Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαϊκές κραυγές αντίδρασης στη λιτότητα

tvxs.gr/node/111238. Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γενικές 24ωρες απεργίες έχουν προκηρυχθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε ακόμα 20 χώρες από 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Φωτογραφία από τη διαδήλωση στη Ρώμη/ RT

Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενώ στην ισπανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 82 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 38 τραυματίστηκαν. Φωτογραφίες από το RT. 

Στην Πορτογαλία διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 40 πόλεις. Οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στη Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.


Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι Πορτογάλοι έχουν βγει στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής ακραίας λιτότητας, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Στην Ιταλία σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Σε βίντεο της La Repubblica αστυνομικός φαίνεται να χτυπάει με μένος στο πρόσωπο διαδηλωτή που είναι πεσμένος στο δρόμο.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Fate i soldi con i nostri debiti» («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές πέταξαν αυγά και μπογιές στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.
 

Στη Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». «Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.

Σημειώνεται πως στις διαδηλώσεις πέρα από το Cgil έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas, ενώ αντίθετα τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.
Στη Γαλλία αναμένεται να πραγματοποιηθούν δεκάδες συλλαλητήρια στη διάρκεια της ημέρας και τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε απεργία στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία δεν έχουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά πραγματοποιούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των χωρών του νότου, που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας.

Στο Βέλγιο, στην απεργία συμμετέχουν οι σιδηρόδρομοι από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές και στα διεθνή δρομολόγια. Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συγκεντρωθούν διαδηλωτές έξω από τις πρεσβείες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Απεργία των σιδηροδρομικών στο Βέλγιο
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους, τα γερμανικά συνδικάτα, που δεν συμμετέχουν επίσημα στις κινητοποιήσεις, έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη (από το ελληνικό προξενείο προς την ΕΚΤ) στο Μόνχαο, στη Στουτγκάρδη και στη Βρέμη.
Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες του Νότου . «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών... Για τον λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο κ. Ζόμερ.
Στην Αυστρία, η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.
Σε κινητοποιήσεις  έχουν καλέσει επίσης συνδικάτα στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου