Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Περίεργα προσκόμματα από το ΥΠΕΚΑ στην οριστικοποίηση των δασικών χαρτών

Αναδημοσίευση από την Αυγή.


Επικίνδυνους δρόμους, που οδηγούν σίγουρα (στην αθώα εκδοχή) τουλάχιστον σε νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία οριστικοποίησης των δασικών χαρτών και θωράκισης των δασικών εκτάσεων, ανοίγει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, παρ' ότι είναι καθορισμένες με νόμο, στις περιπτώσεις οικισμών που έχουν κτισθεί σε δασικές εκτάσεις παράνομα.
Με απόφασή του στις 25 Ιανουαρίου ΦΕΚ Β 115 ξεχειλώνει τις προθεσμίες και αλλάζει τα προαπαιτούμενα έτσι όπως καθορίζονταν σε προηγούμενη Υπουργική Απόφαση (165387/410/3.2.2012 - διαδικασία, στοιχεία και δικαιολογητικά τεκμηρίωσης αιτίας μεταβολής δασικής μορφής εκτάσεων εντός οικισμών, στερούμενων νόμιμης έγκρισης, άρθρο 24 παρ. 2 Ν. 3889/2010). Με νέες προσθήκες επιτρέπεται τα όρια (με κίτρινο περίγραμμα) των περιοχών που βρίσκονται εντός παράνομων οικισμών ή εντός ορίων σχεδίων πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που δεν έχουν εγκριθεί για οποιοδήποτε λόγο να υποβάλλονται εκ των υστέρων ως συμπληρωματικά στοιχεία από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σε ένα τρίμηνο από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Επιπλέον "η αναφορά στις περιοχές που εξαιρούνται της υποβολής αντιρρήσεων γίνεται επί των επιδεικνυομένων από τις πολεοδομικές υπηρεσίες ορίων". Ως λόγος για τη νέα αλλαγή προβάλλεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση από τον χάρτη "των εμφανιζόμενων ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεων".
Επίσης, στην περίπτωση που στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, παρ' ότι είναι υποχρεωτική πριν την ανάρτηση να έχει γίνει η σήμανση με πορτοκαλί χρώμα του περιγράμματος των ορίων των οικισμών, όπως τα όρια αυτά έχουν εγκριθεί με πράξεις της διοίκησης, καθώς και των ορίων των εγκεκριμένων μελετών και ρυμοτομικών σχεδίων, τώρα η παράλειψη... συγχωρείται. Έτσι η αρμόδια "Διεύθυνση Δασών οφείλει και αυτεπαγγέλτως να αναστείλει επί τρίμηνο τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτηθέντων δασικών χαρτών" ώστε στο τρίμηνο αυτό "οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την επισήμανση των ανωτέρω ορίων".
Πάντως, πριν αλέκτορα φωνήσαι ανεστάλη η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στον Χορτιάτη με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλονίκης (Α.Π. 9419/1.2.2013). Η ημερομηνία ανάρτησης ήταν 28.11.2012 και η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου και έληγε στις 4 Φεβρουαρίου και 25 για τους κατοίκους εξωτερικού.
Στις πλαγιές του Χορτιάτη επιχειρείται να κτισθεί από τον συνεταιρισμό μηχανικών "Κισσός Α.Ε.” έκταση 2.038 στρεμμάτων από τη δεκαετία του '80. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφασή του 3651/1999 έκρινε παράνομο τόσο το Προεδρικό Διάταγμα (26.8.86) του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο καθορίστηκε η Έκταση ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, όσο και το Διάταγμα που εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη (15.4.1988).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου