Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Στατιστικά στοιχεία Κινητικότητας 2020 και ανάγκη προσλήψεων

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

                                                                            

    Αρ. Πρωτ.:  8385                            

Αθήνα,  12-01-2021

Προς:  Υπουργό Εσωτερικών            κ. Βορίδη

Κοιν:  Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Θέμα: Στατιστικά στοιχεία Κινητικότητας 2020 και ανάγκη προσλήψεων


 
Κύριε Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, είναι η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών που εργάζονται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (Υπουργεία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ΝΠΔΔ, κλπ).  Απευθυνόμαστε σε εσάς, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρόσφατου Κύκλου Κινητικότητας για το 2020.

Όπως είχαμε επισημάνει από τις 8/12/2020, μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των διαθέσιμων θέσεων για απόσπαση ή μετάταξη μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) επιβεβαιώνει πλήρως αυτό για το  οποίο φωνάζουμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε. Την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Από την καταγραφή που πραγματοποιήσαμε το σύνολο των διαθέσιμων θέσων ήταν 12.221 και κατανέμονται ανά κλάδο σε 1.704 ΥΕ, 3.902 ΔΕ, 2.153 ΤΕ,  4.414 ΠΕ και 48 ΕΕΠ. Από τις κατηγορίες ΠΕ και ΕΕΠ αναζητούνται συνολικά από τους φορείς 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικού (12,3 % περίπου των θέσεων), ενώ υπάρχουν και 320 αιτήματα για ΠΕ Πληροφορικής τις οποίες μπορούν να καλύψουν και ειδικότητες Μηχανικών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και 422 αιτήματα για ΤΕ Μηχανικούς.

        Στο ΕΣΚ είχαν κάνει αιτήματα μόνο 149 Δήμοι (περίπου 45% των Δήμων, λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρώσει περιγράμματα θέσεων πάρα πολλοί από αυτούς, όπως και πολλά ΝΠΔΔ). Οι 149 αυτοί Δήμοι ζητάνε 482 ΠΕ Μηχανικούς και οι 12 Περιφέρειες  160 ΠΕ Μηχανικούς, δείχνοντας τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όλου του προσωπικού, το αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας είναι προφανές.

Πρόσφατα με Δελτίο Τύπου μας είχαμε επισημάνει ότι:

 Το 42% των συναδέλφων μας είναι άνω των 50 ετών

 Μόλις το 9% είναι κάτω των 40 ετών

  Περίπου 850 μηχανικοί (το 10%) πρόκειται να αποχωρήσουν πολύ σύντομα μια και είναι άνω των 60 ετών, ενώ την επόμενη πενταετία το 1/4 (24%) περίπου θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης .

Συνεπώς η ανάγκη προσλήψεων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ είναι μονόδρομος.

Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων και την προθεσμία απάντησης των Φορέων προέλευσης έχουμε γίνει δέκτης πολλών παραπόνων συναδέλφων για τις απορρίψεις των αιτημάτων τους είτε λόγω της μη σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, είτε λόγω του περιορισμού της ελάχιστης στελέχωσης κατά 65%. Ειδικά για τον περιορισμό αυτό υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το πως εντάσσονται οι κλάδοι και οι ειδικότητες στην κάλυψη του ποσοστού. Η αναφορά της σχετικής Εγκυκλίου (https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/01/eggr2631-17012020.pdf) περισσότερο περιπλέκει παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα και οφείλει να διευκρινιστεί γιατί οι Υπηρεσίες το ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο/ειδικότητα του υπαλλήλου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, κατά τις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέος οργανισμός με βάση τις κείμενες διατάξεις, στον οποίο να έχουν κατά νόμο εξορθολογιστεί οι κλάδοι/ ειδικότητες του προσωπικού του φορέα, όχι μόνο αμιγώς ο κλάδος/ειδικότητα του υπαλλήλου, αλλά και κάθε άλλος παρεμφερής κατ΄ ονομασία κλάδος/ειδικότητα που ασκεί τα ίδια καθήκοντα και έχει τα ίδια ή παρεμφερή τυπικά προσόντα πρόσληψης και κατά συνέπεια καλύπτει όμοιες υπηρεσιακές ανάγκες (π.χ στην περίπτωση που στην ίδια υπηρεσία προβλέπεται κλάδος/ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού και κλάδος ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού και κλάδος ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού, οι ως άνω παρεμφερείς κατ΄ ονομασία κλάδοι θα λογίζονται ως ένας για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων εφόσον για την πρόσληψη σε αυτούς απαιτούνται τα ίδια τυπικά προσόντα. “

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το Υπουργείο σας την αποστολή στατιστικών στοιχείων σχετικά με :

α. το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν ειδικά Διπλωματούχων Μηχανικών

β. το πλήθος των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και την αιτιολογία της απόρριψης

γ. το πλήθος των θέσεων που καλύφθηκαν από προηγούμενους κύκλους κινητικότητας και αυτών που παρέμειναν κενές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου