Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΠΣΔΑΤΜ: Επιστολή προς το ΤΕΕ για την προκήρυξη διαγωνισμού για τον Ψηφιακό Χάρτ


Επιστολή προς το ΤΕΕ για την προκήρυξη διαγωνισμού για τον Ψηφιακό Χάρτη
12-01-2021 - Πηγή: psdatm.gr

Προς: κ. Γεώργιο Στασινό, Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητήρίου Ελλάδας

Κοιν.: Μέλη Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ

Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕΕ

Θέμα: Προκήρυξη διαγωνισμού για τον Ψηφιακό Χάρτη από το ΤΕΕ

Αξιότιμε συνάδελφε,

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη κατέληξε άγονος, διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΕΕ για την ανάθεση του έργου με τίτλο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», προϋπολογισμού 36,2 εκ. Ευρώ, με προαίρεση 50% του προϋπολογισμού.

Ένα έργο, το οποίο ο σύλλογος μας πριν αρκετά χρόνια είχε προτείνει, συνεχώς επιχειρηματολογούσε για την αναγκαιότητα του, τελικά το υιοθέτησε το ΤΕΕ και πλέον αναμένουμε την έναρξη.

Παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο ολίσθημα στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ.

Το έργο, εκτός των αναφερόμενων στο τίτλο, περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εργασιών, υποτίθεται υποστηρικτικών του ψηφιακού χάρτη, οι οποίες όμως είναι αξίας ίσης με τα 2/3 περίπου του συνολικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

1. Eργασίες αεροφωτογράφησης και παραγωγής ορθοφωτοχαρτών, φωτογραμμετρικής απόδοσης περιγραμμάτων και επιμέτρησης ύψους κτιρίων, αυτοψιών για επαλήθευση εμβαδού κτιρίων και ιδιοκτησιών, καθώς και καταγραφή χαρακτηριστικών τους, που στην πλειοψηφία τους έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο

2. Εργασίες σάρωσης και γεωντοπισμού τοπογραφικών διαγραμμάτων οικοδομικών αδειών

3. Εργασίες σάρωσης, γεωαναφοράς και διανυσμαποίησης ρυμοτομικών διαγραμμάτων που διαπιστώθηκε ότι δεν περιλαμβάνονται στο e-poleodomia III

4. Συμπλήρωση του έργου e-poleodomia III με χωρικές δεσμεύσεις που εγκρίθηκαν μετά ην ολοκλήρωσή του (31/12/2017)

5. Ομογενοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου, του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, του Υπ. Οικονομικών (αιγιαλοί και αντικειμενικές αξίες) και ΕΛΣΤΑΤ

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο Τοπογραφικών Μελετών.

Επιπροσθέτως, η Διακήρυξη θέτει «περίεργους» όρους συμμετοχής (Εγγυητική επιστολή 5% αντί 2% επί του προϋπολογισμού, κύκλο εργασιών τριετίας 4,5 φορές τον προϋπολογισμό του έργου) και περιέχει «συγκεκριμένες» διατάξεις για εκτελεσθέντα έργα.

Είναι απαράδεκτο ότι το συγκεκριμένο έργο προκηρύσσεται ως υπηρεσίες πληροφορικής, μην λαμβάνοντας υπόψιν το τοπογραφικό χαρακτήρα που κυριαρχεί στο έργο. Είναι ακόμα περισσότερο, απαράδεκτο, όταν προκηρύσσεται από το ΤΕΕ, τον θεσμικό εκπρόσωπο των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών.

Το ΤΕΕ οφείλει να υπερασπίζεται τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του και όχι να τα υποσκάπτει.

Το ολίσθημα αυτό είναι προάγγελος ενός ακόμα μεγαλύτερου, όπως την προκήρυξη των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων ως έργα πληροφορικής από το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η χρήση του υπολογιστή δεν αποτελεί έργο πληροφορικής.

Ο ΠΣΔΑΤΜ αναμένει άμεσα από το ΤΕΕ, να σταματήσει τον διαγωνισμό και να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις που οφείλει σε όλους τους μηχανικούς που εμπλέκονται σε αντίστοιχα έργα.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ



Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.






Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Καλογιαννάκης 





Η Γενική Γραμματέας

Διονυσία Φουντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου