Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Βουλή: Τροπολογία δώρο στους μεγαλοεργολάβους

Καλοκαιρινό δώρο εκατομμυρίων ετοιμάζει η κυβέρνηση προς τους μεγαλοεργολάβους με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας από το Κόκκινο

Η εκπρόθεσμη τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για του Φάρους και τη Στρατολογία (!) ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους μεγαλοεργολάβους να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την αγορά μιας και πλέον αποκτούν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν έργα στα οποία μέχρι πρότινος δεν επιτρέποταν, λόγω περιορισμών που υπάρχουν στο συνολικό προϋπολογισμό ενός έργου.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς τώρα οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν ένα έργο το οποίο είναι κάτω από ένα ορισμένο κόστος, προκειμένου να υπάρχει μερίδιο στην «πίτα» και για τους μικρούς και μεσαίους «παίκτες» της αγοράς.

Με την τροπολογία αυτή τα κατώτατα όρια καταργούνται δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να «χτυπάνε» ακόμα και τα μικρότερα έργα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«καταργούνται τα κατώτατα όρια κάτω των οποίων εργοληπτικές επιχειρήσεις ανώτερων τάξεων δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προϋπολογισμού των ορίων αυτών».

Η τροπολογία γίνεται ακόμα πιο φωτογραφική όταν στην παράγραφο 5 του πρώτου άρθρου εμφανίζεται η με παρακάτω προσθήκη:

«5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων (ανοιχτές, κλειστές και με διαπραγμάτευση), στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ανεξάρτητα από τη σχετική πρόβλεψη των οικείων διακηρύξεων».

Επίσης καταργούνται και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αλλά και οι κανόνες που έθεταν το πλαίσιο για τη δημιουργία κοινοπραξίας. Έτσι πλέον οι μεγαλοεταιρείες θα μπορούν να αναλαμβάνουν έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με οποιαδήποτε εταιρική μορφή.

Ουσιαστικά πρόκειται για τροπολογία που εξαφανίζει τις μικρές και τις μεσαίες εταιρείες και παραδίδει την αγορά στο «πιάτο» των μεγαλοεργολάβων. Σε μια εποχή όπου τα έργα είναι ελάχιστα και όσα υπάρχουν είναι μικρού ή μεσαίου προϋπολογισμού τα μικρά γραφεία θα βρεθούν εν μια νυκτί να ανταγωνίζονται τα μεγαθήρια  για ένα έργο λίγων χιλιάδων ευρώ.

Ο ισχυρισμός που διατυπώνει η κυβέρνηση για την προώθηση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης είναι πως,

«οι διατάξεις αυτές αποτελούν συμμόρφωση της χώρας ως προς αιτιολογημένη γνώμη και αντίστοιχα προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που διατυπώθηκαν μετα από σχετικές καταγγελίες.»

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει άμεσα σε μια προειδοποιητική επιστολή της Κομισιον όταν για ζητήματα για τα οποία η χώρα μας δεν έχει μόνο δεχθεί προειδοποιήσεις αλλά έχει καταδικαστεί επανειλημμένως χρονίζουν δίχως λύση.

Μάλιστα προκειμένου η διαδικασία να γίνει όσο πιο…fast track γίνεται προστέθηκε και συμπληρωματική συνεδρίαση του Β’ Θερινού τμήματος της Βουλής την Πέμπτη 24/07ώστε να ψηφιστεί ακόμα και την ίδια μέρα, αν αυτό καταστεί δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου