Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Επόμενος σταθμός… φαγοπότι!

Πάρτι εκατομμυρίων είχε στηθεί με τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για τα έργα επέκτασης του προαστιακού από την Κόρινθο ώς τη Ροδοδάφνη. Από τα 300 εκατ. ευρώ τα 70 θεωρούνται «καπέλο». Χρυσοπληρώθηκαν ακόμη και ανύπαρκτα κτίσματα. Στο κόλπο φέρονται μπλεγμένοι ιδιοκτήτες, δικηγόροι αλλά και δικαστικές αρχές!.
   
Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

«Καπέλο» τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε σε απαλλοτριώσεις ακινήτων για έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιστράφηκαν ήδη 23 εκατ. ευρώ -ποσό μεγαλύτερο από αυτό που έχει έως τώρα ανακτηθεί από τις μίζες των εξοπλιστικών- που θα κατατεθούν στα δημόσια ταμεία. Το πάρτι είχε στηθεί την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, με ιδιοκτησίες που απαλλοτριώθηκαν για τα έργα επέκτασης του προαστιακού από την Κόρινθο ώς τη Ροδοδάφνη, κοντά στο Αίγιο.
 Τιμές Βουλιαγμένης!

Ιδιοκτήτες, με τη βοήθεια δικηγόρων αλλά και δικαστικών αρχών, πέτυχαν να οριστούν υψηλές τιμές για τα ακίνητά τους, που πολλές φορές ξεπερνούν και τις αντικειμενικές αξίες σε ακριβά προάστια, όπως π.χ. η Βουλιαγμένη. Χρυσοπληρώθηκαν ανύπαρκτα κτίσματα, ακόμα και διαφυγόντα έσοδα από επιχειρήσεις που δεν είχαν καταχωριστεί στα επαγγελματικά μητρώα. Εντοπίστηκε περίπτωση όπου στην ίδια περιοχή το Πρωτοδικείο καθόρισε άλλη τιμή μονάδος σε αποζημιώσεις για έργα στον σιδηρόδρομο και άλλη για τη γειτονική Ολυμπία Οδό. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν ήταν έως και έξι φορές μεγαλύτερα απ’ ό,τι για τον αυτοκινητόδρομο!

Σε αυτό το σκηνικό ασυδοσίας, ιδιοκτήτης ακινήτου κοντά στο Ξυλόκαστρο διεκδικεί αποζημίωση 55 εκατ. ευρώ για μόλις 750 τετραγωνικά που απαλλοτριώνονται για τα έργα! Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σύντομα. Το συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων στο κομμάτι του προαστιακού από την Κόρινθο ώς τη Ροδοδάφνη ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τουλάχιστον τα 70 εκατ. θεωρούνται «καπέλο»! Το κόλπο αποκαλύφθηκε με αποφάσεις Εφετείων, μέσα από τις οποίες εξασφαλίστηκαν επιστροφές στο Δημόσιο συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ, ποσό που σύντομα θα αυξηθεί.


Το πρώτο μήνυμα ήρθε από το Εφετείο Ναυπλίου, το οποίο ανέτρεψε απόφαση του Πρωτοδικείου Κορίνθου που είχε επιδικάσει σε θιγόμενους ιδιοκτήτες από τη γραμμή του προαστιακού στο τμήμα Κόρινθος-Κιάτο αποζημιώσεις συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ. Με τη νέα τιμή το ποσό είναι μικρότερο κατά 18 εκατ. ευρώ -η αποζημίωση είχε ήδη καταβληθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, την εταιρεία του Δημοσίου που είναι αρμόδια για τα σιδηροδρομικά έργα, η οποία πέτυχε την επιστροφή του αδικαιολόγητου ποσού. Ακολούθησαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες οι τιμές των απαλλοτριωμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά 20-40% σε σχέση με αυτές που είχε ορίσει το Πρωτοδικείο!

Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» επιβεβαιώθηκαν από τον Κώστα Σπηλιόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία επί δεκαετίες κατέβαλλε αποζημιώσεις με βάση τιμές που καθόριζαν τα πρωτοβάθμια δικαστήρια. «Η διαδικασία άλλαξε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υποδομών», μας εξήγησε, και πλέον τα ποσά καθορίζονται με βάση εκτιμήσεις ορκωτών λογιστών. Πρόσθεσε ότι αναμένεται η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε να επιστραφούν στο κράτος τα ποσά που περικόπτονται με δικαστικές αποφάσεις.

1,2 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτο φυτώριο!

Η εταιρεία, όπως μας είπε, προσέφυγε ήδη στον Αρειο Πάγο για να ανατρέψει απόφαση Εφετείου, από την οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1,2 εκατ. ευρώ για έσοδα από φυτώριο που δεν υπήρχε! Μας αποκάλυψε ότι, με έκθεση των ορκωτών λογιστών, το κόστος απαλλοτρίωσης για 198 ιδιοκτησίες ορίστηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ το Πρωτοδικείο Κορίνθου το ανέβαζε στα 14,5 εκατ. ευρώ. Στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά για έξι κτίσματα με συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης 1 εκατ. ευρώ. Οι λογιστές όμως δεν τα βρήκαν πουθενά. Οι ιδιοκτήτες τους υποστήριξαν ότι τα είχαν γκρεμίσει και δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν ούτε φωτογραφίες για να τεκμηριώσουν την ύπαρξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου