Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η τοποθέτηση της ΔΚΜ για την Attica Bank

Αναρτούμε την τοποθέτηση των εκπροσώπων της ΔΚΜ (παράταξη της Νέας Δημοκρατίας) στη ΔΕ του ΤΕΕ. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σαμαρά αποσύρουν τη στήριξη τους στον πρόεδρο του ΤΕΕ, επιθυμούν (και συνεισφέρουν) στο σταμάτημα των κινητοποιήσεων, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη μνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση. Μέσα από τις άθλιες απεργοσπαστικές σκοπιμότητες τους, όμως αποκαλύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα για την Τράπεζα Αττικής, εκθέτοντας τους ετέρους τους στη Διοίκηση (ΠΑΣΚ και Συμπαράταξη). "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα".

ATTICA BANK
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Συνάδελφοι την ώρα που:
  • όλες οι υπηρεσίες του ΤΕΕ ήταν και παραμένουν κλειστές για όλους τους συναδέλφους,
  • δεχόμαστε την πλήρη και άδικη απορύθμιση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματός μας στη χειρότερη οικονομική συγκυρία,
  • οι συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές δυσβάστακτες και υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές τους,
  • προσπαθούμε μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης για την κορύφωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων,
και ενώ οι εκπρόσωποί μας στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ, έχουν ψηφίσει ομόφωνα την εφαρμογή των νέων αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, είναι τουλάχιστον τραγικό, αντίστοιχη ηγετική ομάδα, εκφραζόμενη επίσης διά του κ. Γ. Γαμβρίλη, να απαιτούν - χωρίς να παρίστανται και ενώ έχουν ουσιαστικά προαποφασίσει - την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA BANK, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Μία απλή ανάγνωση στην επισυναπτόμενη αλληλογραφία του ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, υπουργείου, ATTICA BANK και ΤΕΕ στο χρονικό διάστημα από 10 ως 19 Σεπτεμβρίου, αρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του.
Την Τρίτη στις 16 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή έχοντας ως θέμα στην ημερήσια διάταξη τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και την ATTICA BANK.
Η επίσημη εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στις 12:46μμ, 5 ώρες πριν την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στις 6.00 μμ, και ήταν μεγέθους 1,5 σελίδας με υπογραφή του προέδρου του ΤΕΕ (επισυνάπτεται).
Στη διάρκεια της συνεδρίασης μας μοιράστηκε φάκελος εγγράφων, που περιείχε την αλληλογραφία ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, υπουργείου, ATTICA BANK και ΤΕΕ στο χρονικό διάστημα από 10 ως 19 Σεπτεμβρίου, που όπως προαναφέρθηκε σας επισυνάπτουμε, καθώς και μία 4-σέλιδη έκθεση της τράπεζας σχετική με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (200 εκ. €) και τη σύναξη ισόποσου ομολογιακού δανείου (200 εκ. €), και η οποία όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ είναι αποκλειστικά για δική μας ενημέρωση, δηλαδή μη δημοσιεύσιμη σε τρίτους.
Όπως ήδη επισημάνθηκε στη συνεδρίαση δεν υπήρχε παρουσία και επομένως επίσημη ενημέρωση εκπροσώπου ούτε του ΕΤΑΑ, ούτε του ΤΣΜΕΔΕ, ούτε της διοίκησης της τράπεζας, ούτε έστω υπηρεσιακών παραγόντων !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τόσο από την τοποθέτηση του Προέδρου, όσο και από τα έγγραφα που μας μοιράστηκαν έγινε σαφές σε όλους μας, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει business plan για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όχι μόνο δεν προβλέπονται χρηματιστηριακές κινήσεις που θα φέρουν προστιθέμενη αξία ή έμμεσα οφέλη στην τράπεζα, αλλά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της τράπεζας.
Ειπώθηκε, ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που απαιτεί συγκεκριμένο ποσό να εισρεύσει στο ταμείο της τράπεζας μέχρι 31-10-2012, διαφορετικά η τράπεζα θα οδηγηθεί σε περιπέτειες.
Επίσης αναφέρεται στην έκθεση της ATTICA BANK που μας δόθηκε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες μετά το psi και την έκθεση της Blackrock στα 400 εκ. €.
Στην ίδια έκθεση εμφανίζεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ από το 1997 μέχρι και σήμερα έχει «επενδύσει» 218,4 εκ. €, ενώ δεν εμφανίζεται ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του συγκεκριμένου ποσού είναι μικρότερη των 60εκ. €.
Για άλλη μία φορά μοιράστηκαν δια στόματος του προέδρου του ΤΕΕ τα γνωστά καθρεφτάκια προς τους «ιθαγενείς συναδέλφους» για απεμπλοκή μας από την τράπεζα, για τεχνοκρατική στελέχωση, για θέσπιση ασυμβιβάστων μεταξύ των μελών της διοίκησης, για συνεννόηση με τον κ. Γαμβρίλη και έκδοση πιστωτικών καρτών πληρωμής σε άτοκες δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των οποίων ψήφισε ο ίδιος
Έλεος δείξτε και λίγο σεβασμό προς τους συναδέλφους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Και βέβαια επισημαίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ουσιαστικά το μοναδικό επιχείρημα στήριξης της συγκεκριμένης απόφασης ήταν “αντί να έχουμε τα χρήματά μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, καλύτερα να τα πετάξουμε από το παράθυρο και να τα δώσουμε στην ATTICA BANK”.
Τα επιχειρήματα που αναδεικνύουμε αντιπαραθετικά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι ότι:
  1. Αποτελεί τουλάχιστον προσβολή η απουσία των εκπροσώπων της τράπεζας και του ταμείου από τη σημερινή συνεδρίαση.
  2. Απαιτούμε επίσημη ενημέρωση και τεκμηριωμένη μελέτη για τη συγκεκριμένη απόφαση.
Επισημαίνεται ότι εκπόνηση τεκμηριωμένη μελέτης απαιτείται και από τις διατάξεις του επενδυτικού νόμου 3586/2007 για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αναφέρεται στην επισυναπτόμενη αλληλογραφία ΕΤΑΑ και υπουργείου, που μας μοιράστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης.
  1. Αποτελεί τουλάχιστον προσβολή το προειλημμένο της απόφασης του ΤΣΜΕΔΕ, όπως αποδεικνύεται από την επισυναπτόμενη αλληλογραφία.
  2. Περιμέναμε ότι σήμερα θα υπήρχε εισήγηση για τη συνολική ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών μας, που πιθανόν να περνά μέσα και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA BANK και της χρηματοδότησης των έργων παραχώρησης, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για δράσεις μηχανικού, κ.ο.κ.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ένα τόσο σημαντικό θέμα και μάλιστα στην τραγικότερη μεταπολεμική οικονομική συγκυρία, αντιμετωπίζεται πρόχειρα, αποσπασματικά και για να καλύψει αποκλειστικά και μόνο τις ζημιογόνες χρήσεις των παρελθόντων ετών. 
ΕΤΟΣ 2009.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκ. €
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε το έτος χρήσης με κέρδη 5,7 εκ. €
ΕΤΟΣ 2010.
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε το έτος χρήσης με ζημιές 7,1 εκ. €
ΕΤΟΣ 2011.
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε το έτος χρήσης με ζημιές 249,8 εκ. €
ΕΤΟΣ 2012. 
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε το α’ 3μηνο χρήσης με ζημιές 22,1 εκ. €
  1. Πως θα πείσουμε τους συναδέλφους, ότι έχοντας μέχρι σήμερα «επενδύσει» 214,8 εκ €, των οποίων η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία είναι μικρότερη των 60 εκ. € θα πρέπει να τοποθετήσουμε εκ νέου, τουλάχιστον αλλά 200 εκ. € - πιθανόν και 400 εκ. € - ώστε στα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από την τράπεζα.
  2. Πως θα πιστέψουν οι συνάδελφοι ότι είμαστε ειλικρινείς και αλληλέγγυοι απέναντί τους, όταν για άλλη μία φορά θα τους λέμε, ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα μετέχουμε και όταν η θετική μας ψήφος στη συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί ουσιαστικά, τη νομιμοποίηση των πεπραγμένων όλων των απερχόμενων διοικήσεων, και που συνδυάζεται χρονικά με τη δυσμενέστερη μεταπολεμική οικονομική συγκυρία και την :
  • πλήρη αποδόμηση των αρχών και συνθηκών των άσκησης του επαγγέλματός μας
  • εφαρμογή των νέων αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, που ο πρόεδρος της τράπεζας ψήφισε.
  1. Αμφισβητείται και τεχνικά, η τύχη του όλου εγχειρήματος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκ. € και του δανεισμού κατά άλλα 200 εκ. € μέσω αγοράς ισόποσου ομολόγου γιατί:
  • το ποσό των συνολικά 400 εκ. € που πιθανόν να απαιτηθεί για να εκταμιευτεί από το ΤΣΜΕΔΕ υπερβαίνει κατά πολύ, το μέγιστο επιτρεπόμενο από το νόμο ποσοστό των αποθεματικών του ταμείου σε κινητές αξίες.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή τρέχουσα αξία των αποθεματικών του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι μικρότερη του 1 δις. €.
  • είναι πολύ πιθανόν η ίδια η τρόικα να μην επιτρέψει μία τέτοιου μεγέθους εκταμίευση από το κοινό κεφάλαιο των αποθεματικών όλων ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, που είναι κατατιθέμενα στην Τράπεζα της Ελλάδας και που η με σημερινή τρέχουσα αξία του είναι μικρότερη των 11 δις €.
Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό κεφάλαιο το ΕΤΑΑ μετέχει εξ αδιαιρέτου μέτοχος με συγκεκριμένο ποσοστό, και ότι στο συγκεκριμένο κεφάλαιο καταφεύγουν όλοι οι ελλειμματικοί ασφαλιστικοί φορείς για να καλύψουν τις ταμειακές ή δανειακές του ανάγκες.

Εκτός και εάν οι φωστήρες του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ σχεδιάζουν να εκταμιεύσουν τα 400 εκ. € από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ, και στη συνέχεια για να πληρωθούν οι συντάξεις των συναδέλφων να καταφύγουν και αυτοί στο κοινό κεφάλαιο και να ρευστοποιούν τα αποθεματικά μας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  1. Και φυσικά θέτουμε τα ουσιαστικά ασυμβιβάστα του κ. Γαμβρίλη (Πρόεδρος ΤΣΜΕΔΕ, Αντιπρόεδρος ΕΤΑΑ, πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της ATTICA BANK, πρόεδρος θυγατρικών της εταιρειών), του κ. Ζαφειρόπουλου (πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της ATTICA BANK, πρόεδρος θυγατρικής εταιρείας) και της πρόσληψης τεχνοκράτη διευθύνοντος συμβούλου, τόσο από την πλευρά της τράπεζας όσο και από την πλευρά του ΤΕΕ, ως συμβούλου της επένδυσης.
Αμφισβητούμε την τύχη του όλου εγχειρήματος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκ. € και του δανεισμού κατά άλλα 200 εκ. € μέσω αγοράς ισόποσου ομολόγου γιατί χωρίς απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, του ανώτατου οργάνου των μηχανικών, μία απλή εξώδικη καταγγελία οποιουδήποτε συλλόγου μηχανικών ή εργοληπτών δημοσίων έργων που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την όλη διαδικασία.


Στην πολιτική και στον συνδικαλισμό μπορεί κανείς να αλλάζει συμμάχους, συμμαχίες ακόμη και να προσαρμόζει τις θέσεις του στην εκάστοτε πραγματικότητα, δεν έχει όμως κανείς το δικαίωμα να τροποποιεί τους στόχους του κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας τα θεσμικά του όργανα, και κυρίως να παρεκκλίνει από τις αρχές που εκπροσωπεί ο φορέας του.

Ζητούμενο όλων μας, από την πρώτη στιγμή της εξαγοράς αυτής της τράπεζας, δηλαδή από το 1997 μέχρι και σήμερα, ήταν η προσδοκία που δημιουργήθηκε σε όλους τους συναδέλφους για τη μετεξέλιξή της σε τράπεζα των μηχανικών.

Ήταν η προσδοκία για τη μετεξέλιξή της σε μία τράπεζα που κατ΄ ελάχιστο, θα λειτουργούσε αλληλένδετα και επικουρικά με το ασφαλιστικό μας Ταμείο.

Ήταν η προσδοκία για μία τράπεζα που θα την αξιοποιούσε τις καταθέσεις των αμοιβών μας, και θα δημιουργούσε ειδικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στο επάγγελμα του μηχανικού, με εγγύηση την ίδια ιδιότητά μας ως μηχανικοί.

Δυστυχώς, 15 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν το κάναμε, αλλά ούτε καν καταλήξαμε, στο τί τράπεζα θέλουμε.

Δυστυχώς, 15 χρόνια τώρα, συνεχίζεται η μετεξέλιξή της, σε τράπεζα των συμφερόντων των παρατάξεων του ΤΕΕ και των εκάστοτε «ηγετικών ομάδων».

Κώστας Κουρνιώτης,
Ντίνος Μακέδος,
Γιώργος Παπαναστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου