Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δεν πέρασε (προσωρινά) η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα. Δεν πέρασε ούτε η ένταξη ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, ούτε η κατάργηση του πόρου 2% υπέρ ΤΕΕ. (Update 1/11: σήμερα ο Στουρνάρας υποστηρίζει ότι θα επαναφέρει το επίμαχο άρθρο του ΕΟΠΥΥ, στο μνημόνιο 3 το οποίο και θα καταθέσει τη Δευτέρα. Κανένας εφυσηχασμός, όλοι στις απεργίες).

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΥ!
ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ "ΠΕΡΑΣΕ" ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Η κυβέρνηση κλονίζεται συθέμελα! Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν άρθρα και την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Η ψηφοφορία θρίλερ και το αποτέλεσμα της που συνιστά την πρώτη μεγάλου μεγέθους κοινοβουλευτική ήττα της τρικομματικής κυβέρνησης, προκάλεσε τριγμούς στα κόμματα και πανηγυρισμούς στους εκπροσώπους του Τύπου οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι καθώς η τροπολογία περιλάμβανε και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπως και τα Ταμεία δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και άλλων.
Η τροπολογία ΔΕΝ πέρασε με 143 ΟΧΙ και 136 ΝΑΙ και δόθηκε σαφές μήνυμα για την ψηφοφορία των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Βενιζέλος, Κουβέλης!Η στάση του Ε. Βενιζέλου σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την οργή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!
ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Επιπλέον, δεν υπερψηφίστηκε ούτε το άρθρο 4. Το άρθρο 4 αναφέρει συγκεκριμένα: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Βαγγέλλη Μεϊμαράκη, το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στις εισφορές του ΤΕΕ ανακοινώθηκε εκ παραδρομής ότι έγινε δεκτό.

Η επίσημη ανακοίνωση- διόρθωση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της βουλής.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι το άρθρο 4 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 «ναι» και 121
«οχι»  γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

Έτσι έκαναν διάβημα προς τον κ. Βαγγέλλη Μεϊμαράκη, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΥ! - ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ "ΠΕΡΑΣΕ" ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Πολλοί ήταν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που είπαν “όχι” ή “παρών” στην τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα άρθρα 2-3-4 και 5.

Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 που αφορά στα Πανεπιστήμια και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στην αίθουσα του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!


Οι Βουλευτές δεν ακολούθησαν τη γραμμή καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν “ναι” στην τροπολογία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος ενώ βρισκόταν στη Βουλή δεν βρέθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας για να ψηφίσει. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών του κόμματος. Πολλοί από αυτούς λένε, πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να μην ψηφίζει ο αρχηγός του κόμματος! Στις 19:00 της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου πρόκειται να συγκληθεί έκτακτα η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Η τροπολογία για τον ΕΟΠΠΥ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους.

Αναλυτικά, εκτός γραμμής ο Μ. Κασσής που καταψήφισε το άρθρο 2, η Α. Γκερέκου, δεν ψήφισε το άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης δήλωσε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσάγκρη. Ο Γ. Δριβελέγκας καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ. Σκανδαλιδης και ο Θ. Μωραϊτης. Τέλος, ο Αχμέτ Χατζή Οσμάν δήλωσε παρών στο άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Ναι στην τροπολογία και από τον Λ. Γρηγοράκο, ναι σε όλα ο Μ. Χρυσοχοϊδης. Ο Π. Δήμας υπερψήφισε την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ο Γ. Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 ενώ ψήφισε θετική στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος, ο Δ.Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4. «Ναι», επίσης, ψήφισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.
Ανάμεσα στους δέκα απόντες βουλευτές  από την ψηφοφορία ήταν εκτός από τον Ε. Βενιζέλο και ο Φώτης Κουβέλης. Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ βρίσκονταν, μάλιστα, στη Βουλή δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία!
Η ψηφοφορία, όπως εξελίχθηκε, προκαλεί έντονα ερωτηματικά σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και δημιουργεί εντονότατες αμφιβολίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα.Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η συμπεριφορά των βουλευτών στην ψηφοφορία δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στην κυβέρνηση για τη στάση που θα υιοθετήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, καθώς και για την επίδραση που μπορεί να έχει στους βουλευτές της ΝΔ η εικόνα πλήρους αποστασιοποίησης από κομματικές γραμμές που είχαν χθες τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Ψηφισαν 293 βουλευτές

Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από το άρθρο 4. Αναλυτικά:

1ο αρθρο ναι 173 οχι 120

2ο άρθρο ναι 148 οχι 139
3ο αρθρο ναι 156 όχι 135
4ο άρθρο ναι 146 όχι 121
5ο άρθρο ναι 158 όχι 135
6ο άρθρο ναι 173 όχι 120

Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:

Ναι: 136   Όχι: 143



ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ;
Ουσιαστικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο “όχι” στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.


Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.


Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.


Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν “παρών” για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.


Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.


Ουσιαστικά μετά και τη σημερινή ψηφοφορία μιλάμε για ένα θρίλερ διαρκείας, καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να διευρυνθούν και στην κυβέρνηση μετά και τα σημερινά φαινόμενα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενη καταψήφιση των μέτρων.


Ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που ζήσαμε στη σημερινή ψηφοφορία με το ΠΑΣΟΚ να ζητά επίμονα την απόσυρση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ και να δηλώνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφίσει και τον υπουργό μια και μισή μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες να απαντά πως “όσο θα είμαι εγώ υπουργός δεν θα ανεχθώ πατρίκιους και πληβείους,όλοι σε ένα Ταμείο”.


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

´Αρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.


Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.


Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.


Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.


Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).


Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.

4 σχόλια:

  1. Στο άρθρο 4 που δεν πέρασε, έχω την ενύπωση ότι περιέχονταν και η πρόταση για το πάγωμα των μειώσεων της υπερβάλλουσας διαφοράς σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ αυτών και οι μηχανικοί...αυτό είναι κακό....γιατί από 1η Νοέμβρη χάνουμε κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνάδελφε νομίζω ότι έχεις δίκιο, οι επιπλέον αυτές μειώσεις ήδη έχουν γίνει στους ΔΥ μηχανικούς στη μισθοδοσία του Νοέμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρθρο τέταρτο
    Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας
    1.α. Η παράγραφος 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 3883/1958 (Α’ 181), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Τα εκ της κατά την παράγραφο 1 έσοδα φορολογίας αποδίδονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.»
    β. Η ισχύς της διάταξης που εισάγεται με την προηγούμενη περίπτωση της παραγράφου αυτής αρχίζει από
    την 1η Ιουλίου 2012.
    2.α. Η εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης β΄του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.
    4024/2011 (Α΄ 226) αναστέλλεται μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων στις διατάξεις του άρθρου 19 του ιδίου νόμου.
    β. Η ισχύς της διάταξης της προηγούμενης περίπτωσης της παραγράφου αυτής αρχίζει την 30ή Οκτωβρίου
    2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς αυτό...εκεί την πατήσαμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή