Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και η αναγκαία αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης


Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.:                                                            Αθήνα,   8/9/2020
Προς :   1.Υπουργό Οικονομικών Κο Χρήστο Σταϊκούρα
2.Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κο Ιωάννη Βρούτση
                                                 Κοιν.:   1.  Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
                                                              2.  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και η αναγκαία αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης 


Κύριοι Υπουργοί, 


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς ακόμη μια φορά σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Όπως είχαμε ενημερώσει και την Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων για την κατηγορία ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση ξεπεράστηκαν ήδη τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τα οποία είναι ήδη αδιανόητα πολλά και φοβόμαστε ότι νέες εμπλοκές θα καθυστερήσουν περαιτέρω την καταβολή τους. Κανένα φως δε φαίνεται - παρά τις δεσμεύσεις ότι το Μάρτιο θα ξεκινούσε μέσω του κατάλληλου λογισμικού η καταβολή τους. 
Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει, πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις: 
· Οι συντάξεις του Δημοσίου χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με καθυστέρηση 2,5 έως 3 ετών (βρίσκονται εδώ και μήνες παγωμένες στο Φθινόπωρο του 2017) 
· Οι συντάξεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μονοασφαλισμένοι μηχανικοί), παρά την πρόσφατη (λόγω πανδημίας) επιτάχυνση, βρίσκονται στην αρχή του 2018 
· Το Τμήμα του ΕΦΚΑ για τα ΝΠΔΔ (Γερανίου) είναι επίσης κολλημένο στο 2017 με τριετή καθυστέρηση στην απονομή τους. Οι συνάδελφοι μας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγκάζονται να φτάσουν στα όρια της επιβίωσης, ζώντας τις οικογένειες τους με τις πενιχρές αποδοχές των προσωρινών συντάξεων. 
Οι εξαγγελίες που έγιναν για τις «ψηφιακές» συντάξεις αφορούν μόνο σε συντάξεις χηρείας και σε συντάξεις με χρόνο ασφάλισης αποκλειστικά στον ΟΓΑ. 
Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους. 
Με βάση τα παραπάνω, επαναφέρουμε το αίτημα μας για την πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. 
Απαιτείται, παράλληλα, η αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης. 
Κύριοι Υπουργοί, 
Εισηγηθήκατε και ψηφίστηκε, πρόσφατα από τη Βουλή, ο Ν. 4714/20 ΦΕΚ τεύχος Α 148/31.07.2020 στον οποίο περιλαμβάνονται τα άρθρα 115 (Αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης σε αιτήσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα), το άρθρο 116 (ρυθμίσεις για την προσωρινή σύνταξη σε περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής) και το άρθρο 117 (προκαταβολή εφάπαξ παροχής). 
Στο άρθρο 115 προβλέπεται ότι η αύξηση της μηνιαίας προσωρινής σύνταξης από 50% στο 80% αφορά μόνο εκείνη την κατηγορία μισθωτών των οποίων η μηνιαία προσωρινή σύνταξη υπολογίζεται (σύμφωνα με το άρθρο 29, παρ , εδ.α του ν. 4387/2016) ως εξής: είναι ίση με το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της αίτησης συνταξιοδότησης. 
Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου των οποίων η μηνιαία προσωρινή σύνταξη υπολογίζεται (σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις) ως εξής: είναι ίση με το 50% του Βασικού Μισθού που είχαν τον Οκτώβριο του 2011. (Εννέα ολόκληρα χρόνια και 2 μισθολόγια μετά). Αντίστοιχη ρύθμιση (αύξησης από 50% σε 70%) ψηφίστηκε και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. 
Θεωρούμε επιβεβλημένο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συνταξιούχων, να προχωρήσετε στην ψήφιση νέας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να προβλέπει, κατ’ αντιστοιχία, την εφαρμογή των άρθρων 115 έως και 117 του Ν. 4714/20 και στους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα. 
Συγκεκριμένα διεκδικούμε να τροποποιηθεί το 2ο εδάφιο της παραγράφου 1α του Άρθρου 57Α του ΠΔ169/2007 (το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4151/2013 (ΦΕΚ Α 103/29.4.2013). «Ειδικά για τα πρόσωπα του άρθρου 4 του ν. 4024/2011 (Α` 226) που υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου δωδεκάμηνου πριν την αποχώρηση του από την Υπηρεσία.». Έτσι θα αυξηθεί η μηνιαία προσωρινή σύνταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να υπολογίζεται και σε αυτούς στο 80% του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου δωδεκάμηνου. Επιπλέον διεκδικούμε σε αυτήν να προσμετρηθεί και το αντίστοιχο ποσοστό της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου