ελλάδος των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως προέκυψαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα για την επόμενη τριετία. Για την τράπεζα υπολογίστηκε απαίτηση ύψους 397 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί άμεση ανάγκη της τράπεζας, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί προκαταβολικά, έτσι ώστε η τράπεζα να είναι έτοιμη να αντέξει μελλοντικά ένα νέο σοκ.
«Παράθυρο ευκαιρίας»
ΣΗΜΕΡΑ, επισημαίνει στην «Κ.Ε.» το μέλος της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων Αθανάσιος Φιλιππίδης, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να στηρίξουν την ανάκαμψή της κατά το 2014 και να δημιουργήσουν τις βάσεις για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2015.
Το συνεχές ενδιαφέρον ποιοτικών και έμπειρων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση δημιουργεί «παράθυρο» ευκαιρίας για την Attica Bank το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί. Στόχος ουσιαστικά είναι για την Attica Bank να περάσει σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά ως αυτόνομη, εξειδικευμένη και ευέλικτη τράπεζα με εχέγγυα όχι μόνο το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και ένα θεσμικό επενδυτή στρατηγικής σημασίας με μακροπρόθεσμη τοποθέτηση, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της δίπλα στις λοιπές τράπεζες. Εάν, δε, στην ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, παρουσία στρατηγικού επενδυτή συνυπολογιστούν και οι δυνατότητες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται, τότε η Attica Bank ίσως αποτελέσει την επόμενη θετική έκπληξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου