Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς «Ήτανε στραβό το κλήμα, τόφαγε κι ο …κορονοϊός»

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299

6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr

Αθήνα 2/9/2020

Αρ. πρωτ. 1374

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς

«Ήτανε στραβό το κλήμα, τόφαγε κι ο …κορονοϊός»


Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και οι σημαντικότατες ανάγκες στη Σχολική στέγη γίνονται πιο φανερές και πιεστικές παρά ποτέ, λόγω της πανδημίας. Γερασμένα και καταπονημένα πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας, με ελλιπείς ή καθόλου ελέγχους, επισκευές και συντηρήσεις. Διάσπαρτες προκάτ αίθουσες, διαχωριστικά σε αίθουσες και χρήση ακατάλληλων αιθουσών για διδασκαλία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσπαθούν να κάνουν μάθημα και να ζήσουν το ένα τρίτο και παραπάνω της ημέρας τους στριμωγμένοι σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, που δεν πληρούν βασικούς όρους για την υγεία και την ασφάλεια τους. Θα περίμενε κανείς ότι στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21
ου αιώνα και μετά το «μάθημα» της πανδημίας, οι κυβερνώντες θα φρόντιζαν τουλάχιστον να εκπονήσουν ένα «γενναίο» πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που θα καλύψει τις ανάγκες για νέες σχολικές μονάδες, αλλά και για τη σταδιακή αντικατάσταση εκατοντάδων παλιών, καταπονημένων και ακατάλληλων σχολικών κτιρίων. Αντί αυτού όμως, με έκπληξη και αγανάκτηση βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα ακόμα «έγκλημα». Με αφορμή την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, θεσμοθέτησαν και υλοποιούν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης εκατοντάδων προκατ αιθουσών σε όλη τη χώρα, πολλές από αυτές σε αυλές υπαρχόντων σχολείων, στις οποίες θα κάνουν τα πρώτα τους σχολικά βήματα χιλιάδες νήπια στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Όπως έχουμε καταγγείλει κατ΄επανάληψη, είναι η πρώτη φορά που το κράτος χρησιμοποιεί προκατ αίθουσες για τρέχουσες ανάγκες στη σχολική στέγη, καθώς μέχρι τώρα αυτές χρησιμοποιούνταν για έκτακτες ανάγκες κυρίως μετά από σεισμούς ή για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν το επόμενο διάστημα, με αφορμή την πανδημία, προχωρήσουν σε εγκατάσταση προκατ αιθουσών για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Αντί η πανδημία να γίνει «μάθημα» στους κυβερνώντες, αφού έβγαλε στην επιφάνεια τα σημαντικότατα προβλήματα που προαναφέραμε και να βάλουν μπροστά ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολείων, χρησιμοποιείται για να γυρίσουμε χρόνια πίσω, ενώ φτάνουν στο σημείο να δικαιολογούν το αίσχος των 25 μαθητών ανά τμήμα και τα προκατ νηπιαγωγεία. Αυτή την απάνθρωπη και αντιεκπαιδευτική πολιτική υπηρετεί και η συνεχής αποδυνάμωση του μόνου κρατικού φορέα για την κατασκευή σχολείων, αλλά και νοσοκομείων, δικαστηρίων και άλλων σημαντικών δημοσίων κτιρίων, με τη μείωση κατά 60% και πλέον του τεχνικού προσωπικού την τελευταία τριετία και ανάλογη μείωση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και να αναλογιστεί κανείς ότι, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του φορέα έχουμε επιφορτιστεί και προσπαθούμε με αυταπάρνηση να φέρουμε σε πέρας εκατοντάδες σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων και κρίσιμα έργα αντιμετώπισης της πανδημίας όπως οι 50 αίθουσες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» !

Όπως έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη και με ατράνταχτα στοιχεία, τα Προκάτ και οι Σ.Δ.Ι.Τ. δεν είναι λύση ούτε πανάκεια. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια, αποτελούν ευθύνη του κράτους και αυτή η ευθύνη δεν πρέπει να διαχέεται σε Περιφέρειες και Δήμους και να παραχωρείται για κερδοσκοπία και εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς, κατασκευαστικούς και τραπεζικούς ομίλους. Δυστυχώς το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών, αντί να ακούσει τα δίκαια και απόλυτα τεκμηριωμένα αιτήματά μας και να ενισχύσει τον φορέα, συνεχίζει να τον αποδυναμώνει, ενώ παίρνει από αυτόν αντικείμενο όπως σχολικά κτίρια στην Θεσσαλονίκη και δικαστικά μέγαρα ανά τη χώρα, για να το δώσει «βορά» στα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ από την κυβέρνηση, το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και τη διοίκηση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: 1. Την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου φορέα που εργαζόμαστε σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα με βάση τις σημαντικότατες ανάγκες, 2. Τη θεσμική κατοχύρωση του ρόλου και της λειτουργίας του με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και μέτρα ώστε να παίξει με επάρκεια το ρόλο του ως ο κατεξοχήν αρμόδιος κρατικός φορέας για την κατασκευή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, νοσοκομείων και άλλων σημαντικών δημοσίων κτιρίων. 3. Την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών και των άλλων όρων εργασίας των εργαζομένων.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ -ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ


Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Μ. Δανδουλάκης Σ. Παπαδόπουλος

(6977-674562) (6971-900537)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου