Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Συγκεντρωτικές κάθε μήνα και από το πρώτο ευρώ

Αναδημοσίευση του Δ. Τσουπαρόπουλου από το http://www.kerdos.gr/
Για όσους πίστεψαν στο success story 

Κάθε μήνα, ηλεκτρονικά και από το πρώτο ευρώ θα υποβάλλονται στο εξής οι συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους, με βάση το σχέδιο απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, που δόθηκε χθες για διαβούλευση.
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών από τις επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους αγρότες, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι συγκεντρωτικές υποβάλλονται μία φορά τον χρόνο, για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ!
Με βάση το σχέδιο, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα υποβάλλουν στο εξής τις συγκεντρωτικές καταστάσεις μηνιαίως και μέσω του διαδικτύου, δηλώνοντας όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει, καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως αξίας.
Παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου υπήρξαν από την αγορά σφοδρές αντιδράσεις για αύξηση της γραφειοκρατίας και ουσιαστική επάνοδο στην πολυπλοκότητα του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το μέτρο θα συμβάλει στη διενέργεια «έξυπνων» διασταυρώσεων με σημαντικά αποτελέσματα για το προφίλ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών. Η ΓΓΠΣ θα αντιπαραβάλει συγκεκριμένα τι δηλώνει κάθε εκδότης και κάθε λήπτης τιμολογίων. Αν εντοπιστεί διαφορά μεταξύ αυτών, που δηλώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι, θα ειδοποιούνται και οι δύο, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη. Αν η ασυμφωνία παραμείνει, οι υποθέσεις θα επιλέγονται για έλεγχο γνησιότητος των συναλλαγών.
Γενικότερος, δε, στόχος, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο υπουργικής απόφασης, είναι «να καταστεί δυνατή η μετάβαση μεσοπρόθεσμα σε ηλεκτρονικά κεντρικά αποθηκευμένα βιβλία» και για τον λόγο αυτόν κατά την πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες η καταγραφή επιπλέον πληροφοριών, πέραν των στοιχείων συναλλαγών πωλήσεων.
Τί προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών
1. Υποχρεωτική υποβολή κάθε μήνα των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών από τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι καταστάσεις πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Στις καταστάσεις θα πρέπει να καταχωρούνται:
α) Ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή.
β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
γ) Η αξία της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.
δ) Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή.
ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο.
2. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα του μήνα που αφορούν, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
3. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ.
4. Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης θα καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου