Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τα Δάση βορά στο τσιμέντο και στους καταπατητές

Από την Ίσκρα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΩΝ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Τις πελατειακές σχέσεις, τους καταπατητές και τους κερδοσκόπους εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για τα δάση. Με πρόσχημα την απλοποίηση των διαδικασιών, ανοίγει το παράθυρο για την τακτοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις, νομιμοποιούνται οικισμοί που χτίστηκαν σε δάση, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή και η λειτουργία τουριστικών δραστηριοτήτων, δεξαμενών πετρελαιοειδών, ακόμη και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Μετά τα κυβερνητικά σχέδια για τις παραλίες, ανοίγει ο δρόμος στους κερδοσκόπους και στις δασικές εκτάσεις.

Το νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων με τον ... σχιζοφρενικό τίτλο “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας” παρουσιάστηκε την Πέμπτη (17/7) από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή “τις επόμενες μέρες”, με τις εργασίες του Β' Θερινού Τμήματος να ξεκινούν στις 22 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 3 κεφάλαια, καθένα από τα οποία αφορά τα εξής θέματα: Α) ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την "περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ιδιωτική πολεοδόμηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτών", Β) ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Γ) αλλάζει η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δασών (Ν. 998/1979) και επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις των επεμβάσεων που επιτρέπονται στις δημόσιες δασικές εκτάσεις.
ΠΡΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ  "ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ"
Σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου κεφαλαίου, επιχειρείται για πρώτη φορά η αντισυνταγματική αλλαγή του προορισμού των δασών σε αναδασωτέες εκτάσεις, για κατασκευή δρόμων, σχολείων, μοναστηριών και λειτουργία λατομείων με άδεια, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατασκευών για υποδοχή κεραιών, πομπών κλπ. Ο κατάλογος των «επιτρεπτών παραβάσεων» ανοίγει επικίνδυνα. Τα ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις υποδέχονται ολόκληρα τουριστικά χωριά μαζί και τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Η «επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση» θα καταλαμβάνει το 10% της έκτασης με συντελεστή δόμησης 0,5% στα 5000 στρέμματα ο οποίος μειώνεται κλιμακωτά έως και τα 8000 στρέμματα. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να χτιστεί το 20% για έκταση μεγαλύτερη των 3000 στρεμμάτων.

Στα δάση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εγκατάσταση σε δασικές, δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, επίσης σε εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού, καθώς και σε εργοστάσια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Οπως προκύπτει, η ρύθμιση αφορά όλους όσοι θα ενδιαφέρονταν να «επενδύσουν» σε περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Άλλη διάταξη νομιμοποιεί «κατά παρέκκλιση» κάθε παράνομη κατασκευή η οποία εξαιρείται της κατεδάφισης σε πάρκα και άλση, ενώ επιτρέπει σε αυτά έργα μετρό και τραμ, αλλά και συνοδά έργα, όπως τα γραφεία. Νομιμοποιούνται εντός των δασικών οικοσυστημάτων από κατασκηνώσεις, κτηνοτροφικές μονάδες έως χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια και νεκροταφεία, ενώ καταργούνται οι προστατευτικές πράξεις της διοίκησης κατ΄ εφαρμογή της δικής νομοθεσίας ( Π.Χ. πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής).
Μεταξύ άλλων, με τις διατάξεις του τρίτου κεφαλαίου: 
-- Δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι χωροθετημένες λατομικές ζώνες, οι οποίες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες θέσεις.
-- Προβλέπεται η ανέγερση μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα δάση, «σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Ανάπτυξης». Είναι φανερό ότι πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση...
-- Για λόγους «χωροταξικού σχεδιασμού», δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης επιχειρηματικών πάρκων μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Όσον αφορά στις διατάξεις του πρώτου κεφαλαίου, που αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς:
-- Καταστρώνεται σειρά ενεργειών, ώστε να δημιουργηθούν εκτάσεις προς πολεοδόμηση που θα ανταλλαγούν με εκτάσεις και δικαιώματα δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών που κατέχουν εκτάσεις σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση.
-- Καθορίζονται «Ζώνες Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης» και ζώνες υποδοχής - ανταλλαγής εκτάσεων μέσα από το προβλεπόμενο σύστημα σχεδιασμού.
-- Οι «ζώνες συγκέντρωσης της δόμησης» καθορίζονται στο «σύνολο της χερσαίας χώρας», με την εξαίρεση των περιοχών: Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, όπου σύμφωνα με το ν/σ θα ισχύσουν ειδικές διατάξεις. Επίσης, ως ζώνες συγκέντρωσης της δόμησης προσδιορίζονται και τα νησιά Κρήτη, Εύβοια και Ρόδος.
-- Καθορίζονται ζώνες υποδοχής των οικοδομικών συνεταιρισμών και πλησίον «εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών» μέσω Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης. Οι χρήσεις γης που θα προβλεφθούν εντάσσονται μέσα στα όρια του οικισμού, ώστε «να δοθούν κίνητρα παραγωγικών δραστηριοτήτων, οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας». Το εύρος των χωροταξικών παρεμβάσεων προκύπτει από στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οποία οι «εγκαταλελειμμένοι, μικροί και φθίνοντες οικισμοί» φτάνουν σε περίπου 6.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νησιά.
-- Καθορίζονται «ειδικές περιπτώσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης» (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης).
-- Καθορίζονται οι διαδικασίες για την αναγκαστική συνένωση οικοδομικών συνεταιρισμών, με «στόχο την αρτιότερη πολεοδομική οργάνωση της χώρας».
-- Τέλος, προβλέπονται οι συντελεστές ανταλλαγής των δημόσιων με τις ιδιωτικές εκτάσεις.
Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά φωτογραφικές διατάξεις. Ένα μόνο άρθρο, το 28, περιέχει 32 διαφορετικές μεταξύ τους διατάξεις. Ακρεί να αναφερθεί ότι με διάταξη της παραγράφου 29 στο προαναφερθέν άρθρο, τροποποιούνται άρθρα του νομοσχεδίου για τη «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση - Βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου