Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Προκύρηξη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Το πολλαπλά εξαγγελθέν από την κυβέρνηση και την τρόικα, σχέδιο νόμου για την “απελευθέρωση” των “κλειστών” επαγγελμάτων είναι εδώ. Συνοδευόμενο από μια κατά παραγγελία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία “καταδικάζει” το ΤΕΕ γιατί εφαρμόζει κώδικα αμοιβών. Τόσο το κείμενο της απόφασης της, όσο και η εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου αποτελούν βαθιά πολιτικά κείμενα (και όχι “νομικά” όπως συνήθως) που ορκίζονται στην “ανταγωνιστικότητα”, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αποτελώντας επί της ουσίας μανιφέστα του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει πλέον αναγορευθεί σε υπέρτατη ιδεολογία.
Για τους νόμους της αγοράς η επιστημονική εργασία αντιμετωπίζεται ως “εμπορική δραστηριότητα” και “εμπόρευμα”, αντίστοιχα οι επιστήμονες ως “έμποροι” και τα επιμελητήρια και οι σύλλογοι ως “ενώσεις επιχειρήσεων”, όπως και τα ίδια τα κείμενα αναφέρουν. Επαγγέλματα μάλιστα όπως του μηχανικού (για το οποίο κανένας αριθμητικός, πληθυσμιακός ή γεωγραφικός περιορισμός δεν υπάρχει, παρά μόνο η υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο και η ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία) βαφτίζονται ως “κλειστά”.
Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια του μνημονίου (Ν.3845/2010) το οποίο ήδη από το Μαίο του 2010 όριζε με μεγάλη σαφήνεια το πλαίσιο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν με πρώτο μέλημα την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και σύμφωνα με το ΓΑΠ προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Γνώμη μας είναι ότι σοβαρή αντίθεση στην κατάργηση των “κλειστών επαγγελμάτων” χωρίς ρήξη με το μνημόνιο, την τρόικα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες δε γίνεται.
Το σχέδιο νόμου κωδικά κάνει τις εξής αλλαγές, για τα ιδιωτικά έργα :
Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές
Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ
Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως
“νόμιμες αμοιβές” όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο Μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.
Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα Δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των Μηχανικών.
Για τις Μελέτες δημοσίων έργων :
Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν με όρους "αγοράς" την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Αφήνει τέλος εκτός ρύθμισης το σε ποιο ποσό θα γίνεται η προκαταβολή αλλά και η εκκαθάριση φόρου για να το περιλάβει στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών έχει ήδη αρκετά προβλήματα (και λόγω της στάσης του ΤΕΕ), αλλά η κατάργησή του θα είναι καταστροφή για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και θα σημάνει την εξαφάνιση αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας και τη βίαιη υπαλληλοποίηση και φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της. Το σχέδιο Νόμου για την κατάργηση του κώδικα των ελάχιστων αμοιβών πλήττει καίρια την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος προνοώντας μόνο για την είσπραξη φόρων και κρατήσεων επί αμοιβών που δεν θα εισπράττονται. Συνδυασμένο με την προϊούσα κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις μελέτες και τις κατασκευές, πού επιδεινώνεται με τον περαιτέρω κατακερματισμό (Καλλικράτης) και την αποστελέχωσή τους (Μνημόνιο), θα έχει ως συνέπεια την ισοπέδωση και τον ευτελισμό του παρεχόμενου έργου εις βάρος της ασφάλειας, της αισθητικής και της οικονομίας των τεχνικών έργων. Η επιλογή αυτή υπάγει βίαια την εργασία των εργαζόμενων μηχανικών σε μια ασύδοτη επιχειρηματικότητα που συγκεντρώνεται σε αύξουσες μονάδες με ισχυρή εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, για μας ο Κώδικας Αμοιβών αποτελεί το αντίστοιχο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των μισθωτών, γιατί εξασφαλίζει μια αξιοπρέπεια στην αμοιβή που να επιτρέπει στον εργαζόμενο επιστήμονα να επιβιώσει. Επιπλέον συνηγορεί στη διατήρηση ενός ορισμένου επίπεδου για τις μελέτες, αντί για τη μετατροπή τους σε τυποποιημένα τεύχη που δε θα μπορούν να υλοποιηθούν (με πολύ αρνητικότερες συνέπειες στο τελικό κόστος του έργου). Η σύναψη αυτή σύμβασης μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου επιστήμονα είναι που προκαλεί το μίσος των νεοφιλελεύθερων και εκεί έχει επικεντρωθεί η στόχευση τους παγκόσμια. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σύμπτωση με την ταυτόχρονα επιχειρούμενη κατάργηση των Γενικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές ή και ατομικές.
Η διαδικασία αντιμετώπισης της εργασίας μελέτης και επίβλεψης έργων ως «εμπορικό προϊόν» συνιστά ένα ακόμα (συντριπτικό αυτή τη φορά) πλήγμα στα ψήγματα κοινωνικού ρόλου και ελέγχου που έχουν απομείνει στην εργασία των μηχανικών. Όλα πλέον θυσιάζονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της μείωσης του κόστους, της κερδοφορίας. Γρήγορα, φτηνά, ευέλικτα, χωρίς ελέγχους όπως επιτάσσει και η “fast track” φιλοσοφία για τις επενδύσεις. Θέλουν εργαζόμενους επιστήμονες, διεκπεραιωτές των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς αναφορά στην κοινωνία και τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων τάξεων, υπαλλήλους συμφερόντων ή στο συνεχές άγχος της δουλίτσας με κάθε κόστος (βλέπε «τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων» σήμερα, αύριο ρύθμιση αυθαιρέτων). Με μελετητές και επιβλέποντες στο κυνήγι του μεροκάματου, με επιστήμονες χωρίς αρχές και συνείδηση, με διαλυμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες που είναι στα πρόθυρα να ιδιωτικοποιηθούν και αυτές, με μια κοινωνία στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης και τα ατομικά οράματα να ηγεμονεύουν το αύριο φαντάζει τρομακτικό. Και όσο για τη φιλολογία ότι οι «απελευθερώσεις» ρίχνουν το κόστος για την κοινωνία και τους χρήστες, μια ματιά στο τι έγινε με την αγορά τηλεπικοινωνιών ή ενέργειας (στη χώρα μας & διεθνώς) είναι αποκαλυπτική. Μικρή μείωση στην αρχή και μόλις συγκεντρωθούν οι παίκτες, «εναρμονισμένες πρακτικές» και εκτόξευση του κόστους.
ΤΕΕ και Σπίρτζης – χρήσιμοι στην κυβέρνηση και την τρόικα– επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς
Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η φιλοκυβερνητική στάση του διαπαραταξιακού (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΕΛΕΜ-Συμπαράταξη-ΔΑΠ) Προεδρείου του ΤΕΕ τους οδηγεί σε μια πρωτοφανή συναλλαγή, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Αποδέχονται την κατάργηση του "Κώδικα Αμοιβών", συναλλάσονται με τη κυβέρνηση και την τρόϊκα για να διατηρήσουν τα δικά τους έσοδα και προνόμια, διαπραγματεύονται την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων για να βάλουν επιπλεόν φραγμούς στο επάγγελμα, διοργανώνουν "κινητοποιήσεις" για τα μάτια του κόσμου, βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να διαμαρτυρηθούν για το ΤΣΜΕΔΕ για τα χάλια του οποίου φέρουν ακέραιη την ευθύνη, μαζί με τις Διοικήσεις που οι ίδιοι τοποθέτησαν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την κυβερνητική πολιτική, όσο και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο. Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της ανατροπής όσων γκρεμίζουν κατακτήσεις ενός αιώνα. Εμείς θα κινηθούμε κόντρα σε αυτή τη συναλλαγή με την ενότητα των αυτοαπασχολούμενων των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ότι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων για τους μισθωτούς, το “ενιαίο” μισθολόγιο στο Δημόσιο και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων είναι η κοινή πολιτική που θυσιάζει τους εργαζόμενους στην κερδοφορία του κεφαλαίου και μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω. Θα εντάξουμε τους αγώνες μας όχι στο μικροσυντεχνιασμό της ηγετικής κλίκας του ΤΕΕ, αλλά στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Από το κίνημα άρνησης πληρωμής των διοδίων και των αυξήσεων στα ΜΜΜ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις απεργίες έως τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Οι δράσεις μας, δράσεις ρήξης και ανατροπής θα είναι ίδιες με τις δράσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων που αντιστέκονται. Σε συντονισμό με αυτούς, με τις δικές μας απεργιακές κινητοποιήσεις, θα αναδείξουμε δίπλα τους τις δικές μας θέσεις. Απέναντι σε αυτήν την κανιβαλική επίθεση, θα συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων για σύγκρουση μέχρις τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου