Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Νέες ιδιωτικοποιήσεις με τη βοήθεια του ΤΕΕ;

Νέες ιδιωτικοποιήσεις με τη βοήθεια του ΤΕΕ;
Μέχρι σήμερα η αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων γινόταν από δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης (παλιές νομαρχιακές διευθύνσεις Βιομηχανίας) των Περιφερειών. Πριν μερικές μέρες, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η αδειοδότηση κάθε είδους επιχείρησης θα μπορεί να γίνεται στο εξής και από τα αντίστοιχα επιμελητήρια.Για μια ακόμα φορά η δικαιολογία είναι η "διευκόλυνση" των επιχειρήσεων και η "πάταξη της γραφειοκρατίας". Η αρμοδιότητα θα δοθεί στα επιμελητήρια με το γνωστό κόλπο της "πιστοποίησης" που έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών (κατά κύριο λόγο ελεγκτικών). Πού κολλάει το ΤΕΕ;
Στο γεγονός ότι κυκλοφορεί προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το ΤΕΕ παίρνοντας τη σχετική πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ, θα μπορεί να δίνει άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας, μετεγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κλπ σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, υποκαθιστώντας (και σύντομα αντικαθιστώντας) τις δημόσιες υπηρεσίες και επομένως και τους συναδέλφους μηχανικούς των Περιφερειών στις σχετικές αυτοψίες, ελέγχους μελετών και σύνταξη εισηγήσεων μέχρι και τη χορήγηση της αντίστοιχης άδειας.
Δεν ξέρουμε τι παζάρια κάτω από το τραπέζι έπαιξαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και ηγεσία του ΤΕΕ, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι στο πρόσωπο της ηγεσίας του ΤΕΕ η Τρόικα εσωτερικού βρήκε ένα καλό σύμμαχο για "ξεφορτωθεί" και ν' απολύσει κι άλλους "άχρηστους" εργαζόμενους μηχανικούς στο δημόσιο, ιδιωτικοποιώντας και διαλύοντας κι άλλες "άχρηστες" υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου