Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το ΣτΕ «παγώνει» ξανά την εκτροπή του Αχελώου


Τα έργα εκτροπής τού Αχελώου ποταμού, στον θεσσαλικό κάμπο, «παγώνουν» για μία ακόμα φορά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου, που είχαν ζητήσει διακοπή των έργων.

Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το Δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.

Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια. Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει συζητήσει κατ' επανάληψη το θέμα και έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις (1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011). Επίσης, τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε ξανά η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, και τώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και έκαναν δεκτό το αίτημα των σωματείων. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου