Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΜΕΤΑ: Όχι στον εμπαιγμό και στο κούρεμα των αναδρομικών των συνταξιούχων 30 Ιουλίου 2020

30 Ιουλίου 2020


Οι μεγάλες προσδοκίες των συνταξιούχων, που με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση, για την καταβολή των αναδρομικών από τις περικοπές των συντάξεων, κράτησαν πολύ λίγο.

Η κυβέρνηση, με την τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίστηκε, κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να καταβάλει τα αναδρομικά σε όλους αλλά σε λίγους. Και μάλιστα «κουρεύοντάς»τα, σε ποσοστό άνω του 70%: από τα 3,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το Δεκέμβρη του 2019, θα καταβάλει μόνο τα 900 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση εξαιρεί αυθαίρετα τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα και μ’ αυτόν τον τρόπο εξαιρούνται και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπαίνουν στην αναμονή. Περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ένα ευρώ από τα «κλεμμένα».

Και σαν μην έφτανε αυτό, προϋπόθεση για να καταβληθούν τα αναδρομικά αποτελεί η αποδοχή από τους συνταξιούχους της παραίτησης από οποιαδήποτε μελλοντική τους αξίωση. «…οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται», όπως αναφέρεται και στη σχετική τροπολογία.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τον νέο κυβερνητικό εμπαιγμό και σημειώνει για ακόμα μια φορά ότι τελικά αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ενώ παράλληλα προϊδεάζει όλους μας για τα αντεργατικά μέτρα που θα ληφθούν από το φθινόπωρο, με αφορμή τη βαθιά οικονομική ύφεση που προδιαγράφεται.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση από μεριάς της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, απέναντι σ’ αυτήν την κυβερνητική λαθροχειρία και ούτε θα υπάρξει, γιατί οι ένοικοι του κτηρίου της Πατησίων και Αινιάνος είναι “μπουκωμένοι” από την κυβερνητική συναίνεση για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης και κάνουν προσθαφαιρέσεις για τις προμήθειες που θα λάβουν απ’ το προγράμματα αυτά, για να συνεχίσει μια εργατική αριστοκρατία να το «παίζει» ότι εκπροσωπεί την εργατική τάξη. Ωστόσο, από το κάδρο των ευθυνών δεν βγαίνουν και όσοι ανέχονται αυτήν την κατάσταση και την νομιμοποιούν με την συμμετοχή τους, έχοντας ως αντάλλαγμα τα «ψίχουλα» που περισσεύουν απ’ αυτό το φαγοπότι.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από των συντονισμό όλων των αγωνιστικών – ταξικών δυνάμεων και των συνδικάτων, των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού και των συνταξιούχων, για την καταβολή όλων των αναδρομικών, σε όλους τους συνταξιούχους. Όπως επίσης, και για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για την κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, υπέρ της πλήρους, μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

30 Ιουλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου