Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Έκθεση του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό

Αναρτούμε τη μελέτη του ΚΕΠΕ που προετοιμάζει τις επόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό (ενοποιήσεις Ταμείων, εξίσωση προς τα κάτω ύψους συντάξεων και προς τα πάνω ορίων ηλικίας κλπ). Τονίζουμε κάποια στοιχεία της που αφορούν στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΕΤΑΑ.

1. Ο πίνακας ακριβώς παραπάνω αποτυπώνει την εξέλιξη των εσόδων - εξόδων του ΕΤΑΑ και αποδυκνείει ότι παρά την κρίση και το κούρεμα των αποθεματικών το ΕΤΑΑ παραμένει πλεονασματικό (αν είχαμε στοιχεία ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ θα φαινόταν ότι το πλεόνασμα αυτό, οφείλεται κυρίως στο ΤΣΜΕΔΕ).

2. Στον Πίνακας 1.2: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΦΚΑ (σε εκατ. ευρώ) για το ΤΣΜΕΔΕ δίνει 46.363 οφειλέτες τον 12/2013. Δηλαδή επιβεβαιώνει απολύτως αυτό που λέμε ότι οι μισοί ασφαλισμένοι χρωστάνε. Στους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσοστό υπερβαίνει το 60%.

3. "μόνο το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν επιδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αν και λαμβάνουν κοινωνικούς πόρους και είναι τα μόνα ταμεία που είναι οριακά πλεονασματικά"

4. η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας είναι τα 62,34 χρόνια με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ των «27» να είναι στα 62,09 (στοιχεία 2010), γκρεμίζοντας τον μύθο των "πρόωρων συντάξεων".

5. Προτείνει την επέκταση της δράσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και για ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ. Επιπλέον, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κρίνεται «χρήσιμο» η πρόσβαση και του ΚΕΑΟ στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων, ενώ μέχρι οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να εισπράττονται από την Εφορία (2017), προτείνεται να εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης εκτός από το ΚΕΑΟ και «ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου