Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Λεφτά για την Παιδεία και όχι για αστυνομοκρατία

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr             

                                                                    Αθήνα,  21/1/2021


Όχι στο Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

Λεφτά για την Παιδεία και όχι για αστυνομοκρατία

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, 

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των Πανεπιστημιακών, των Φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για απόσυρση του Νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια, το οποίο φέρνει ένταση των ταξικών φραγμών, της καταστολής, του αυταρχισμού και στο βάθος την ιδιωτικοποίησης της παιδείας. 

Η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει όλο το διάστημα της πανδημίας, αξιοποιεί τα περιοριστικά μέτρα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από την κοινωνία. Το νομοσχέδιο προβλέπει: 

- Την σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καταλύοντας έτσι πλήρως το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων! Τη στιγμή που όλες οι Υπηρεσίες στενάζουν από την υποστελέχωση, λεφτά υπάρχουν μόνο για αστυνομικούς!

- Την συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών. 

- Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ) και την περίφραξη των Πανεπιστημίων κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής διάταξης και τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων, τη στιγμή που οι ακαδημαϊκές διαλέξεις οφείλουν να είναι ανοικτές και ελεύθερες.

- Δυσχεραίνουν την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια μέσω αλλαγών στις εξετάσεις (τριπλή βάση εισαγωγής η οποία θα λειτουργεί ως πολλαπλό φίλτρο αποκλεισμού των μαθητών) και επαναφέρουν τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών φοιτητών τη στιγμή που ολοένα και περισσότερους φοιτητές εργάζονται, αλλά και πάρα πολλοί εργαζόμενοι φοιτούν για δεύτερο πτυχίο σε σχολές.

- Η κυβέρνηση με τον ίδιο νόμο «για την εκπαίδευση» τροποποιεί το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας και πιο συγκεκριμένα τυποποιείται στην πρώτη παράγραφο ως αδίκημα η είσοδος και παραμονή στον χώρο δημόσιας υπηρεσίας «παρά την ρητή εναντίωση» της τελευταίας. Η διάταξη τυποποιεί ως «έγκλημα» τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όργανα διοίκησης, αλλά και σε κάθε άλλο όργανο ΝΠΔΔ ή υπηρεσία, όπως λ.χ. κινητοποιήσεις πολιτών, Σωματείων και φορέων σε δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια.

- Μέσω των δυσκολιών αυτών (πρόσβασης, διαγραφών, αυταρχισμού, κόστους) θέλουν να μεταφέρουν «πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια στα οποία πρόσφατα απέδωσαν και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς κανέναν έλεγχο!

- Δεν ξεχνάμε τέλος, ότι εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει επιλύσει το θέμα με την αναγνώριση integrated master στους συναδέλφους μας με πτυχία εξωτερικού παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις!

Ως επιστήμονες που έχουμε περάσει από τα Πολυτεχνεία, ως εργαζόμενοι σε αυτά και σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, ως γονείς αλλά και ως πολίτες που αναγνωρίζουμε την αξία της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας αλλά και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων δε μπορούμε παρά να ενώσουμε τη φωνή μας με το εκπαιδευτικό κίνημα: Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής και αυταρχισμό, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου