Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Επιστολή της ανοικτής συνέλευσης προς Γιατρούς, Νομικούς, Οδοντιάτρους



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΡΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΤΑΑ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Αγαπητές κυρίες και κύριοι

Ως συνασφαλισμένοι με εσάς στο ΕΤΑΑ, κατά την συνεδρίασή μας την 5.4.2013 στο ΤΕΕ, τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, κρίναμε ότι πρέπει να σας ενημερώσουμε για την πρόσφατη στάση της Διοίκησης του Ταμείου, καθώς και για τη στάση των εκπροσώπων σας σε αυτό και να σας απευθύνουμε τα ερωτήματα που ακολουθούν.

Με έκπληξη είδαμε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, την 4.4.2013, τους εκπροσώπους της ΔΕ των Υγειονομικών (Σταμάτη Πίνη και Θανάση Κατσίκη) και Νομικών (Δημήτρη Κωστάκη) εμμέσους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, να προβαίνουν, από κοινού με τον από διμήνου διορισμένο πρόεδρο του ΕΤΑΑ, Αντώνη Σελλιανάκη, στα εξής:

1. Να επιχειρούν να μεθοδεύσουν την απόρριψη του αιτήματος που διατύπωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, υιοθέτησε το ΤΕΕ και έθεσαν στο ΔΣ του ΕΤΑΑ οι εκπρόσωποι των μηχανικών, να ακυρωθεί η άμεση επιβολή υπέρογκων αυξήσεων στις ήδη δυσβάστακτες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, με αποτέλεσμα, βεβαιωμένο με αναλογιστική μελέτη, (στην οποία αναφερόμαστε στη συνέχεια) την καταστροφή του Ταμείου, όσο και του επαγγέλματός μας

2. Να απαγορεύουν τη συμμετοχή στη συνεδρίαση, με αυτό το θέμα, του εκπροσώπου των ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ (Μιχάλη Πουλάκη).

Ασφαλώς κάθε απόφαση, με τέτοια μεθόδευση, για τέτοιο θέμα και με τέτοιες συνθήκες είναι άκυρη. Το θέμα παραμένει λοιπόν σε εκκρεμότητα και έχει ως εξής:

Η τρικομματική συγκυβέρνηση, σε στενό συντονισμό με τη ηγεσία του ΕΤΑΑ, επιτίθεται αυτή τη φορά στους Μηχανικούς. Παρά τις διαπιστώσεις των αρμοδίων για καθίζηση των δραστηριοτήτων των Μηχανικών και παρά τις εξαγγελίες για ενεργοποίηση ασφαλιστικού Κλάδου Προνοιακών Παροχών, θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.

Η Αναλογιστική Μελέτη κατ’ ανάθεση του ΤΕΕ,  του Δρ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν τεθεί σε γνώση όλων των αρμοδίων, προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά. Κατά τους προηγούμενους μήνες το ΤΕΕ, από κοινού με τον ΔΣΑ, κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της επίμαχης διάταξης. Τέλος, η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γ’ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση,  για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.
Ως γνωστόν, τα ταμειακά διαθέσιμα του  ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank, της οποίας το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 43% των μετοχών, σε διαδικασία «κουρέματος».
Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί έχουν ενημερώσει, επανειλημμένα, σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, 27.943 Μηχανικοί ήδη δεν πλήρωσαν, το β' εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Ένα ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών. Ελάχιστο ποσοστό των νέων διπλωματούχων κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, για να διακοπεί η ατέρμονη διόγκωση χρεών. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, ήδη μετατρέπεται σε δύο προς ένα. Με τις νέες, αυξημένες εισφορές, σε πρώτη φάση άνω του 25%, είναι βέβαιο ότι επιδιώκεται να υπερχρεωθούν ή να τεθούν εκτός επαγγέλματος, πολλές πρόσθετες χιλιάδες μηχανικών.
Η κυβέρνηση και η Τρόϊκα εμφανίζονται ότι «αντισταθμίζουν», με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και ότι εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Ουσιαστική όμως επίπτωση των αυξήσεων θα είναι η δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν υπέρογκα αυξημένες εισφορές και της επακόλουθης κατάρρευσης των εσόδων των ταμείων, καθώς και η βίαια εξώθηση των λίγων, που θα διατηρήσουν την δυνατότητα, στις αβέβαιες και περιορισμένης επάρκειας ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και αυτά βέβαια δεν αφορούν μόνο τους μηχανικούς
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ επιμένει και αναζητά συνενόχους για να ολοκληρώσει αυτή τη βρώμικη δουλειά. Γιατί η εφαρμογή μιας διάταξης, με διαπιστωμένη ελλειμματική προοπτική για τον Ασφαλιστικό Φορέα, με εκκρεμή την Απόφαση αναστολής από το ΣτΕ και παρά τη διαφορετική ερμηνευτική άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου, συνεπάγεται πολιτικές, δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τους αρμόδιους.
Στις 28 Μαρτίου επιστράτευσε τα ΜΑΤ, για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο μας και επεχείρησε να εμποδίσει, με την πραξικοπηματική του συμπεριφορά, να τεθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικά τους προβλήματα, στη συνεδρίαση της διοίκησης του ταμείου.

Κατόπιν αυτών, τα ερωτήματα που σας απευθύνουμε είναι:

Γνωρίζετε αυτή τη στάση των εκπροσώπων σας στο ΕΤΑΑ;
Αισθάνεστε καλυμμένοι από τη στάση αυτή;
Εάν όχι, θα πράξετε κάτι γι αυτό;

Από τη μεριά μας, σας καλούμε:

Να μεταστρέψετε τη στάση των εκπροσώπων σας στο ΕΤΑΑ, που καταστρέφει το ταμείο και το επάγγελμά μας και αποτελεί απειλή για την κοινωνία
Να συμμετάσχετε στην επόμενη κινητοποίησή μας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ, την Πέμπτη, 11.4.2012, ώρα 14:00, κατά της εφαρμογής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών
Να μετάσχετε, σε σταθερό συντονισμό, σε αυτόν τον αγώνα, για την ακύρωση της καταστροφής του Ταμείου και των επαγγελμάτων μας, για τη διατύπωση στόχων ανακούφισης όσο και εναλλακτικών συνολικών προτάσεων, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα λοιπά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους επιστήμονες.
 
4.4.2013

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Από το φθινόπωρο του 2012, οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς των μηχανικών και πρωτίστως το ΤΕΕ αντιμετωπίζουν την ηχηρή κρίση εμπιστοσύνης από τα μέλη τους. Στις τελετουργικές τους εκδηλώσεις “διαμαρτυρίας”, οι μηχανικοί τους γυρίζουν την πλάτη. Φαίνονταν τσακισμένοι, με σκυμμένο το κεφάλι.

Και όμως κινείται:
Το τελευταίο τετράμηνο εξελίσσεται μια συλλογικότητα από τα κάτω, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, φαίνεται ικανή να ταράζει τα νερά.
Χωρίς να επιδιώκει την εγκατάλειψη των φορέων του κλάδου μας, τους ασκεί εκείνη την κριτική που αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δομής και των κατευθύνσεών τους, με όρους συμμετοχής, ελέγχου, διαφάνειας και δημοκρατίας.
Χωρίς ιδεολογικούς, παραταξιακούς, κομματικούς αποκλεισμούς, με συνελευσιακές διαδικασίες, ομάδες εργασίας, παρεμβάσεις στην ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, καθημερινή ενημέρωση των μηχανικών στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ και σε χώρους επαγγελματικής τους ενασχόλησης, η Ανοιχτή Συνέλευση έχει τα πρώτα αποτελέσματα: την λήψη μέτρων από το ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη των πλέον πληττόμενων ασφαλισμένων, την πρόκληση, έστω στο και 5΄, των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ για το ΕΤΑΑ, στις οποίες αναφερθήκαμε, την τοποθέτηση ζητημάτων συντακτικού περιεχομένου για τον ρόλο των μηχανικών σε συνθήκες κρίσης, όσο και για γενικότερες ρυθμίσεις, που δεν θα αναπαράγουν τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης αυτής.

Αρχή της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, όσο και κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία της, είναι η αυτοπρόσωπη συμμετοχή, χωρίς άλλη εναπόθεση ελπίδων σε επαγγελματίες εκπροσώπους. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτός είναι ο δρόμος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου