Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η γενιά που ονειρεύεται παίρνει το δρόμο του αγώνα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο

Ο στόχος για τους φοιτητές είναι κοινός: Να ανατραπεί ο «νόμος έκτρωμα», μέσα από τις καταλήψεις σχολών και τον συντονισμό των δράσεών τους με το κίνημα της πλατείας και τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.
«Ενα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αλλά της κοινωνίας» θέλουν οι φοιτητές. «Ενα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αλλά της κοινωνίας» θέλουν οι φοιτητές. «Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, το νέο νομοσχέδιο θα ανατραπεί», «τέρμα πια στις εκτονώσεις, εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις». Η γενιά που καταβάλλει προσπάθεια να ονειρευτεί δίνει το στίγμα του αγώνα στα κατάμεστα αμφιθέατρα, στα πολυπληθή «πηγαδάκια» και στα προαύλια των σχολών. Φωτοτυπίες του νόμου Διαμαντοπούλου κυκλοφορούν χέρι-χέρι. Οι φοιτητές τον αναλύουν, τον κάνουν φύλλο και φτερό. Και είναι έτοιμοι για όλα.
«Ο νόμος στοχεύει στη απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, βαθαίνει την επιχειρηματική-ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ και θεσπίζει το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος, καθώς και την κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Βρεθήκαμε στο στρατηγείο των φοιτητών στο αμφιθέατρο της Νομικής, όπου γινόταν η συνέλευση του Συντονιστικού. Φοιτητές απ' όλες τις σχολές της Αθήνας, σκαρφαλωμένοι στις πιο απίθανες γωνιές της αίθουσας, κατέθεταν τις αγωνίες τους και διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους να φτάσει ο αγώνας τους μέχρι το τέλος.
«Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς αλλά με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας» φώναζε με όση δύναμη είχε ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Μαθηματικού. Για να συνεχίσει άλλος συνάδελφός του από το Σύλλογο Μεταλλειολόγων: «Για μία ακόμη φορά οι φοιτητές διαλέγουν το δρόμο του αγώνα. Αν αυτή την εβδομάδα οι καταλήψεις ήταν 150, την επόμενη θα γίνουν περισσότερες. Θα προσπαθήσουν να μας πολεμήσουν με την προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Να μη τρομοκρατηθούμε από τα διλήμματα της Διαμαντοπούλου, η οποία τώρα βλέπει ότι το κίνημα γιγαντώνεται».
Τις ομιλίες και τα χειροκροτήματα διέκοπταν τα οργισμένα συνθήματα των φοιτητών. «Δεν είμαστε η γενιά της ανεργίας, τους νόμους θα τσακίσουμε με αγώνα διαρκείας».
Το 1980 αποσύρθηκε νόμος υπό το βάρος κινητοποιήσεων. Ο 815 για τα ΑΕΙ, συνάντησε τη μαχητική και εν τέλει νικηφόρα αντίσταση του φοιτητικού κινήματος.
«Είμαι αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο. Το φοιτητικό κίνημα θα συμπαρασύρει ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, εργάτες. Ο νόμος θα πέσει μαζί με την κυβέρνηση» τονίζει ο Παναγιώτης Λούβρος, από το ΕΜΠ.
Κομβικό σημείο σύγκρουσης με τον νέο νόμο είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με ιδιωτικά κεφάλαια. Οπως τονίζει ο Χάρης, μέλος του συντονιστικού κατάληψης της Αρχιτεκτονικής, «η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργεί με κριτήρια κερδοφορίας και αγοράς εργασίας. Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να χρηματοδοτεί έρευνες, αποκομίζοντας βεβαίως ανταποδοτικά οφέλη. Με τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου διοίκησης ο εκάστοστε ιδιώτης θα μπορεί να ιδρύει έδρα στην οποία θα έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει το επιστημονικό της αντικείμενο».
Κατά τον Χρήστο, επίσης μέλος της Συντονιστικής, «ο τρόπος που καταργήθηκε το άσυλο είναι χυδαίος. Ο πραγματικός λόγος κατάργησής του είναι ότι διαχρονικά μέσα σ' αυτό οργανώθηκαν κινήματα. Και πριν το νόμο, όταν διαπράττονταν σοβαρά αυτόφωρα αδικήματα εισαγγελέας και πρυτανικές αρχές μπορούσαν να παρέμβουν. Τώρα οι δυνάμεις καταστολής κατοχυρώνονται νομικά να παρεμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια».
Στο Πάντειο, οι φοιτητές μέσα από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο Δημήτρης, από το τμήμα Ψυχολογίας, βρίσκει εξαιρετικά επικίνδυνη την είσοδο εταιρειών στο χώρο των πανεπιστημίων.
«Ο απόφοιτος θα έχει ένα πτυχίο προερχόμενο από απόλυτα κατακερματισμένη γνώση, ώστε η αγορά εργασίας να τον χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί. Κύριο μέλημα του πανεπιστημίου γίνεται η "κατασκευή" ενός εργαζόμενου ευέλικτου, πειθήνιου και προσαρμένου στην αγορά».
Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει νέος γύρος καταλήψεων και συνελεύσεων. Ταυτόχρονα οι φοιτητές ετοιμάζονται για πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και άνοδο στη ΔΕΘ, όπου θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου