Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σχόλια και συμπεράσματα για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς

Σχόλια συναδέλφων της συσπείρωσης για τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά και την αντιμετώπιση του.

1. Τη στιγμή που στις αναπτυσσόμενες αλλά πολλές φορές και στις αναπτυγμένες χώρες κτίρια καταρρέουν χωρίς καμία δυναμική καταπόνηση, η αντοχή των κτιρίων της Κεφαλονιάς σε δύο μεγάλους σεισμούς σε χρονική απόσταση μόλις μιας εβδομάδας, επιφανειακών, πολύ κοντά σε αστικά κέντρα αλλά και με μεγάλη επιτάχυνση ( 0.40 g ) αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών των πολυτεχνείων, την επιστημονική επάρκεια των μηχανικών αλλά και την υψηλή ποιότητα κατασκευής ιδίως των νεώτερων κατοικιών. Αυτά ακριβώς που θέλουν να απορυθμίσουν οι νεοφιλελεύθεροι μαθητευόμενοι μάγοι. Θυμίζω ότι κριτήρια σχεδιασμού είναι η μη κατάρρευση, η μη απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ η επιτάχυνση σχεδιασμού για τα Επτάνησα είναι 0,36 g .

2. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργούν συντονισμένα με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και στα τρία επίπεδα διοίκησης (δήμο, περιφέρεια, κράτος).

3. Τα νεοφιλελεύθερα πειράματα με την κατάργηση (1-11-2013) των ΤΑΣ (παρά τις προειδοποιήσεις των ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΣΕΑΔΕ κλπ) και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους των αρμοδιοτήτων και μεταφοράς τους στο ΤΕΕ με κινητοποίηση εθελοντών μηχανικών κλπ απέδειξαν τα όριά τους. Ήδη τώρα που τα βρήκαν σκούρα προσπαθούν με fast track διαδικασίες να επαναπροσλάβουν τους 152 διαθέσιμους συναδέλφους για να τα βγάλουν πέρα.

4. Με βάση το άρθρο 129 του Ν.4199/2013 η όλη διαδικασία, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ήδη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση ακόμα και μετά τον 1ο σεισμό. Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά το δεύτερο σεισμό.

5. Πρέπει να υπάρχει θεσμοθετημένο (με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία) ένα σχέδιο άμεσης οργανωμένης επέμβασης της κρατικής μηχανής (και όχι επικοινωνιακή διαχείριση) σε περίπτωση φυσικής καταστροφής στο οποίο επικουρικά θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια, η επιστημονική κοινότητα (ΤΕΕ κλπ) και ο ιδιωτικός τομέας σε καθαρά εθελοντική βάση. Στην περίπτωση του σεισμού της Κεφαλονιάς αυτό που συνέβη ήταν το ακριβώς αντίθετο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου