Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κάτω τα χέρια από το Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων λένε οι κάτοικοι

Ο κύβος ερρίφθη …το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία, που κατέθεσε σε ν/σ το οποίο συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής τη Πέμπτη (30-1-2014) επιχείρησε εκ νέου την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της (πρώην) Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου να περάσει άμεσα το Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων στο οικοδομικό τετράγωνο των Δικαστηρίων (Ο.Τ.131). Η τροπολογία αποσύρθηκε, για να επανέλθει, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Με την προηγούμενη τροποποίηση του Ρυμοτομικού (ΦΕΚ 242/6-11-2013), δίδεται η δυνατότητα να ανεγερθεί νέο τετραόροφο κτίριο, για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών των δικαστηρίων.
Θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διοικητικής αποβολής του Δήμου Αθηναίων από το κτίριο…
Το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδιώκει μία μεγάλη επέκταση στη περιοχή μας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε αυτή (κοινωνικές, κυκλοφοριακές κλπ). Στα πλαίσια αυτής «κλέβει» ουσιαστικά από τους κατοίκους ένα χώρο πολιτισμού και αθλητισμού, που επί 30 χρόνια καλύπτει ανάγκες άθλησης, ψυχαγωγίας και μόρφωσης σε χιλιάδες κατοίκους των περιοχών Γκύζη, Πολυγώνου και Κυψέλης.

Δήμος Αθηναίων: καλά, εσύ ξύπνησες αργά!


Με τις κινητοποιήσεις μας το καλοκαίρι καταφέραμε να… πείσουμε το Δήμαρχο Γ. Καμίνη και την αρμόδια αντιδήμαρχο Ν. Παπαχελά, προκειμένου να διεκδικήσουν την ανανέωση της μίσθωσης του κτιρίου…
Το Νοέμβρη βλέποντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρά στη διοικητική αποβολή του Δήμου από το κτίριο, ζητήσαμε πολιτική πρωτοβουλία του Δημάρχου της Αθήνας, η οποία να απευθύνεται στη κυβέρνηση (υπουργείο Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας) ζητώντας την παύση κάθε διαδικασίας για το κλείσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων (τροποποίηση Ρυμοτομικού, διοικητική αποβολή). Ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Δεκεμβρίου 2013 «δεσμεύτηκε» ότι θα κάνει ό,τι πρέπει και … συνέχισε να αδιαφορεί για το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δημόσια ανακοίνωση του Δήμου για το θέμα, το τελευταίο οκτάμηνο, που διακυβεύεται το μέλλον του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων, εκδόθηκε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη (30-1-2014). Μέχρι λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση της τροπολογίας, ο Δήμαρχος και η αρμόδια αντιδήμαρχος αγνοούσαν τις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης - παρόλο που σχετίζονταν με τμήμα του Δήμου – για τις οποίες ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Συνέλευσης Κατοίκων.
Στην ανακοίνωση του Δήμου δεν υπάρχει ρητή τοποθέτηση για τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στα αιτήματα των κατοίκων. Δεν ζητείται από την κυβέρνηση (όπως με κάθε τρόπο διεκδικούν οι κάτοικοι) η παύση κάθε διαδικασίας κλεισίματος του Πολιτιστικού Κέντρου (αλλαγή ρυμοτομικού ή διοικητική αποβολή). Προτείνεται μάλιστα στην κυβέρνηση «…να αναμένει τη σχετική δικαστική έκβαση της αντιδικίας του δήμου Αθηναίων με το Τ.ΕΘ.Α……» (βλ. διαδικασία διοικητικής αποβολής του Δήμου). 

Το Πολιτιστικό ανήκει στο λαό!
Στους κατοίκους, τους νέους και τους μαθητές
του Γκύζη, του Πολυγώνου και της Κυψέλης…



Για μία ακόμα φορά δηλώνουμε, ότι θα υπερασπιστούμε το Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων ως δημόσιο χώρο άθλησης, πολιτισμού και μόρφωσης. Διεκδικούμε να συνεχίσει να λειτουργεί στο κτίριο Ευελπίδων 18. Ζητάμε από την κυβέρνηση – Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας - να σταματήσουν κάθε διαδικασία κλεισίματος του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων.

Απαιτούμε από το Δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, να αναλάβει τώρα πολιτική πρωτοβουλία και να καλέσει σε σύσκεψη τη πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας, παρουσία εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής, στην οποία να ληφθεί απόφαση για την ακύρωση όλων των διαδικασιών κλεισίματος του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων.
Πιο συγκεκριμένα:
- ματαίωση όλων των διαδικασιών αλλαγής στο ρυμοτομικό της περιοχής Ευελπίδων (κατάτμηση – αλλαγή χρήσης του Ο.Τ. 131α)
- ακύρωση κάθε διαδικασίας αποβολής – έξωσης του Δήμου Αθηναίων από το κτίριο Ευελπίδων 18

Αθήνα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ – ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ - ΚΥΨΕΛΗΣ



Ο κίνδυνος για το άμεσο Κλείσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων είναι ορατός –

Απαιτείται άμεση κινητοποίηση όλων των κατοίκων

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ……..



Αθήνα, 14 -12- 2013



Το Πρωτοδικείο Αθηνών εντείνει την επιθετική του στάση έναντι των κατοίκων της περιοχής και του Άλσους Ευελπίδων.

Από τη μία με τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιχειρείται η άμεση έξωση του Δήμου Αθηναίων από το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο (Ευελπίδων), προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του Πρωτοδικείου. Τη Τρίτη 10.12.2013 απέρριψε το αίτημα του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων) για την προσωρινή αναστολή του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής του Δήμου από το συγκεκριμένο κτίριο. Ο κίνδυνος για το οριστικό κλείσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου είναι άμεσα ορατός…

Από την άλλη με τη βοήθεια και πάλι της κυβέρνησης τροποποιήθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ 242/6.11.2013) το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής δίνοντας τη δυνατότητα ανέγερσης 4όροφου κτίσματος (κτίριο 17) σε έκταση 1,5 στρ. εντός του οικοπέδου που βρίσκονται σήμερα τα δικαστήρια Ευελπίδων. Πρόκειται για αλλαγή η οποία έγινε εν’ αγνοία των κατοίκων, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη γειτονιά μας, τόσο κατά τη κατασκευή του κτιρίου (κίνηση βαρέων οχημάτων, ηχορύπανση) όσο και κατά τη λειτουργία του (αύξηση κυκλοφοριακού φόρτου).

Η ενδεχόμενη επέκταση του Πρωτοδικείου (στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου), όσο και η κτιριακή του αναβάθμιση (κατασκευή κτιρίου 17), αμφισβητούν το δικαίωμα των κατοίκων για άθληση και πολιτισμό και των μαθητών για στοιχειωδώς επαρκείς και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη, για μία ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 5.12.2013, αρνήθηκε να λάβει δεσμευτική απόφαση για την αποφασιστική υπεράσπιση του Πολιτιστικού Ευελπίδων τόσο από τις … αρπακτικές διαθέσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τις πολιτικές των απολύσεων και περικοπής των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες το καταδικάζουν σε μαρασμό και διάλυση.

Ζητάμε:

Άμεση ακύρωση κάθε νομικής – διοικητικής ή άλλης διαδικασίας απομάκρυνσης του Δήμου Αθηναίων από το κτίριο της Ευελπίδων. Οι ανάγκες των κατοίκων για άθληση, πολιτισμό και επικοινωνία, αλλά και των νέων της περιοχής δεν μπορούν να κριθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.



Την ανάληψη (πολιτικής) πρωτοβουλίας από το Δήμο, για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΤΕΘΑ και το Πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσία εκπροσώπων της Συνέλευσης Κατοίκων, των Γονέων και των μαθητών, για την άμεση υπογραφή νέου μισθωτηρίου συμβολαίου και το σχεδιασμό για το πέρασμα του κτιρίου στην ιδιοκτησία του Δήμου.



ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ – ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ – ΚΥΨΕΛΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Δευτέρα 14/7/2014 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ώρα 9 πμ συζητείται η διοικητική αποβολή που έχει ασκήσει το ΤΕΘΑ κατά του ΟΠΑΝΔΑ από το Πολιτιστικό της Ευελπίδων. Μέσα στο Καλοκαίρι με κλειστά τα σχολεία και κυρίως μετά τις εκλογές. Πέρα από το κλείσιμο του Πολιτιστικού προωθείται και η κατάργηση του 38ου Λυκείου (προφανώς) γιατί το Λύκειο δεν είναι υποχρεωτική βαθμίδα εκπαίδευσης και γιατί τα παιδιά του Λυκείου ως μεγαλύτερα μπορούν να διασχίζουν χιλιόμετρα προκειμένου να φθάσουν στο σχολείο τους.
    Εμείς ως γονείς και κάτοικοι δε θα τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή