Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Δικαιώθηκαν οι μεταπτυχιακοί του Δημόκριτου σε σχέση με τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ στις υποτροφίες

Συνάδελφοι μηχανικοί και γενικά,

Για το σοβαρό θέμα που υπήρχε από το 2006 με την ασφάλιση των πρώην και τότε υποτρόφων μηχανικών του κέντρου (με συμβάσεις υποτροφίας για εκπόνηση διδακτορικού με το κέντρο κάποια από τα έτη 1998-2008) [3], επανερχόμαστε για μία τελευταία και ευτυχή για εμάς φορά για να ενημερώσουμε ότι:
Μετά τις προσπάθειες του συλλόγου και μεμονωμένων από εμάς μέσα στο 2013 καθώς και την έμπρακτη στήριξη από τη Διεύθυνση Διοικητικού του κέντρου, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί επιτέλους λήξαν χωρίς καμιά αξίωση από το ETAA-TΣΜΕΔΕ για να διπλοκαταβληθούν εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για τα διαστήματα των υποτροφιών. (!!!)

Προς χάριν πλήρους ενημέρωσης σας, αυτά που μεσολάβησαν από την έναρξη των προσπαθειών του συλλόγου το 2007 ηταν:

1) 2007-2008: Αναζήτηση νομοθεσίας για το αν οι υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής θεωρούνται σχέση εξαρτημένης εργασίας/ αναζήτηση πράξεων ΔΣ “Δημοκρίτου” για την ασφάλιση των υπότροφων μηχανικών (Α.Π. 748/10-5-93)/ αναζήτηση κατώτερου ορίου ασφάλισης μισθωτών του ΤΣΜΕΔΕ και εικονική αναπροσαρμογή του ποσού της υποτροφίας και των αντίστοιχων κρατήσεων για ένα μικρο διάστημα που η υποτροφία ήταν κατώτερη του ορίου αυτού/ κατάθεση ερώτησης-γνωμοδότησης σε υπουργείο εργασίας για να διερευνηθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Μετά την απάντηση του υπουργείου [1] σταμάτησαν να γίνονται κρατήσεις στους υπότροφους μηχανικούς, οι οποίοι και από τότε μέχρι σήμερα καλούνται να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλεια τους. Απογραφή και αποστολή οικονομικών στοιχείων από την οικονομική υπηρεσία του “Δημοκρίτου” προς το τμήμα εισφορών του Τσμεδε προς διευκόλυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης μερίδων από το ΤΣΜΕΔΕ για τα πρότερα διαστήματα (έτη 93-2008).

2) 2009-2010: Το ΤΣΜΕΔΕ αρνείται να προχωρήσει σε συμψηφισμό και αξιώνει αναδρομικά ατομικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία. Δημοσιοποίηση του θέματος, αναφορά σε ΤΕΕ, συζητήσεις με διοίκηση Δημοκρίτου και Γραφείο Εκπαίδευσης (το τελευταίο παρουσιάζεται εντελώς αδύναμο να βοηθήσει), επαφή με δικηγόρο και κατασκευή εισήγησης για τροπολογία ( υπουργείο εργασίας) στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να ασφαλίζονται και οι υπότροφοι μηχανικοί αλλά  χωρίς αποτέλεσμα.

3) 2011-2012: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ , συλλόγου και ΔΣ “Δημοκρίτου” με τη διοίκηση του τμήματος οικονομικών του ΤΣΜΕΔΕ να αλλάζει 2 φορές. Ακόμα καμία έμπρακτη βοήθεια από τη διοίκηση του Δημοκρίτου καθώς εκκρεμεί απόφαση ΔΣ “Δημοκρίτου” η οποία δεν έρχεται.

4) 2013: Το ΤΣΜΕΔΕ σκληραίνει τη στάση του και θεωρεί βιβλιάρια μόνο για ένα εξάμηνο εκβιάζοντας για προσωπικό διακανονισμό οφειλών του πρώην υπότροφους μηχανικούς. Τρίτη αλλαγή οικονομικής διεύθυνσης στο ΤΣΜΕΔΕ . Συνάντηση με τη νέα διεύθυνση διοικητικού του ”Δημοκρίτου” (κα Μαρτακη και κο Τσαμη τους οποίους και ευχαριστούμε προσωπικά για την δράση τους από μεριάς του κέντρου) και ανάληψη για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια κοινών πρωτοβουλιών με επισκέψεις στο ταμείο για επίλυση του ζητήματος μέσω των νομικών και οικονομικών υπηρεσιών των 2 δημοσίων υπηρεσιών. Επιτυγχάνεται συμφωνία (= να θεωρηθεί το καθεστώς ως το 2008 ως παγιωμένος και δίκαιος τρόπος ασφάλισης και να προχωρήσει η εκκαθάριση όλων των μερίδων που θεωρούνται "με εκκρεμότητες" μόνο για τα διαστήματα των υποτροφιών) που καθυστερεί να υλοποιηθεί λόγω της αλλαγής διεύθυνσης Οικονομικού στο ΤΣΜΕΔΕ.

5) Δεκέμβρης 2013: μετά από συζητήσεις εκπροσώπων παλιών υπότροφων (Α. Μπολοβινου/ Ε. Παντατοσακη) με τη νέα διεύθυνση του ΤΣΜΕΔΕ και διασταύρωση φακέλων πρώην υποτρόφων με βεβαιώσεις εισφορών από το Δημόκριτο οι οποίες και δεν έχουν περαστεί στο σύστημα του ΤΣΜΕΔΕ , προχωράει η εισαγωγή των στοιχείων που λείπουν και εκκαθαρίζονται οι 2 πρώτες μερίδες υποτρόφων που ήταν σε καθεστώς "με εκκρεμότητες". Μέσα στους 3 πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται η εκκαθάριση και των υπολοίπων μερίδων υποτρόφων που αντιμετωπιζόντουσαν ως κενές για τα διαστήματα της υποτροφίας τους (όσοι φαίνονται εντάξει στο σύστημα δε θα εκκαθαριστούν).

Αποτέλεσμα:
- Τα διαστήματα της υποτροφίας μας στο Δημόκριτο για υποτροφίες των ετών 1993-2008 θεωρούνται ασφαλιστικά καλυμμένα με τους μηχανικούς σε καθεστώς μισθωτού ασφαλισμένου για τα διαστήματα αυτά (πολύ θετικό αφού θα προσμετρηθούν κανονικά ως συντάξιμα για όσους εξακολουθούν να εργάζονται σε καθεστώς μισθωτού).
- Τυχόν μικρά κενά που μπορεί να προκύψουν από την εκκαθάριση των μερίδων για μήνες που ο υπότροφος δεν διατηρούσε σύμβαση υποτροφίας και άρα θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας (πχ μεταξύ 2 διαδοχικών ανανεώσεων της σύμβασης υποτροφίας του από το κέντρο) πρέπει να καταβληθούν από τους ίδιους με δικαίωμα παραγραφής τόκων (ζητήστε να δείτε την διευθύντρια οικονομικού αν σας το αρνηθούν και επικοινωνήστε και με εμάς).
- Όλοι οι συγκεκριμένοι Μηχανικοί μπορούν πλέον να προβούν, χωρίς δυσκολίες, στη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας τους και στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ταμείο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των μερίδων από το ταμείο, το αυτοκόλλητο θεώρησης βιβλιάριων θα λαμβάνεται κανονικά στη διεύθυνση επικοινωνίας του ασφαλισμένου.

Συμπεράσματα:
- Αναγνωρίζουμε την πρόθεση του κέντρου να θεωρήσει τους μηχανικούς ΥΔ μισθωτούς εργαζόμενους. Ωστόσο, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, από το 2008 και μετά οι υπότροφοι μηχανικοί θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι [1].
- Η διοίκηση του Δημοκρίτου άργησε να αντιδράσει ουσιαστικά σε ένα ζήτημα κακοδιαχείρισης συμβάσεων υποτροφίας  με αποτέλεσμα μερίδα των νέων μηχανικών υποτρόφων να περιέλθουν σε ασφαλιστική αβεβαιότητα για 7 χρόνια και μάλιστα στο ξεκίνημα της εργασιακής τους υπόστασης. Η επίτευξη επίλυσης ήρθε σχετικά γρήγορα όταν το ΕΚΕΦΕ «Δ» ανέλαβε πραγματική δράση (2013).
- Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι προϊόν αγώνα και επένδυσης εργατο-ωρών 7 χρόνων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με οπισθοδρομικές ατομικές λύσεις προσωπικών διακανονισμών που συνετέλεσαν στη διατήρηση ενός λανθασμένου συστήματος με άδικη οικονομική επιβάρυνση των αυτοπροσκαλεσμένων «θυμάτων» της υπόθεσης αυτής. Ένας αγώνας που το βάρος του σηκώσαμε πολύ λίγοι (γι'αυτό ίσως ευθύνεται και η ανεξήγητα ελλιπής μηχανογράφηση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που ακύρωσε τις εισφορές μερίδας υποτρόφων και όχι όλων) και τον στήριζε μόνο η έννοια της αυτοσυντήρησης (αφού πολλοί δεν είχαν τα οικονομικά περιθώρια μιας άλλης οδού), της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας και η έγνοια ενός συλλογικού γίγνεσθαι για μια κοινή τύχη που μας ενώνει όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Και οι ίδιοι μέρος του,  ευχαριστούμε ολόψυχα το σύλλογο μεταπτυχιακών φοιτητών Δημοκρίτου για την στήριξη και τις δράσεις του από το 2006 μέχρι σήμερα και τον αναγνωρίζουμε ως το μοναδικό και αναγκαίο σημείο τομής των λίγο ως πολύ ατομικών τροχιών μας στο κέντρο. Ευχαριστούμε ακόμα όλους τους εργαζόμενους του Δημοκρίτου που ασχολήθηκαν με το ζήτημα (και συγκεκριμένα θα θέλαμε να αναφερθούμε στην εργασία της Κα Αρώνη που επιτέλεσε την απογραφή και την αποστολή των συγκεντρωτικών στοιχείων στο ταμείο).

Κλείνοντας και βάσει της εξωστρεφούς δράσης που αναπτύχθηκε ανγκαστικά όλα αυτά τα χρόνια με πολιτικούς φέρεις και δημόσιες υπηρεσίες, θα θέλαμε στο μέλλον να δούμε τη θέση του Υ/Δ να λαμβάνει περισσότερα χαρακτηριστικά που να εκφράζουν την ουσιαστική σχέση που υπάρχει με το ερευνητικό κέντρο πους τον/τη φιλοξενεί αλλά και που να ενώνουν τον Υ/Δ με  τον υλικό κόσμο έξω από το αυστηρά εργασιακό του περιβάλλον (ενεργή συνδιαμόρφωση δράσεων για το ταμείο ασφάλισης μας, επαφή με συλλόγους εργαζομένων μηχανικών -αυτοαπασχολούμενων η όχι-, ενεργός έλεγχος αποφάσεων του ΤΕΕ, τοπικές συλλογικότητες πόλης για τη διαμόρφωση των συνθηκών διαβίωσης μας).

Ο αγώνας για εργασία και ασφάλιση συνεχίζεται.
Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Δημοκρίτου 
και οι παλιοί υπότροφοι μηχανικοί που έτρεξαν για την ασφαλιστική ενημερότητα των αφανών υπολοίπων.

Αναφορές από άρθρα συλλόγου μεταπτυχιακών:

[1] "Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Άρθρο 14, Ν.1976/Φ.Ε.Κ.184/4-12-91) από το 1992 οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες που καλύπτονται συνταξιοδοτικά από το Ι.Κ.Α, ασφαλίζονται από το ΕΚΕΦΕ «Δ». Ο προαναφερθείς νόμος δεν καλύπτει τους μηχανικούς υποτρόφους του κέντρου παρά το γεγονός ότι το καθεστώς εργασίας προσομοιάζει καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

[2] η γνωμοδότηση βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου ήταν ότι «εφόσον οι υπότροφοι είναι μέλη του ΤΕΕ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ, η σχέση τους δεν έχει χαρακτήρα εξαρτημένης εργασίας, συνεπώς θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία» (Αριθ.Πρωτ.Φ.10043/14110/572)". Βάσει της απόφασης αυτής, σταμάτησαν να γίνονται κρατήσεις στους υπότροφους μηχανικούς, οι οποίοι και από τότε μέχρι σήμερα καλούνται να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλεια τους.

[3] απόσπασμα κειμένου συλλόγου 2010: [Προσδοκούμε σε λύση που θα υπερβαίνει το κοινό ιστορικό κακοδιαχείρισης των συμβάσεων των υπότροφων μηχανικών από τους εν λόγω δημόσιους οργανισμούς (ΕΚΕΦΕ Δ, ΤΣΜΕΔΕ) και το οποίο οδηγεί στην παράλογη  οικονομική τους επιβάρυνση και σε απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου