Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα αφανίσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα (αυγή - ημερησία) που ενημερώνουν για το πως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (όπως ακριβώς και το PSI) θα την πληρώσουν αποκλειστικά τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Είτε θα επιλέξουν από τα ανύπαρκτα αποθεματικά τους να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήματα στη μαύρη τρύπα της φούσκας του τραπεζικού συστήματος (όπως έπραξε το ΤΣΜΕΔΕ με ευθύνη δική του και του ΤΕΕ) ή θα εξανεμίσουν τα μερίδια που κατέχουν (με τις μετοχές τους) στις τράπεζες λόγω μη συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση. Loose - loose δηλαδή situation. Να δούμε τι θα πούνε τώρα οι υπέρμαχοι των "επενδύσεων" αυτών. Αν η Attica Bank δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και μπει στο ΤΧΣ οι μετοχές (250 εκατ. € έχει ήδη δώσει το ΤΣΜΕΔΕ) θα μηδενιστούν, αν ανακεφαλαιοποιηθεί θα μας πάρουν άλλα 200 εκατ € με προδιαγεγραμμένο μέλλον (θα εξανεμιστούν και αυτά).

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής συνεπάγεται τον αφανισμό των όποιων αποθεματικών -σε μετοχές- απέμειναν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και μεθοδευμένη προσπάθεια και το σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Σύλλογος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

α) Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
 
β) Όπως ανέφερε ακόμα, σε διαφορετική περίπτωση, εάν χαθεί το ελληνικό management, η Εθνική, που προσέφερε «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και έχει ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα αφελληνιστεί και αυτό θα σημάνει δραματικές επιπτώσεις τόσο για την έξοδο της χώρας, από την ύφεση όσο και για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και γενικότερα.
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και άλλα κληροδοτήματα που διακρατούν περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ το ποσοστό συμμετοχής τους μειώνεται απελπιστικά, κάτω από 1%. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το "ναυάγιο" της συγχώνευσης Εθνικής -  Eurobank, αλλά για το ότι οδηγείται στο ΤΧΣ, οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που συγκάλεσαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν ανέφεραν το παραμικρό για τη διοίκηση της ΕΤΕ.
 
Όπως τέλος ανέφεραν, η αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική συνοδεύτηκε από «δώρα», ενώ το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ενίσχυσε τον έτερο τραπεζικό πόλο. Αντιθέτως, η Εθνική, η ναυαρχίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγείται μεθοδευμένα σε μαρασμό, σε τεμαχισμό και τέλος στην εκποίηση και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, την προσπάθεια παραχώρησης της τράπεζας στους ξένους άρπαγες.
 
* Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση στην ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας προσθέτουν νέες δυσκολίες στη διεκδίκηση της ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. "Η διάλυση του γάμου ΕΤΕ και Eurobank οδηγεί, μετά το Τ.Τ., τις δύο τράπεζες στον πλήρη μετοχικό τους έλεγχο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιστολή δαπανών και συνεπακόλουθα τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν αποκλείεται δε (μάλλον αντιθέτως) η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από το ΤΧΣ να θέσει σε αμφισβήτηση χιλιάδες θέσεις εργασίας με το πρόσχημα της εξυγίανσης των δύο τραπεζών".

Σε πρώτο πλάνο η ανακεφαλαιοποίηση

Σε πρώτο πλάνο η ανακεφαλαιοποίηση
Σε ρυθμούς ανακεφαλαιοποίησης κινείται η τραπεζική αγορά, ενώ τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στην οριστική διευθέτηση της συγχώνευσης ΕΤΕ- Eurobank, για την οποία οι ελληνικές αρχές στο σύνολό τους επισημαίνουν πως δεν αποτελεί deal αναστρέψιμο.
Το οικονομικό επιτελείο, η ΤτΕ, το ΤΧΣ και το Μαξίμου εκτιμούν πως η συγχώνευση θα προχωρήσει κανονικά, ενώ η αγορά από την πλευρά της επισημαίνει πως η όποια αβεβαιότητα πρέπει άμεσα να αρθεί και να πάψει να αναπαράγεται.
Εξ αυτού του λόγου εκτιμάται πως μέχρι τη Δευτέρα το θέμα θα έχει λήξει οριστικώς και αμετακλήτως. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών θα έχει λήξει στο τέλος του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας.
Εν τω μεταξύ «φουλ τις μηχανές» έχουν βάλει συστημικές και μη συστημικές τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες κεφαλαιακής τους ενίσχυσης. Οι μεν συστημικές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Απριλίου, ενώ οι μη συστημικές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει σύμφωνα με τις επιταγές της Τράπεζας της Ελλάδος τη διαδικασία ως το τέλος Μαΐου, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 2190 προβλέπει ως ημερομηνία λήξης την 18η Αυγούστου.
Η Alpha Bank
Η Alpha Bank εξέδωσε προχθες το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης και θα πραγματοποιήσει στις 6 Απριλίου τη γενική της συνέλευση, ενώ άμεσα αναμένεται και η πρόσκληση γενικής συνέλευσης από την Τράπεζα Πειραιώς.


Η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών που επί τη βάση πληροφοριών το ενδιαφέρον κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα όμως του ενδιαφέροντος αυτού αναμένεται να διαφανεί όταν αρχίσουν να διαπραγματεύονται τα δικαιώματα της αύξησης στο Χρηματιστήριο, αφού η αύξηση διενεργείται υπέρ των παλαιών μετόχων.
Απάντηση
Ως εμπιστευτικές πληροφορίες μη κοινοποιήσιμες στη Βουλή χαρακτήρισε η ΤτΕ, σύμφωνα με απάντηση του κ. Στουρνάρα σε 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα τριετή επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2012. Οι βουλευτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη γνωστοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ανακεφλαιοποιημένες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας...

Για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών που δεν περιελήφθησαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου του 2012 προβλέπει την εκπόνηση ειδικής μελέτης αξιολόγησης και μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013 τον καθορισμό της στρατηγικής αναφορικά με την εφαρμογή των συστάσεων που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη μελέτη.
Αttica Bank
Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί η Attica Bank προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί με 396 εκατ. ευρώ (αύξηση και έκδοση ομολογιακού). Στην τράπεζα, ως γνωστόν, η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ είναι 43%, ενώ το 21% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο δεν θα συμμετάσχει και το 19% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Προχθές πραγματοποιήθηκε αυτόκλητη ιδιαίτερη γενική συνέλευση των μετόχων των προνομιούχων μετοχών της τράπεζας και ενέκρινε τις αποφάσεις της α' επαναληπτικής των κοινών μετόχων της τράπεζας για θέματα που αφορούν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, έκδοση νέων κοινών μετοχών και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

5 σχόλια:

  1. SOS!!!!! πρεπει οπωσδήποτε να γινει συντηρητική επενδυση απο δω και στο εξεις. Το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ να σταματήσει να επενδύει σε μετοχες και ομολογα, επιτελους. Το γερμανικο αντίστοιχο ταμειο συνταξεων μηχανικων του Βερολίνου π.χ. επενδύει σε ακινητα και μεταλλα και αλλες συντηρητικές μορφες. Δικα μας ειναι τα χρηματα εμεις αποφασιζουμε που πανε και οχι τα λαμογια που ειναι μελη του ΔΣ και των επιτρωπων και εχουν γνωστους σε ανωνυμες εταιρίες και κανουν κομπινες για να επενδυθουν τα χρηματα. Την εθνικη δεν την λυπαμαι καθολου, γιατι τραπεζα ειναι , τι θα πει ελληνικη και μη ελληνικη , απο τη στιγμη που ειναι τραπεζα ειναι μεγαλο κεφαλαιο. Τελος πια στην ενισχυση των τραπαζων με δημοσιο χρημα>> Ειναι οι μονες που δεν κανανε σε περιοδο κρισης μειωση των μισθων στους υπαλληλους τους. Αυτοι ολοι και αν δεν ειναι λαμογια . Οχι δεν ειναι απλοι εργαζομενοι, ...ειναι δρακουλες που πινουνε και τρωνε το μοχθο των αλλων. Το οικονομικο προβλημα ειναι προβλημα των τραπεζων και οχι της ευρυτερης κοινωνιας, και δυστηχως εκει ειναι τα αποθεματα των μηχανικων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ Σωστά. Επενδύσεις σε χρυσό και όχι ομόλογα αέρα κοπανιστού. Ο Προβόπουλος να δικαστεί για τις ευθύνες του.

      Διαγραφή
  2. καλυτερα να κλεισουν οι τραπεζες , οχι στην ανακεφαλαιοποίηση , σε μια υγειης οικονομια θα πρεπει να κλεινουν και να μην ενισχύονται με τα χρηματα του δημοσιου. Εαν ειναι λοιπον να ενισχυονται με χρηματατα του δημοσιου , τοτε πρεπει και να διηκουνται απο δημοσιους και οχι ιδιωτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το έχουμε ξαναγράψει, να κρατικοποιηθούνε όλες, τις έχουμε πληρώσει χρυσές και αυτές συνεχίζουν να ρουφάνε χρήμα και όσο για τα λεφτά των ταμείων να πάνε στους ασφαλισμένους (ταμείο ανεργία και άλλες παροχές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή