Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

2η Πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, 17-18/10/2020, Αθήνα






Ηχογραφημένο υλικό της 1ης συνάντησης

(αντιγράψτε το σύνδεσμο: https://www.mixcloud.com/meeting4energy)

Κάλεσμα στη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια

Δεύτερη πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων για την ενέργεια
Αθήνα, 17-18/10/2020

Κάλεσμα

Το διήμερο 18-19/1/2020 πραγματοποιήθηκαν, στην Αθήνα, οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια, με πολύ μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα, που έχουν άμεση εμπλοκή σε αντιστάσεις σχετιζόμενες με ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες, αλλά και πολλών άλλων (συλλογικοτήτων και μεμονωμένων ατόμων), που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και για τις αντίστοιχες κινηματικές δράσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική καταγραφή και κωδικοποίηση των απόψεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν -δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που φαίνεται πως συνιστούν κοινό τόπο-, με σκοπό να ανατροφοδοτηθεί ο διάλογος στο εσωτερικό των συλλογικοτήτων.

Κοινή πεποίθηση και επιθυμία όσων συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με μια νέα πανελλαδική συνάντηση (πριν το καλοκαίρι του 2020), που θα έχει σαν κύριο αντικείμενο τη μορφοποίηση μιας πιο σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις συλλογικότητες, στηριγμένη σε κοινά συμφωνημένο πλαίσιο βασικών θέσεων, τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και σε κοινές δράσεις.

Οι έκτακτες συνθήκες των τελευταίων μηνών δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη του διαλόγου, με τον τρόπο που θα θέλαμε, ούτε την πραγματοποίηση της συνάντησης. Αντιθέτως, διευκόλυναν κράτος και κεφάλαιο να εντείνουν τους σχεδιασμούς τους και την υλοποίηση εκτεταμένων ενεργειακών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Για να επιταχυνθούν, ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός (καταστροφής του) περιβάλλοντος δε δίστασαν να επιβάλλουν νέους νόμους, με τους οποίους περιορίζονται δραστικά τα υφιστάμενα ανεπαρκή μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και οι μηχανισμοί ελέγχου, συμπιέζονται -σε βαθμό εξαφάνισης- οι αδειοδοτικές διαδικασίες και κατοχυρώνονται εξόφθαλμα μονομερείς νομικές αποφάσεις, με το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους να παραδίδονται «βορά» στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις μεγαλοεπενδυτών.

Πίστευαν, ίσως, ότι με τον τρόπο αυτό θα καθηλώσουν, σε βάθος χρόνου, τις κινηματικές αντιστάσεις. Τώρα, ξέρουν ότι έχουν καταφέρει το αντίθετο: έχουν κάνει ορατές «δια γυμνού οφθαλμού» τις πραγματικές επιδιώξεις τους και έχουν πυροδοτήσει ένα νέο «κύμα» αντιδράσεων και διαμαρτυριών. Έχουν βγάλει στο δρόμο μια νέα «φουρνιά» πολιτών, που αναζητά τον τρόπο για να ακυρώσει, στην πράξη, τις αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις αυτών που τις υπαγορεύουν. Και ο τρόπος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση και τη διεύρυνση των υφιστάμενων κινηματικών αντιστάσεων -με συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους- και με την ανάπτυξη νέων αγώνων, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί το προς τα που θα γείρει η ζυγαριά. 


Ο τομέας της ενέργειας, για πλήθος λόγων, είναι αναγκαστικά στο επίκεντρο των διεργασιών που γίνονται, τόσο στο συστημικό «στρατόπεδο», όσο και στο κινηματικό. Με αυτό το δεδομένο, οι συλλογικότητες που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της πανελλαδικής συνάντησης του Γενάρη, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξαναπιάσουμε το «νήμα» αυτής της πρωτοβουλίας, ανοίγοντας μια νέα περίοδο προβληματισμού, που θα μας οδηγήσει στη δεύτερη πανελλαδική συνάντηση των συλλογικοτήτων, που εμπλέκονται -άμεσα ή έμμεσα- με κάθε μορφής ενεργειακές δραστηριότητες, στις 17-18 Οκτώβρη 2020, στην Αθήνα. Με τρόπο που δε θα αναστέλλει, αλλά αντίθετα θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αγώνων, που θα δοθούν -από τα πράγματα- αυτό το διάστημα. Στόχος, όπως από την αρχή έχει προσδιοριστεί, είναι η αναζήτηση ενός ελάχιστου, βασικού πλαισίου συμφωνίας και κοινής αναφοράς, η μορφοποίηση του συντονισμού των συλλογικοτήτων και οι κοινές δράσεις.


Απευθύνουμε συναγωνιστικό κάλεσμα για τη συμμετοχή και τη δημιουργική υποστήριξη αυτής της νέας πρωτοβουλίας. Το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη θα είναι γεμάτο από δραστηριότητες των συλλογικοτήτων μας, τόσο εσωτερικές, όσο και δημόσιες. Ας ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο να ενσωματώσουμε σε αυτές θεματικές συζητήσεις για τα ζητήματα της ενέργειας. Η αναζήτηση του κοινού τόπου, η τεκμηρίωση των θέσεών μας, οι κοινές δράσεις και το χτίσιμο της μεταξύ μας αλληλεγγύης είναι όρος για να έχουν αίσια έκβαση αγώνες, που έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, ενιαίο υπόβαθρο και συγκεκριμένο κοινό αντίπαλο.


Για να υποβοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία, θέτουμε στη διάθεση όλων και δημοσιοποιούμε:
· το έντυπο και ηχογραφημένο υλικό της πρώτης συνάντησης
· τα διαδικτυακά μέσα για τη φιλοξενία των θέσεων ή των προβληματισμών των συλλογικοτήτων

23.6.2020


Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

σελίδα f/b: Συνάντηση για την ενέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου