Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Εταιρεία με «παρελθόν» αναλαμβάνει την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη

Εταιρεία με «παρελθόν» αναλαμβάνει την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη

Μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν από την επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων, για ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη στη περιοχή των Εξαρχείων. Η δημοτική αρχή «έδωσε» τη μελέτη της ανάπλασης στην Prodea Investments, την μετονομασμένη δηλαδή «ΠΑΝΓΑΙΑ», η οποία είχε εμπλακεί σε υπόθεση της ΕΤΕ ξεπουλήματος ακινήτων το 2013, με την υπόθεση να είχε πάρει μάλιστα και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Παράλληλα αν και η εταιρεία αναλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης ύψους 1 εκατομμυρίου, ο Δήμος δεσμεύτηκε να αναλάβει μέρος των εργασιών. Ανάμεσα σε αυτές προβλέπεται και η εγκατάσταση περίφραξης και καμερών, ενώ παράλληλα ο Δήμος αναλαμβάνει και το ρόλο του χωροφύλακα αφού θα πρέπει να αστυνομεύει τον Λόφο τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και μετά το πέρας αυτών.


Σε επενδυτικό φιλέτο φαίνεται πως μετατρέπεται και ο Λόφος του Στρέφη στη περιοχή των Εξαρχείων, με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να δώσει την ανάπλασή του στην εταιρεία Real Estate, Prodea Investments. Πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου, εγκρίθηκε η «υιοθέτηση» του λόφου από την εταιρεία, με την περιοχή 40,5 στρεμμάτων να γίνεται η μεγαλύτερη περιοχή που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου», το οποίο «τρέχει» με τη λογική ότι κάθε τι δημόσιο δεν είναι και κρατικό και αποτελεί πρόγραμμα ανάπλασης δημοσίων χώρων με τη σύμπραξη Δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η εταιρεία δεσμεύεται να εκπονήσει μελέτη κόστους 1 εκατομμυρίου για την ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη και να πραγματοποιήσει μέρος των έργων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, ανάπλασης των μονοπατιών, δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς επίσης και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών στον Λόφο. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ευγ. Κολλάτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» διαφώνησε σε περίπτωση που η εγκατάσταση «αντιβαίνει στο νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Από πλευράς του ο Δήμος σε κάποιες περιπτώσεις δεσμεύτηκε να εξετάσει και να εγκρίνει μελέτες εντός ασφυκτικού πλαισίου πέντε εργάσιμων ημερών, ενώ το έργο έχει συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί «εκτός απροόπτου» την 1η Ιουλίου του 2023. Παρ’ όλα αυτά η σύμβαση προβλέπει και τους λόγους «ανωτέρας βίας» καθώς ορίζει ότι αν υπάρχουν τέτοιες αιτίες που αποδεδειγμένα «δεν οφείλονται σε υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις του Δήμου ή των προστηθέντων, συμβούλων, μελετητών και εργολάβων με τους οποίους θα έχει συνεργασθεί, συμπεριλαμβανομένων ως τέτοιων λόγων ανωτέρας βίας και δικαστικών εμπλοκών διοικητικής φύσης και μόνον, αναστέλλονται οι προθεσμίες της ανωτέρω παραγράφου για όσο χρόνο διαρκεί ο λόγος αυτός».
Οι εξαιρέσεις

Ένα άλλο σημείο της πρότασης είναι εκείνο της εξαίρεσης από τη συνολική μελέτη και ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτήριου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια. Παρ’ όλα αυτά, εκείνα τα σημεία που εξαιρούνται είναι και εκείνα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από του κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Επομένως η αδιαφορία της εταιρείας για την ανάπλαση των συγκεκριμένων χώρων, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα, ενώ και η αποδοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής να μην συντηρηθούν οι χώροι που οι περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν, προκαλεί απορίες.

Υπηρεσίες φύλαξης και αποκατάστασης καταστροφών από τον Δήμο

Πέραν του γεγονότος ότι όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση στο Δήμο η Prodea Investments έχει πολλά ακίνητα γύρω από το Λόφο του Στρέφη οπότε έχει και ιδίον όφελος από την όλη ανάπλαση, αυτή φαίνεται πως αντιμετωπίζεται ως επένδυση και από το γεγονός ότι η φύλαξη του Λόφου τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και έπειτα από αυτές μπαίνει ως όρος της συμφωνίας και βαραίνει μάλιστα αποκλειστικά τον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο η φύλαξη των δημοσίων χώρων αποτελεί ούτως ή άλλως αρμοδιότητα των αρχών.

Επομένως εύλογα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η εταιρεία αποσκοπεί στο να δεσμεύσει τον Δήμο, με προφανή τη χρήση δημοσίου χρήματος για τον σκοπό αυτό, να διασφαλίσει τα συμφέροντά της από πρόκληση «ζημιών/βανδαλισμών/καταστροφών», ενώ «θα αποκαταστήσει αυτές, σε περίπτωση επέλευσης τυχόν τέτοιων ζημιών, προκειμένου το έργο να διατηρήσει την ωφέλειά του και το αισθητικό του αποτέλεσμα», όπως αναφέρει η πρόταση για το έργο.
Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου με τις παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αθήνα Είσαι Εσύ, να καταψηφίζουν την πρόταση. Ωστόσο αυτή πέρασε με ψήφους της παράταξης Μπακογιάννη, της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της ΧΑ. Το αίτημα που κατέθεσε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε στην απόσυρση του θέματος, απορρίφθηκε.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν τόσο τη σκοπιμότητα της εν λόγω σύμπραξης αλλά και το παρελθόν της εταιρείας. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη MIG Real Estate και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη ΠΑΝΓΑΙΑ. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η ΠΑΝΓΑΙΑ. Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Prodea ασχολείται και με την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων Airbnb.

«Δεν υιοθετεί η εταιρεία τον Λόφο. Ο δήμος υιοθετεί την εταιρεία»

Από πλευράς της η δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ντίνα Ρέππα, ανέφερε δεικτικά ότι «δεν υιοθετεί η εταιρεία τον Λόφο. Ο δήμος υιοθετεί την εταιρεία. Αλλοιώνεται ένας λόφος ακριβώς για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Προσβλητικό να λέει ο δήμος, με μεγάλη άνεση, ότι ο Λόφος είναι παρατημένος. Ποιος τον παράτησε, κ. Μπακογιάννη; Οι δημοτικές αρχές, ανάμεσά τους και η δική σας» επεσήμανε.

Η παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για προκλητική απόφαση, φωτογραφική παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μάλιστα μέσω παραπλανητικής συμμετοχής μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».

«Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή», τονίζει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

Συνάμα, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, καταγγέλλει ότι «περισσότερο προκλητικό είναι όμως οι όροι που κατέθεσε η εταιρεία όπως, να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;», διερωτάται η παράταξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 18/1 σχετικά με τον λόφο του Στρέφη. Με ψήφους της παράταξης Μπακογιάννη, της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της ΧΑ, προχώρησε σε φωτογραφική παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην ιδιωτική εταιρεία real estate PRODEA Investments και μάλιστα δια μέσου της παραπλανητικής συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιο της πολλά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και ειδικά στο εμπορικό τρίγωνο.

Η εταιρεία αποφάσισε να «υιοθετήσει τον λόφο του Στρέφη» -φυσικά με το αζημίωτο- και η δημοτική αρχή της τον παραχώρησε. Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή.

Στην προσπάθεια του να μειώσει τις αντιδράσεις, ο Κ. Μπακογιάννης επιδίωξε να χλευάσει το δημόσιο και προπαγάνδισε τα προγράμματα χορηγιών. Στην πραγματικότητα ανάλυσε το νεοφιλελεύθερο όραμά της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί ως φερετζέ και τις χορηγίες. Μόνο που οι μέθοδες που εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή, κοστίζει ακριβά στον εργαζόμενο κόσμο (πχ 40% ακριβότερα τα έργα με ΣΔΙΤ) για να παραδώσει δημόσιο χώρο στα αδηφάγα χέρια της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία real estate «υιοθέτησε» τον λόφο του Στρέφη και υποτίθεται δίνει δωρεά 1 εκ. ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες σημαντικά υπερκοστολογημένες (το εξωφρενικό ποσό των 222 ευρώ/τμ) για μελέτες κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες.

Περισσότερο προκλητικό είναι όμως οι όροι που κατέθεσε η εταιρεία όπως, να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;

Την ίδια στιγμή η PRODEA Investments καθορίζει ως αποικιοκράτης ότι οι υπηρεσίες του δήμου και του κράτους οφείλουν να την εξυπηρετούν άμεσα, σε χρόνους ρεκόρ πέντε ημερών για εγκρίσεις, άδειες κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι η δημαρχία της παρέχει αδιανόητες διευκολύνσεις και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη.

Είναι εξαιρετικά προκλητικό επίσης, ότι από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες. Το συγκεκριμένο σημείο αγνοείται από τη μελέτη, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κ.λπ.).

Είναι φανερό ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία. Υπάρχει λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει υποβαθμισμένη η συγκεκριμένη περιοχή.

Και ενώ υποτίθεται ότι φέτος η αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ εκκρεμεί εργολαβία για την αποκατάσταση και στήριξη του πρανούς του λόφου, ώστε να μην θρηνήσουμε ζωές σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, ξαφνικά εμφανίζεται μια «φιλεύσπλαχνη» εταιρεία να δώσει ένα εκατομμύριο για μελέτες που δεν αναφέρονται καθόλου στα μέχρι τώρα αναγκαία έργα.

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στη μελέτη εμφανίζονται κάγκελα, κάμερες, μέθοδοι παρακολούθησης και επιτήρησης των δραστηριοτήτων στον λόφο.

Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ αυτών των συμφερόντων είναι ασύλληπτο!

Όλα πια γίνονται φανερά με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Η εταιρεία PRODEA Investments έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. Η χορηγία αποτελεί το προκάλυμμα για να κερδοσκοπήσει χωρίς ανταγωνισμό. Υιοθετεί» τον λόφο με υπερκοστολογημένη μελέτη για να έρθει ο δήμος με ιδίους πόρους να πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει και συμφέρουν την εταιρεία. Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά! Αντίθετα, τα συμφέροντα της εταιρείας και των κατοίκων συγκρούονται! Οι εταιρείες real estate με την πολιτική που ακολουθούν εκδιώχνουν τους μόνιμους κατοίκους από τις γειτονιές, οδηγούν στην υπέρογκη αύξηση των ενοικίων και στην αλλαγή χρήσης της γης.

Παράλληλα ο δήμος γίνεται ντίλερ της και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Από όλα αυτά οι κάτοικοι της γειτονιάς αλλά και συνολικά της πόλης, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, έχουν μόνο να χάσουν!

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρειάζεται συντήρηση. Τελευταία φορά που έγιναν σχετικά έργα ήταν το 1980.

Ελάχιστα συντηρείται το πράσινο ενώ η καθαριότητα του χώρου από τον δήμο είναι ελλιπέστατη. Ο λόφος φροντίζεται από τους κατοίκους της περιοχής, που ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του.

Αυτούς φοβάται η δημαρχία Μπακογιάννη και δεν έθεσε το ζήτημα σε συνεδρίαση της 1ης δημοτικής κοινότητας, όπως όφειλε. Γιατί τρέμει τη μύνη τους και τους αγώνες τους για την ακύρωση των εγκληματικών σχεδίων.

Ο λόφος ζει από αυτούς. Τον προστατεύουν. Το κίνημα στην περιοχή, οι συλλογικότητες της γειτονιάς που έδωσαν πολύ σοβαρές μάχες τα προηγούμενα χρόνια για να διατηρήσουν ελεύθερους από εμπορευματοποίηση τους χώρους στην περιοχή, που έφτιαξαν, διατήρησαν και συντηρούν το πάρκο Ναυαρίνου, δεν θα επιτρέψουν την άλωση του λόφου του Στρέφη και θα ακυρώσουν τα σχέδια της δημαρχίας Μπακογιάννη και του τουριστικού κεφαλαίου.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συμβάλλουμε στους αγώνες τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Οι «σωτήρες» ιδιώτες

Ιδιαίτερα ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εγκαταστάσεις από τη δημοτική αρχή, ήταν και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιου Λάμπρου, ο οποίος είπε πως «υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας. Θα γίνει ο Λόφος ένα διασκεδαστήριο» επεσήμανε.
Η «δωρεά» των 222 ευρώ/τ.μ.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις που κατέθεσε με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος και και επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρει, «ενώ είδαμε φέτος την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με έκπληξη βλέπουμε τώρα την εταιρεία real estate PRODEA Investments να ζητά την υιοθεσία του και να δίνει δωρεά 1 εκ ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα 3, αρκετά υπερκοστολογημένες».

Παράλληλα σημειώνει πως «η προτεινόμενη δωρεά ανέρχεται σε 222 ευρώ/τ.μ. ! Λίγο εξωφρενικό ποσό για μελέτες κοινοχρήστων χώρων καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνης, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την πρόταση υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι εργασίες ανάπλασης πραγματοποιούνταν από τον δήμο, «θα κόστιζαν πολύ περισσότερο» και το κόστος θα έφτανε τα 1,5 με 2 εκ. ευρώ.

Τέλος τονίζει ότι εκκρεμεί η εργολαβία για την αποκατάσταση / στήριξη του πρανούς του λόφου του Στρέφη από την οδό Ειρήνης Αθηναίας, με την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου με επικάλυψη πέτρας, «προκειμένου το σχετικά σαθρό πέτρωμα του λόφου, να μην πέσει πάνω σε ανθρώπους ή τον περιβάλλοντα χώρο, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά εντός του τοιχίου», ωστόσο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην περιγραφή της συγκεκριμένης δωρεάς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πέτρου Κωνσταντίνου

Να μην αφήσουμε τον Μπακογιάννη να ξεπουλήσει τον Λόφo Στρέφη στα αρπακτικά του real estate

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη κάνει ένα άλμα στην ανάδειξη των σχέσεων της με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate και την επιδρομή τους κατά των φτωχότερων κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο των εκτοπισμό τους. Χαρίζει το Λόφο Στρέφη σε ένα σύστημα επιχειρηματικών συμφερόντων το οποίο με εργαλείο τον εξευγενισμό περιοχών όπως τα Εξάρχεια ανοίγει την πόρτα σε εταιρίες των διεθνών αρπακτικών που κερδοσκοπούν πάνω στα ακίνητα της πόλης. Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο με τις χρυσές βίζες ανέδειξε τη δράση αυτών των μαφιόζικων κυκλωμάτων και την διαπλοκή τους με το επίσημο κράτος. Εδώ ο Δήμαρχος Μπακογιάννης ανέλαβε στο όνομα μιας δήθεν δωρεάς να ξεπουλήσει το Λόφο Στρέφη σε ιδιώτη αναλαμβάνοντας ακόμη και δέσμευση για προμήθεια συγκεκριμένων υλικών από συγκεκριμένη εταιρία! Βάζει τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας να υπηρετούν τα συμφέρονται των ιδιωτών αντί τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων.

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρίζει συντήρησης και διαχείρισης εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία φορά που έγιναν έργα συντήρησης, αφορούσαν την διαμόρφωσή του στην τωρινή του κατάσταση, τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης τεχνικών υποδομών. Η συντήρηση πρασίνου διατηρείται στο ελάχιστο από το Δήμο, όπως και η καθαριότητά του. Κάτοικοι της περιοχής, καθώς και το καφενείο “εξωστρεφής” στην περιοχή των μπασκετών ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του λόφου

Κι ενώ είδαμε φέτος την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με έκπληξη βλέπουμε τώρα την εταιρεία real estate PRODEAInvestments να ζητά την υιοθεσία του και να δίνει δωρεά 1 εκ ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα 3, αρκετά υπερκοστολογημένες.

Η προτεινόμενη δωρεά ανέρχεται σε 222 ευρώ/τ.μ. ! Λίγο εξωφρενικό ποσό για μελέτες κοινοχρήστων χώρων καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα.

Το λεκτικό που χρησιμοποιείται στη δωρεά είναι επίσης άξιο απορίας: “έγκριση από τις υπηρεσίες του δήμου εντός 5 ημερών”: κάτι που σημαίνει, όπως είναι διατυπωμένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες εντός 5 ημερών ή εντός 5 ημερών να απαντήσουν οι υπηρεσίες περί έγκρισης ή μη και στη δεύτερη περίπτωση με τις παρατηρήσεις τους, ως οφείλουν, σκεπτόμενες το όφελος του Δήμου (αν ισχύει το δεύτερο, σαφώς και χρειάζεται αναδιατύπωση του κειμένου, πριν να έρθει στο ΔΣ για ψήφισμα);

Στην τεχνική περιγραφή της εταιρείας ονοματίζονται συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;

Από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο θα λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες, τον ίδιο τον χώρο άθλησης όπου βρίσκονται οι μπασκέτες και το καφενείο “εξωστρεφή”. Εντύπωση προκαλεί επίσης που ανερυθρίαστα λείπει από την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ότι η συγκεκριμένη περιοχή αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κοκ), ενώ περιγράφονται άλλες περιοχές, πιο περιορισμένης χρήσης ως οι μεγαλύτεροι πόλοι έλξης του λόφου. Υπάρχει κάποιος λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία real estate θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει η συγκεκριμένη περιοχή στην υποβαθμισμένη κατάσταση που είναι τώρα, με τα μισοσπασμένα πλακάκια εντός και εκτός του χώρου άθλησης, και την έλλειψη αστικού εξοπλισμού; Έχει κάποια σχέδια εξευγενισμού για τον υπόλοιπο λόφο η εταιρεία real estate, με σκοπό να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου άθλησης καθώς και την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί;

Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία διαλέγει επιλεκτικά την περιοχή των Εξαρχείων για να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία;

Και βέβαια δεν λείπει και η υποχρέωση του Δήμου να αστυνομεύσει το Λόφο και να τοποθετήσει κάμερες και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης περιμετρικά. Η απασχόληση προσωπικού για την συντήρηση του πρασίνου και φύλαξη του χώρου, είναι έννοιες ξένες στη κουλτούρα της κυβέρνησης και του Δημάρχου που το “υιοθέτησε την πόλη” πάει χέρι-χέρι με το δόγμα “με ένα μπάτσο παντού λύνουμε κάθε πρόβλημα”!

Γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί η εργολαβία για την αποκατάσταση / στήριξη του πρανούς του λόφου του Στρέφη από την οδό Ειρήνης Αθηναίας, με την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου με επικάλυψη πέτρας, προκειμένου το σχετικά σαθρό πέτρωμα του λόφου, να μην πέσει πάνω σε ανθρώπους ή τον περιβάλλοντα χώρο, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά εντός του τοιχίου. Δεν αναφέρεται πουθενά όμως στην περιγραφή της συγκεκριμένης δωρεάς. Έχει ληφθεί υπόψη; Παρακαλούμε για ενημέρωση σχετικά και για την άμεση λήψη δράσης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ζωές από την κατάπτωση του πρανούς σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το θέμα 32 της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στις 18 Δεκέμβρη που αφορά το ξεπούλημα του Λόφου Στρέφη σε ιδιώτη.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου

Το «αμαρτωλό» παρελθόν

Αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης αφορούσαν και το παρελθόν της Prodea Investments, η οποία μετονομάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο τωρινό όνομά της από «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ», όνομα γνώριμο στα χρόνια των μνημονίων αλλά και των μνημονιακών πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ, είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο ξεπουλήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά και ακριβά ακίνητα του δημοσίου, με εξωφρενικούς όρους κατά του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των «επενδυτών».

Για να δει όμως κανείς την αρχή του πράγματος θα πρέπει να πάει κανείς οπίσω στο 2013. Η ΠΑΝΓΑΙΑ, με 241 ακίνητα στη κατοχή της, η οποία ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, πωλείται εκείνη τη χρονιά στο ισραηλινών συμφερόντων fund Invel Real Estate, με έδρα την Ολλανδία. Η αγορά όμως γίνεται ουσιαστικά με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων αφού η πορεία του χρήματος γίνεται με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Η Invel Real Estate, ιδρύει μια ενδιάμεση εταιρεία η οποία σύμφωνα με το Hot Doc, λαμβάνει δάνειο από την ΕΤΕ, ύψους 421 εκ. ευρώ με επιτόκιο μικρότερο του 3%, για να χρηματοδοτήσει την αγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ από την Invel, την ώρα που είχε προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ από το ελληνικό κράτος, με ποσοστό 90%.

Η υπόθεση είχε λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης με τους εμπλεκόμενους να κατηγορούνται για απιστία και ηθική αυτουργία σ΄ αυτήν, σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε το 2014, με την εισαγγελία διαφθοράς να ερευνά την πώληση της ΠΑΝΓΑΙΑ στην Invel, την εξαγορά ακινήτου ύψους 120 εκατ. στην Παιανία, τις αγορές άλλων ακινήτων αλλά και το δάνειο που έλαβε η Invel από την Εθνική για να εξαγοράσει την

Λοφος Στρέφη by Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου