Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Πνίγονται» στην αιθαλομίχλη τα δυτικά προάστια

Οι πιο επιβαρημένες περιοχές ήταν η Νίκαια, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και το Ιλιον, το Περιστέρι, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ανατολικά και νότια προάστια

Tης Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

40Στα δυτικά αλλά και τα βόρεια προάστια εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από την «αιθαλομίχλη», τον νέο τύπου νέφος που έπνιξε το λεκανοπέδιο στην περίοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου. Οι πιο επιβαρημένες περιοχές ήταν η Νίκαια, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και το Ιλιον, ενώ ακολουθούν το Περιστέρι, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ανατολικά και νότια προάστια, με πιο «καθαρή» την περιοχή της Ηλιούπολης.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα που έκανε ο Δημήτρης Χατζηδάκης, δρ χημικός μηχανικός και επί σειρά ετών στέλεχος των υπηρεσιών Περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Βασική αιτία γι’ αυτή την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ήταν η άνοδος στην τιμή των παραδοσιακών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην κεντρική θέρμανση, λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου που επιβλήθηκε από τα μνημόνια. Οι περισσότερες οικογένειες στράφηκαν από ανάγκη σε άλλες πηγές θερμότητας, κυρίως στα τζάκια και τα πέλετς.

Εντονη οσμή

Η έρευνα του κ. Χατζηδάκη, που έγινε σε 220 νοικοκυριά τα οποία κατανέμονται σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, διαπιστώνει ότι 8 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνθηκαν έντονη οσμή και μάλιστα 4 στους 10 περιγράφουν ότι ήταν διαφορετική από αυτή του καμένου ξύλου. Σχεδόν ένας στους δύο αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και ένας στους έξι παραπονέθηκε για αναπνευστικό πρόβλημα, τσούξιμο στα μάτια και πονοκέφαλο. Τις ίδιες ημέρες καταγράφηκε κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων, κυρίως σε τρεις περιοχές μέτρησης (Λυκόβρυση, Μαρούσι και Αριστοτέλους).

«Είναι πρόβλημα υγείας και όχι οικονομικό», τόνισε ο Δ. Χατζηδάκης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι, αν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα τον επόμενο χειμώνα, το λεκανοπέδιο θα ζήσει καταστάσεις ασφυξίας. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για νέφος αιθαλομίχλης, όπως το γνωρίσαμε στη δεκαετία του 1980, αφού δεν κυριαρχεί το διοξείδιο του θείου λόγω των μέτρων βελτίωσης της ποιότητας καυσίμων. Επισήμανε, όμως, ότι οι υπηρεσίες είχαν αντιταχθεί στην υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2011 για την εισαγωγή της βιομάζας ως καύσιμης ύλης, προειδοποιώντας για έξαρση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι τιμές τους ξεπερνούν συστηματικά τα όρια και ήδη έχει επιληφθεί του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατήγγειλε, δε, ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν ακατάλληλα υλικά, ακόμη και παλιούς στύλους της ΔΕΗ, που είναι εμποτισμένοι με το καρκινογόνο στοιχείο κρεόζοτο.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους, χρειάζεται μόνον πολιτική βούληση», τόνισε ο ερευνητής που επισημαίνει ότι με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε ο δρόμος για λαθραία χρήση του ιδιαίτερα φθηνού ναυτιλιακού καύσιμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου