Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Το σκάνδαλο της Ίου είναι εδώ


Το σκάνδαλο της Ίου είναι εδώ
Ήρθε ίσως η ώρα για την επανάσταση της αξιοπρέπειας .


Οι υπουργοί Άδωνης Γεωργιάδης Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης Περιβάλλοντος, Χάρης Θεοχάρης Τουρισμού και άλλοι σε συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής του Νόμου 3894/2010, αποφάσισαν στις 15-7-2020 να εντάξουν στις Διαδικασίες Στρατηγικών επενδύσεων εθνικής σκοπιμότητας τις παρακάτω τρείς ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική εκμετάλλευση της νήσου Ίου.
Οι προτεινόμενες για προνομιακή μεταχείριση λόγω ΄εθνικής΄ σκοπιμότητας των έργων τους εταιρείες αυτές είναι : α) η 105 τουριστική και τεχνική εκμετάλλευσης Ακινήτων ΑΕ β ) η Lucas τεχνική τουριστικών ακινήτων AE.και γ) η Νερό Ξενοδοχειακή και Τεχνική Εταιρεία ΑΕ. Οι εταιρείες αυτές με κοινούς στα Διοικητικά τους Συμβούλια εκπροσώπους και κοινή επί των έργων διοίκηση μαζί με τις εταιρείες Λούγια τουριστική ΑΕ και την off shore εταιρεία Sharivan Limited δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε μαζικές αγορές εκτάσεων γης στο νησί της Ίου .
Οι εταιρείες αυτές έχουν καταφέρει με 182 συμβόλαια αγοράς καταγεγραμμένα στις μερίδες τους στο υποθηκοφυλακείο Ίου να αγοράσουν εκτάσεις γύρω από δέκα τέσσερις παραλίες της Ίου και πολλές ορεινές εκτάσεις του νησιού . Η πλειοψηφία των συμβολαίων αγοράς των εταιρειών αυτών στην Ίο έχουν συνταχθεί με επικλήσεις χρησικτησίας σε πλήρη αναντιστοιχία με τους αρχικούς τίτλους κτήσεις των εκτάσεων αυτών. Εκτιμάται ότι το 35% του νησιού που μόλις πριν λίγα χρόνια προστατεύετο νομοθετικά σαν παραμεθόρια και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ( ΦΕΚ 763 B/1977 περιοχή του Αιγαίου) φέρεται ότι ανήκει στις ανώνυμες αυτές εταιρείες που σήμερα με ένα πλέγμα εστιατορίων, ντίσκο μπαρ και ξενοδοχείων ( Agalia , Callilo , Free, Pathos, Erego , Steps κλπ) απασχολούνται από κοινού στην τουριστική εκμετάλλευση της Ίου.
Έτσι οι παραλίες : Κουμπάρα, Διακοφτό ,Πικρί Νερό, Αυλάκι του Παπά, Λούκα, Μανούσου, Πέτη, Χουμάδες, Τρεις κλησιές, Κάλαμος , Πλάκες , Τριπητή, , Κακόβολο, Αγ Κυριακή και τμήματα των παραλιακών περιοχών Μυλοπότας, Μαγγανάρι, Κολιτσάνι. Βαλμά , Τζαμαρία , Φάρος καθώς και οι ορεινοί όγκοι του νησιού όπως φαίνονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη της Ίου παρουσιάζονται με δηλώσεις χρησικτησίας κατεχόμενες από τις παραπάνω εταιρείες . Παράλληλα σε μία εμφανή απόπειρα επιχειρηματικής μονοπωλιακής τουριστικής εκμετάλλευσης της Ίου οι παραπάνω εταιρείες έχουν αγοράσει και τα παλιότερα ξενοδοχεία Λητώ, Sunset και Camping Ιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου