Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

ΣτΕ: Προσωπικό «ειδικής κατηγορίας» οι ένστολοι

"Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα." Όταν το κράτος απογυμνώνεται από οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του, απομένει μόνο ο "σκληρός πυρήνας" του, η καταστολή. Μετά την πλήρη εξαίρεση των ενστόλων από τις διαθεσιμότητες - απολύσεις ακολουθεί και η πλήρης μισθολογική τους αποκατάσταση (ακόμα και μετά τις περικοπές ένα λοχίας αμοίβεται 20% παραπάνω από έναν υπάλληλο ΠΕ). Ένστολοι είναι 83.000 από 90.000 του Υπ. Άμυνας, 60.000 από 63.000 του Δημόσιας Τάξης, 7.500 από 8.200 του Υπ. Ναυτιλίας. Συνολικά δηλαδή περίπου 150 στις 600 χιλιάδες (ένα ποσοστό της τάξης του 25%) των ΔΥ συγκροτεί τον κατασταλτικό πυρήνα του κράτους, ο οποίος μάλιστα έχει εξαιρεθεί ολοτελώς από τις διαδικασίες απολύσεων κλπ, έχει διατηρήσει ειδικά μισθολόγια με πολύ μικρότερες περικοπές από αυτές των υπολοίπων υπαλλήλων κλπ.


Στοιχεία από εδώ:
Δημόσιοι Υπάλληλοι: ο αποδιοπομπέος τράγος της μνημονιακής εποχής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.
Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση (οικ.2834080022/14.11.2012), εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (Μνημονίου ΙΙΙ).
Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κλπ, η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου