Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΤΙΤΑΝοκατέβατη η έκθεση της Ο.E. του ΤΕΕ-ΤΚΜ

ΤΙΤΑΝοκατέβατη η έκθεση της Ο.E. του ΤΕΕ-ΤΚΜ



Με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα και διαρροές για την θετική άποψη της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ, όσον αφορά την καύση SRF-RDF από τον ΤΙΤΑΝ. Για ένα θέμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό για το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της, η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ αποφάσισε να λειτουργήσει εν κρυπτώ και να μην ενημερώσει κάν την αντιπροσωπεία, που είναι το ανώτατο όργανο του.

Εν μέσω καραντίνας και χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην Ο.Ε., η Δ.Ε. επέλεξε το δρόμο της αναζήτησης και την ανάθεση στους «κατάλληλους» ειδικούς, ούτως ώστε να εκδοθεί με τη «σφραγίδα του επιστημονικού μας κλάδου» η κατάλληλη έκθεση υπέρ της καύσης.

Τη ίδια στιγμή που η καραντίνα και ο κυβερνητικός εμπαιγμός δοκίμαζε τις οικονομικές αντοχές του κλάδου, η Δ.Ε. δεν έθεσε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του πληττόμενου και παραμελημένου για άλλη μια φορά κλάδου μας, αλλά το να διεκπεραιώσει στα γρήγορα και με άκρα μυστικότητα την έκθεση υπέρ της καύσης, προς τέρψη κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παρακολουθούσε αμήχανα της εξελίξεις και ψέλλιζε κάτι παρακάλια, αντί να διεκδικεί και μάλιστα πάντα κατόπιν εορτής. Όσο απρόθυμη παρουσιάστηκε, όμως να υπερασπιστεί τον κλάδο, άλλο τόση προθυμία έδειξε για να διεκπεραιώσει με αυτόν τον τρόπο την έκθεση υπέρ της καύσης.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα από την καύση απορριμμάτων είναι ήδη γνωστά από την εμπειρία της πόλης του Βόλου, τα οποία γνωρίζουμε καλά και έχουμε απόψεις, οι οποίες στηρίζονται στην εμπειρία του κινήματος και των πραγματικών επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον, καθώς και στη διεθνή επιστημονική τεχνογνωσία με εκατοντάδες δημοσιεύσεις, που αποδεικνύουν τις ολέθριες περιβαλλοντικά επιπτώσεις της καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία. Θεωρούμε όμως πως οι διάφορες απόψεις πρέπει να κατατεθούν σε μια πραγματική ομάδα εργασίας, που θα πρέπει να συγκροτηθεί ανοιχτά.

Αυτό ακριβώς απέφυγε το ΤΕΕ-ΤΚΜ και όχι τυχαία. Γνώριζαν στη Διοικούσα Επιτροπή ότι μια τέτοια πρόσκληση θα προσέλκυε το ενδιαφέρον συναδέλφων επιστημόνων και φορέων, η συμμετοχή των οποίων δεν θα οδηγούσε σε ένα πόρισμα όπως αυτό, που εν τέλει φέρεται σήμερα να είναι του ΤΕΕ-ΤΚΜ. Γνώριζαν πως πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκει και θα βρει μεγάλες αντιστάσεις και από τους κατοίκους και από τους επιστημονικούς φορείς, συμπεριλαμβανόμενου του κλάδου μας. Αυτές τις απόψεις θέλησαν να εξαφανίσουν από την Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ και βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία στην καραντίνα. Δυστυχώς για αυτούς οι απόψεις αυτές δεν εξαφανίζονται από την κοινωνία, επειδή απόκλεισε η Δ.Ε. την όποια ανεπιθύμητη συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας.

Αναρωτιόμαστε αν προσκλήθηκαν (ή καλύτερα γιατί δεν προσκληθήκαν):

1. Το ΤΕΕ-Μαγνησίας που έχει χρόνια έμπρακτη εμπειρία για το θέμα. Μάλλον επειδή έχει και θέση κατά της καύσης;

2. Οι μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ με την εμπειρία που έχουν σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ευρύτερα δημοσίου ενδιαφέροντος. Μάλλον γιατί αυτοί θα εξηγούσαν γιατί η παραγωγή φτηνού καυσίμου για την τσιμεντοβιομηχανία από τα απορρίμματα είναι η τελευταία πρακτική, μετά από μια σειρά άλλων προϋποθέσεων στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων με σκοπό την τελική τους μείωση. Και πως καμία ορθή ευρωπαϊκή πρακτική δεν λέει «πάρτε τα σκουπίδια και κάντε τα καύσιμο». Αντιθέτως μόνο μετά τη από δραστική τους μείωση μέσω ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, επανάχρησης και κομποστοποίησης μπορούν να διατεθούν.

3. Ιατρικοί σύλλογοι για τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση. Μάλλον γιατί η αύξηση των ποσοστών του καρκίνου δεν κρύβεται όπως και ότι η επιδείνωση των δεικτών αέριων ρύπων επιδρά αρνητικά στις περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως ο covid-19;

4. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ίσως γιατί θα μας λέγαν για το πόσο επιβαρυμένη είναι ήδη η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης;

4. Συλλογικότητες και επιτροπές κατοίκων που αντιδρούν. Μάλλον είναι οι παραπλανημένοι από το λαϊκισμό που πρέπει να τους κουνάει κάποιος το δάχτυλο αντί να συζητήσει μαζί τους.

5. Η αντιπροσωπεία του τμήματος, για να ενημερωθεί το ανώτατο όργανο μας. Μάλλον αυτή έχει διακοσμητικό ρόλο για κάποιους μετά την εκλογή των προεδρείων.

Πως προέκυψε τελικά αυτή η έκθεση χωρίς όλους τους παραπάνω κι άλλους τόσους, που σίγουρα ξεχνάμε και θα ήθελαν να συμμετάσχουν; Τιτανοκατέβατη ήταν;

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς και οι αντιπρόσωποι μας του ΤΕΕ-ΤΚΜ δεν αναγνωρίζουμε την έκθεση της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας, καθώς με αυτή τη διαδικασία, που μεθόδευσε η ηγετική ομάδα της Δ.Ε., δεν μπορεί να εκφράζεται το ΤΕΕ-ΤΚΜ στο σύνολό του και προτείνουμε να συσταθεί νέα με ανοιχτή πρόσκληση.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου