Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Αιολικά Βιομηχανικής Κλίμακας σε 14 νησάκια του Ν. Αιγαίου

Για το λόγο αυτό θέλουν να καταργήσουν το Δημόσιο Περιβαλλοντικό Έλεγχο για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και να την αντικαταστήσουν από ιδιώτες ελεγκτές, ίδιους με τους μελετητές ΜΠΕ των copy paste επιπτώσεων

ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ 14 ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, που έχει συναντήσει την καθολική εναντίωση τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και των επιστημονικών φορέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση για την υλοποίηση του έργου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί «ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι βιομηχανικής κλίμακας παρεμβάσεις σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000, θα έχουν σαρωτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους», σημειώνει η Ορνιθολογική.

Συγκεκριμένα, μετά από την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που την συνοδεύει, η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας γνωμοδοτεί αρνητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 ΑΣΠΗΕ επί των 14 αυτών νησίδων.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται σαφώς ότι: «Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

Επίσης: «Η υπό εξέταση επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000».

«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί», καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δείτε ολόκληρη τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του ΥΠΕΝ εδώ: http://files.ornithologiki.gr/docs/nisides/Gnomateysi_YPEN_ASPHE_14_nisides.pdf
Οι μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, αποτελούν ένα από τα τελευταία ακέραια φυσικά καταφύγια της Ευρώπης. Δείτε εδώ αναλυτικά τις επιπτώσεις της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα: http://www.ornithologiki.gr/nisides
Δείτε εδώ την έκθεση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με την οποία τεκμηριώνεται η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/aiolika/190419_Enstaseis_MPE_Aiolika_Nisides_ORNITHOLOGIKI.pdf
Δείτε εδώ γιατί σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 14 προστατευόμενες νησίδες: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1997
Δείτε εδώ την κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019: http://files.ornithologiki.gr/docs/nisides/20191107_Epistoli_Prostasia_Nisidwn_Aigaiou.pdf

ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΕ 14 ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σταυρογιάννη Λούλη, ΑΥΓΗ 30/6/2020


"Μπουλντόζες" στο δίκτυο Natura - "Η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα" προειδοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπ. Περιβάλλοντος

Το αυτονόητο, κατά τους κανόνες της επιστήμης, έπραξε η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτοντας τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στα 14 αδιατάρακτα νησάκια του κεντρικού Νότιου Αιγαίου, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, Ειδική Ζώνη Διατήρησης).

Καταστροφή για τα οικοσυστήματα

Έτσι, μετά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και τη συνοδευτική Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας γνωμοδοτεί αρνητικά καθώς:
«Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».
Προειδοποιεί ότι η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων «είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000».
Κατά την περιγραφή της υπηρεσίας συνολικά τα τρία πάρκα καταλαμβάνουν συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ., που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου!

Αγνοούν τις επιπτώσεις

Το θέμα δημοσιοποίησε χθες η Ορνιθολογική Εταιρεία, που μαζί με την Εταιρία Προστασίας της Φύσης και την «Καλλιστώ» έχουν ήδη στην Κομισιόν για τα 14 νησάκια, τα αποκαλούμενα και «Γκαλαμπάγκος της Μεσογείου», αλλά και για άλλες χωροθετήσεις αιολικών σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ.  Άγραφα).
Στη γνωμοδότηση με ημερομηνία 25.6, μεταξύ πολλών άλλων, επισημαίνεται ότι οι αξιολογηθείσες μελέτες αγνοούν τις σωρευτικές επιπτώσεις δεδομένου ότι έχουν αδειοδοτηθεί η αξιολογούνται προς τούτο και άλλες 183 ανεμογεννήτριες, «σε άμεση γειτνίαση με τις 106 του υπό εξέταση έργου», και συνολικά φτάνουν τις 289 στην ίδια περιοχή, δηλαδή επάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και σε κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας. Και περιγράφει:
* Στην Αμοργό σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Λιάδι, Κίναρο, Λέβιθα έχουν λάβει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ άλλες 52.
* Στην Αστυπάλαια, σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Οφιδούσσα και Κουνούποι, έχουν λάβει άδεια παραγωγής 48 ανεμογεννήτριες (όλες στο δυτικό τμήμα της Αστυπάλαιας) και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ άλλες 22 (στο ανατολικό τμήμα).
* Στην Ανάφη (σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Παχειά Ανάφης και Μακρά Ανάφης) έχουν λάβει άδεια παραγωγής 25 ανεμογεννήτριες.
* Στη Νίσυρο (σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου) βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ 15.

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Ο κατάλογος των συνοδευτικών έργων είναι μακρύς. Δηλαδή κατασκευή 14 λιμενικών έργων (από ένα σε κάθε νησίδα), κατοικιών και χώρων ενδιαίτησης των εργαζομένων, βιολογικών καθαρισμών αστικών λυμάτων, δεξαμενών καυσίμων, χώρων εργασίας και λοιπών υποδομών, προβλέπεται η διασύνδεση με υπόγεια και υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης μεταξύ τους και προς τους σταθμούς ανύψωσης τάσης, υποβρύχιο καλώδιο μήκους 245 χλμ. για τη διασύνδεση της Γραμμής Μεταφοράς 150kV των ΑΣΠΗΕ με το ΚΥΤ Λαυρίου.
«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί» σχολιάζει η Ορνιθολογική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου