Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Αποχαιρέτα τα… τα δημόσια έργα που φεύγουν


Η κατάργηση των κατώτατων ορίων για έργα προϋπολογισμού κάτω από το όριο της κοινοτικής οδηγίας αποτελειώνει χιλιάδες μικρομεσαίες οικοδομικές εταιρείες καθώς και τους εναπομείναντες στον κλάδο μηχανικούς.

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου από την ΕφΣυν

Οριστική ταφόπλακα βάζει σε χιλιάδες μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις και στους εναπομείναντες μηχανικούς της χώρας η χθεσινή τροπολογία, που καταργεί τα κατώτατα όρια για έργα προϋπολογισμού κάτω από το όριο της κοινοτικής οδηγίας. Απόγνωση και οργή για τις φωτογραφικές διατάξεις προκάλεσε η χθεσινή εξέλιξη στον εργοληπτικό κόσμο και σε όσους μηχανικούς αντέχουν να ασκούν ακόμα το επάγγελμα, βλέποντας την κυοφορούμενη τους τελευταίους μήνες κατάργηση να γίνεται πραγματικότητα, παρά τις αντιδράσεις που ήταν γνωστές εδώ και καιρό στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η αθλιότητα συνεχίζεται, όπως και η στοχοποίηση των μηχανικών. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος και αποδεικνύει πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πρωτίστως πολιτικό» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, θυμίζοντας ότι «αφού ζήσαμε το παραμύθι της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, αφού καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και το ποσοστό της μέγιστης έκπτωσης στις μελέτες στα δημόσια έργα και ενώ η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει ότι οι εκπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 85%, συνεχίζεται η πολιτική τού να χτυπιούνται οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό το μέτρο, που θα έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, θεσπίστηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, κυρίως εντός χώρας και δευτερευόντως εκτός. Η κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις της τρόικας, σε 3-4 ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά κυρίως στις δεδομένες πιέσεις -κάτω από το τραπέζι- τεσσάρων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, που είναι ήδη έρμαιο του τραπεζικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ολοκληρώνει την παραγωγική αποσάθρωση της χώρας».

Αντίθετα, με ικανοποίηση υποδέχτηκε την τροπολογία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, μέλος του οποίου είχε προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταστρατήγηση της νομοθεσίας, δίνοντας τη… χαρμόσυνη είδηση μία μέρα πριν από την κατάθεσή της: «Κατόπιν πληροφόρησης του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ζ. Αθουσάκη από το υπουργείο, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (01/08/2014) θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής τροπολογία για την κατάργηση των κατωτάτων ορίων προϋπολογισμών», ενημέρωνε προχθές στο διαδίκτυο ο σύνδεσμος τα μέλη του.

«H κυβέρνηση έπεσε αμαχητί, υπήρχαν ένδικα μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιστρεφόταν η κατάσταση» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Γιώργος Γάγαλης, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν συνοδεύτηκε καν από κάποια αντισταθμιστικά έργα, όπως την κατάτμηση έργων και την υποχρεωτική υπερεργολαβία σε μικρότερες εταιρείες.

Η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων, από την πλευρά της, έστειλε τρεις επιστολές προς τον υπουργό τον προηγούμενο Μάιο, εξηγώντας με σειρά επιχειρημάτων πως η κατάργηση των κατώτατων ορίων θα σημάνει αυτόματα τον θάνατο όλων των ατομικών και μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας. Με έντονο ύφος σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΕΔΜΕΔΕ αναφέρει πως «οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου δεν απεδείχθησαν ικανές να αντιμετωπίσουν νομικά τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κατώτατα όρια, με αποτέλεσμα η χώρα να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι ατομικοί εργολήπτες στην καταστροφή και στην εξαφάνισή τους».

Τέλος, το υπουργείο για να χρυσώσει το χάπι της κατάργησης των κατώτατων ορίων, προχώρησε σε αύξηση των ανώτατων ορίων ως εξής:

Α1 τάξη: 150.000 ευρώ
Α2 τάξη: 500.000 ευρώ
Α΄ τάξη: 1.250.000 ευρώ
Β΄ τάξη: 2.500.000 ευρώ
Γ΄ τάξη: 5.000.000 ευρώ
Δ΄ τάξη: 10.000.000 ευρώ
Ε΄ τάξη: 30.000.000 ευρώ
ΣΤ΄ τάξη: 55.000.000 ευρώ
Ζ΄ τάξη: χωρίς ανώτατο όριο

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση επί της υπ' αριθ. 1614/31/23.07.2014 τροπολογίας, αντικαθιστώντας τα άρθρα 1 & 2 αυτής.
Έτσι, σύμφωνα με το νέο κείμενο της τροπολογίας  που κατατέθηκε:
Καταργούνται από της δημοσιεύσεως του Νόμου στο ΦΕΚ τα κατώτατα όρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών ακόμα και στις εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης έργων, μελετών και υπηρεσιών στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί οι προσφορές (παρ. 1).
Με Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες ανάθεσης έργων και μελετών θα καταργηθούν τα ανώτατα όρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών (παρ. 2).
Στο ίδιο διάταγμα θα  ρυθμίζονται θέματα για την κατάρτιση και λειτουργία επίσημων καταλόγων εγκεκριμένων  οικονομικών φορέων, τα κριτήρια και οι διατυπώσεις εγγραφής καθώς και οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας είτε  εναλλακτικών επίσημων καταλόγων εγκεκριμένων οικονομικών φορέων  είτε συστημάτων πιστοποίησης από οργανισμούς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (παρ. 3).
Από τη Νομική Υπηρεσία της Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου