Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΣΔΑΤΜ για το Νομοσχέδιο κατάργησης των αμοιβών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΣΔΑΤΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τον άστοχο τίτλο που επέλεξε για το νέο νόμο θέτει στην ίδια μοίρα επαγγέλματα που διέπονται από διατάξεις με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και ουσία ως προς την άσκηση αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9 περιπτώσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο νόμου ως περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος μόνο η περίπτωση (θ) αντικατοπτρίζει τον σημερινό τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Και προφανώς η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων αμοιβών για την σύνταξη μιας ιδιωτικής μελέτης υπό ουδεμία έννοια δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περιορισμός στην πρόσβαση και στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Το γεγονός αυτό γίνεται απολύτως εμφανές στα σχόλια της διαβούλευσης, όπου ελάχιστοι τοποθετούνται επί της ουσίας του προσχεδίου νόμου, αλλά αντιθέτως εστιάζουν στην ισοπέδωση του επαγγέλματος του μηχανικού μέσω της παροχής δυνατότητας σύνταξης μελετών από την οιαδήποτε ειδικότητα. Αν το προσχέδιο νόμου φιλοδοξεί να αποτελέσει, μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. του Υπουργείου Παιδείας, την κερκόπορτα που θα επιφέρει την πλήρη ισοπέδωση των τεχνικών επαγγελμάτων είναι προφανές ότι θα μας βρει αντίθετους.
Tο νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» αποτελεί «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρος ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού και για την ποιότητα των έργων. Η επιλογή αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες, τους βιομηχάνους και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η κατάρρευση των αμοιβών και η απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους έρμαιο στην εκμετάλλευση αυτών.
Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική και συντονισμένη.
Καλούμε τους επιστημονικούς συλλόγους, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία,το ΣΜΤ, τον ΣΤΥΕ σε συνάντηση στα γραφεία μας, Αραχώβης 61 Εξάρχεια, την Τετάρτη 2/02 και ώρα 17:30 για συντονισμό και επέκταση των ενεργειών μας και της δράσης μας στην βάση ενίσχυσης της παρεμβατικής ισχύος του Τ.Ε.Ε. και της ανατροπής του νομοσχεδίου.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου