Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της συσπείρωσης

συσπείρωση αριστερών μηχανικών

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ της συγκυβέρνησης και της τρόϊκας
Η συγκυβέρνηση των πρόθυμων (τρόικα εσωτερικού) με διαδικασίες fast track ετοιμάζεται να καταθέσει τα νέα μέτρα επιδρομής σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Αύξηση ωραρίων, νέα μείωση στους μισθούς και στα επιδόματα, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, τελειωτικό χτύπημα στις συμβάσεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σε συντάξεις και μισθούς, καταλήστευση του εφάπαξ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, φόροι και χαράτσια μέχρι εξόντωσης, μαζικές απολύσεις… βαρέλι δηλαδή χωρίς πάτο, όσο τους αφήνουμε να ρημάζουν τα πάντα. Όσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μασάνε τα παραμύθια περί «ανάπτυξης», «επαναδιαπραγμάτευσης», «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», αυτοί θα προχωρούν ανενόχλητοι στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στη διαμόρφωση του «λευκού κινέζου» εργαζόμενου με εμάς ως πρώτο δείγμα του.
 Ασφαλιστικό –
μας πετάνε εκτός επαγγέλματος
Κομμάτι της επίθεσης είναι και η κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ, ένα ταμείο που και πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων χαρακτηρίζονταν από δυσβάσταχτες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους, οδηγείται στην καταστροφή, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας,
συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Παράλληλα με την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το καλοκαίρι του 2011, ακολουθεί η ενδεχόμενη μετατροπή του Κλάδου Υγείας του Ταμείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ανταποδοτικά κριτήρια.
Με εντολή της νέας μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε από το ΕΤΑΑ στις 23 Αυγούστου 2012 η εφαρμογή αυτών των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Ενώ οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων, οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία!!! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός υγειονομικής περίθαλψης αλλά και εκτός επαγγέλματος!

Η φορολογική επιδρομή
Δε χρειάζονται πολλά λόγια για να συλλάβει κανείς το μέγεθος της κλοπής που συντελείται. Αυτοί που κρύβουν επιμελώς τη φοροδιαφυγή των «κολλητών» και τις νόμιμες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου έρχονται να επιβάλουν φορολογικό συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με ΔΠΥ (ίδιο μάλιστα για το μεγαλοεπιχειρηματία και τον υποαπασχολούμενο, ούτε η Θάτσερ δεν τόλμησε κάτι τέτοιο). Αυτό σε συνδυασμό με τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές αρκεί για να εξοντώσει οικονομικά τον κάθε αυτοαπασχολούμενο ή εργαζόμενο με ΔΠΥ. Για 12000 € ετήσιο εισόδημα έχουμε 4200 € φόρο + 500 € τέλος επιτηδεύματος + 120 € εισφορά αλληλεγγύης + 5000 € εισφορές ΤΣΜΕΔΕ = 9820 €. Με τα υπόλοιπα 2180 € το χρόνο μας καλούνε να ζήσουμε. Δεν ξεχνάμε τα απαράδεκτα χαράτσια στα σπίτια (που τα πληρώνουν μόνο οι μικροϊδιοκτήτες μια και οι υπόλοιποι εξαιρέθηκαν), τη ληστρική αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του αφορολογήτου κοκ. Θα δουλεύουμε για να ταΐζουνε τις Τράπεζες και τους τοκογλύφους.


Η επίθεση στο δημόσιο μας αφορά όλους
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο στόχαστρο από το ξεκίνημα των μνημονιακών πολιτικών. Μειώσεις αποδοχών που ξεπερνούν το 50%, απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών όπως ο ΟΕΚ κλπ. Ακολουθεί η αξιολόγηση (από ποιούς και σε τί?) για να νομιμοποιήσει τις 150.000 απολύσεις που έρχονται. Η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο (και σχεδόν σίγουρα και των αντίστοιχων συντάξεων για όλα τα ταμεία) ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση τους και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος τους ένα δημόσιο τροχονόμος ιδιωτικών συμφερόντων με fast track διαδικασίες. Όσοι αυτοί τη στιγμή χρησιμοποιούν τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης (που κάποιοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και ομοίωση τους) για να διχάσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους, παίζουν συνειδητά το παιχνίδι των μνημονιακών πολιτικών και πρέπει να απομονωθούν.

Κλοπή Αποθεματικών και Συντάξεων
Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (οι εισφορές ΜΑΣ δηλαδή) «κουρεύτηκαν» λόγω PSI κατά περίπου 2 δις €. Η κλοπή μάλιστα συνεχίζεται καθημερινά. Αν καταθέσει το ΤΕΕ, το ΕΤΑΑΑ ή οποιοσδήποτε ασφαλιστικός φορέας ή ΝΠΔΔ χρήματα («ποσά διαθεσίμων») στην Τράπεζα της Ελλάδος (πράγμα που γίνεται υποχρεωτικά βάσει του νόμου από το 1997) τα χρήματα αυτά οδηγούνται στον «κοινό λογαριασμό» και μετατρέπονται αυτόματα -αφού αγοράζονται μερίδια του κοινού λογαριασμού- σε ομόλογα με την «τρέχουσα τιμή μεριδίου». Αυτό σημαίνει ότι εάν πέφτει η αξία διαπραγμάτευσης των ομολόγων κάθε μέρα, χάνονται και οι καταθέσεις των ταμείων.
Επίσης εάν κουρευτούν πάλι τα ομόλογα, θα κουρευτούν πάλι και τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα. Το χειρότερο είναι ότι εάν χρειάζεται ένας φορέας (πχ το ΙΚΑ ή ο ΟΑΕΕ) χρήματα και πάει να κάνει ανάληψη, τότε πουλάει μερίδια από το κοινό κεφάλαιο στην τρέχουσα τιμή και όχι στην τιμή που το πήρε με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το συνολικό αποθεματικό (και ειδικότερα του ΤΣΜΕΔΕ μια και αυτό είναι από τα λίγα πλεονασματικά).

Τράπεζα Αττικής και ΕΟΠΥΥ
Μπορεί προσωρινά να απετράπει στη Βουλή (31/10) η είσοδος του ΚΥΤ/ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ, η συγκυβέρνηση, όμως δια στόματος Στουρνάρα ετοιμάζεται μέσα στην επόμενη βδομάδα να επαναφέρει το θέμα μαζί με το μνημόνιο 3, ώστε από τα πλεονάσματα του ΤΣΜΕΔΕ να κλείσει τις μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ.
Δε μας έφτανε το λητρικό "κούρεμα" των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, ετοιμάζονται να σπρώξου κι άλλα 400 εκατ. € στη μαύρη τρύπα της Άττικα, με «απόφαση» της Δ.Ε. του ΤΕΕ . Η "Τράπεζά μας" δε συμμετέχει (όπως και όλες οι δημόσιες τράπεζες) στα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το όποιο φορτώνει το δημόσιο χρέος με 40 δις € επιπλεόν, για να σώσει τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες), συνεπώς μας καλούν να ταΐσουμε πάλι το θηρίο. Τι εξυπηρετεί τους μηχανικούς αυτή η "επένδυση"? (εκτός του να βολεύει διάφορους με δάνεια, προσλήψεις κλπ). Για να μη μπούμε στην ουσία του τι σημαίνει για τα ταμεία να μετατρέπονται οι κόποι μας (εισφορές) σε τραπεζικά παιχνίδια, δομημένα ομόλογα, venture capital, μετοχές, παράγωγα, cds κοκ.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει τις τράπεζες θυσιάζοντας στο βωμό τους εργαζόμενους μηχανικούς, να βρίσκονται πρόθυμοι να το υλοποιήσουν μέσα στο ΤΕΕ. Η απόφαση αυτή είναι μειοψηφίας του ΤΕΕ και σίγουρα δεν βρίσκει καμιά νομιμοποίηση ούτε πολιτική, ούτε πολύ περισσότερο κοινωνική.
Αν έχουν ίχνος αξιοπρέπειας, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ οφείλουν άμεσα
  • να δώσουν τα 400.000.000,00 € προς όφελος των εργαζομένων μηχανικών για επίδομα ανεργίας και προνοιακές παροχές – Να ενεργοποιηθεί άμεσα ο κλάδος προνοιακών παροχών.
  • να σταματήσουν να καταθέτουν στους ληστές της ΤτΕ και να δώσουν παροχές στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους (Ταμείο Ανεργίας, μείωση ή κάλυψη εισφορών, βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης).
Ο αγώνας στα χέρια των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων
Kαμία βελτίωση της θέσης των μηχανικών δεν μπορεί να προκύψει αν κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε ευρύτερες πολιτικές ανατροπές. Ούτε κι αν συνεχίσουμε να αναθέτουμε στους κάθε λογής πρόθυμους να δίνουν τα αποθετικά των ταμείων μας στις τράπεζες και να προωθούν τα μνημόνια 1,2,3...και ούτε δεκάρα στην πλειοψηφία των μηχανικών που με τα νέα μέτρα θα εξοντωθούν. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα κρούσματα: ωμού κρατικού αυταρχισμού (εισαγγελικές παρεμβάσεις), φαινομένων απεργοσπασίας (κατ' εντολή κυβερνητικών κέντρων ή από ιδιοτελή συμφέροντα?) καθώς και κοινωνικού αυτοματισμού (με ατομικίστικες λογικές). Η συσπείρωση, παρά τη σκληρή κριτική της στο "βίο και πολιτεία" της παρούσας διοίκησης του ΤΕΕ (αλλά και προηγουμένων), θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι τόσο στα φαινόμενα κυβερνητικού και εισαγγελικού αυταρχισμού, όσο και απεργοσπασίας, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει να ανατραπούν οι βάρβαρες πολιτικές, και οι κυβερνήσεις τους.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να κάνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόντωση όλων μας, δική μας υπόθεση. Συντονισμένα με την κοινωνία και άλλους εργαζόμενους να παλέψουμε, ώστε τίποτα από όσα έχουν αποφασιστεί για τους μηχανικούς να μην εφαρμοστούν, ώστε να μην περάσουν τα νέα ληστρικά και αναποτελεσματικά μέτρα, ώστε να διώξουμε ΕΕ – ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους.




ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ!

ΜΑΣ ΠΕΤΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ:
  • Χωρίς δουλειά στο αντικείμενό μας από την παρατεταμένη ύφεση που επιβάλλουν Τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Χωρίς ελάχιστες αμοιβές και χωρίς ΣΣΕ, που μάλιστα διαλύθηκαν με την συναυτουργία εργοδοτικών οργανώσεων «συναδέλφων» μηχανικών.
  • Με τις νέες δυσθεόρατες ασφαλιστικές εισφορές, που υπογράφηκαν με την ντροπιαστική συναυτουργία των «συναδέλφων» εκπροσώπων των μηχανικών στο ΔΣ του ΕΤΑΑ.
  • Με τους κόπους και τον ιδρώτα δεκαετιών για μια αξιοπρεπή σύνταξη να χάνονται σε δευτερόλεπτα από το κούρεμα των 2 δισ € αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, εις όφελος των ξένων τραπεζών και των συνεταίρων τους, τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
  • Ούτε ένα € αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση τους στα προ του 1992 επίπεδα.
  • Πλήρης υγειονομική κάλυψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη - οφειλές.
  • Ουσιαστική προστασία και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και τους ελευθεροεπαγγελματίες με μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα.
  • Καμία περικοπή σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής παροχής. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
  • Ουσιαστικοί άτοκοι διακανονισμοί (με μικρές δόσεις) για τα χρωστούμενα, με αποσύνδεση από την τρέχουσα εισφορά.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» - «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικάέξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής - χρηματιστήριο - ομόλογα. Πλήρης κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
  • Να σταματήσει η διοίκηση του ΤΕΕ να καλύπτει τους εκπροσώπους του, που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των εισφορών και να ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας.
  • Να επανεκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.
ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
  • Όχι στη φορολογική ληστεία και την κατάργηση του αφορολόγητου. Άρνηση-ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών.
  • Ούτε μια απόλυση εργαζομένου στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
  • Όχι στην απάτη της "αξιολόγησης" – εφεδρείας – απόλυσης στο Δημόσιο. Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος τραπεζών και επενδυτών. Όχι στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στην κατάργηση των πολεοδομιών.
  • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ενέργεια – νερό – συγκοινωνίες). Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
  • Να ακυρωθούν όλοι οι κατ’ επιταγή του Μνημονίου, Νόμοι και Συμβάσεις.
  • Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Στάση πληρωμών σε δανειστές και κερδοσκόπους και διαγραφή του χρέους.
  • Καμία θυσία για το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου